Bestemming onbekend, een fijngevoelige reis van Paul Mosier

Bestemming onbekend heeft de weg van uitgever, naar reviewer Tanja en weer naar mij afgelegd. En wat ben ik blij dat ik het eindstation mocht zijn van dit boek. Zelf had ik het niet opgemerkt, maar Tanja haar voelsprieten voor prachtige boeken wel. Het is lang geleden dat ik zo intens geraakt ben door een boek. En dit boek heeft me meer dan intens geraakt op diverse manieren. Wat een prachtig, fijngevoelig verhaal is dit.

bestemming onbekend

Bestemming onbekend

Als Riders grootmoeder sterft, is er nog maar één familielid bij wie ze terechtkan: een oudoom in Chicago die ze nooit eerder heeft ontmoet. Om daar te komen wordt ze in Californië op de trein gezet voor een dagenlange reis met als Bestemming onbekend. Helemaal aan haar lot overgelaten is ze niet: omdat ze minderjarig is, wordt ze in de gaten gehouden door Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij. Rider heeft niet veel bezittingen: alleen een rugzak, wat geld voor eten voor onderweg – dat ze op de eerste dag al uitgeeft – en een doos met iets belangrijks erin.

Tijdens haar reis komt Rider erachter dat de trein een wereld op zich is, met bijzondere bewoners die ze gaandeweg beter leert kennen. Zoals de oude Carlos, Neal van de snackbar, de padvinder die van gedichten houdt, en Dorothea natuurlijk. Maar een treinreis is ook tijdelijk, dus van al die mensen die ze net heeft leren kennen zal ze ook weer afscheid moeten nemen. De indruk die deze mensen achterlaten is echter onuitwisbaar. En wat zit er toch in die doos die zij koestert?

Een bitterzoet verhaal

Vanaf nu schrijf ik Rydr, gewoon omdat ze dit zelf wilt. Lieve, lieve Rydr. Ik ben mijn hart en vele tranen verloren aan dit karakter. Ik heb haar willen knuffelen, toespreken en willen aanmoedigen. Bestemming onbekend is een bitterzoet verhaal. Prachtig verteld, een intense beleving, zoet in al het moois wat er gebeurd. En tegelijk zo bitter door wat er ís gebeurd. Rydr is een jonge meid die geen makkelijke opvoeding heeft gehad. Met een moeder als junk, een vader die nooit in beeld is geweest. En een oude norse oma waar tussen ze pendelt, is het opgroeien als een stabiel en liefdevol persoon niet makkelijk.

Dan zijn er nog die eeuwige rotzakken op school, waarschijnlijk met hun eigen problemen, waardoor haar Spongebob horloge niet meer werkt. Bestemming onbekend geeft gebeurtenissen die Rydr hebben gevormd,laat zien dat er een keuze is en waar het naar toe kan leiden. Want doordat haar horloge kapot is moet ze aan de conducteur vragen hoe laat het is, die hier weer erg bij van wordt. Hij heeft namelijk een goed werkend zakhorloge waar hij trots op is.

Onvergetelijke reis

De setting van de trein is perfect. Ik heb zelf veel gereisd en voel een connectie met Rydr. Niet door het reizen met een trein an sich, al is het kattenwasje wel herkenbaar. Nee Mosier weet het gevoel van een tijdelijke bubbel zo goed te vangen met de daarbij behorende gevoelens. Het onbekende van een tijdelijke omgeving, het aanpassen naar de mogelijkheden en de onverwachte ontmoetingen die plaatsvinden. Ook het gevoel van een fijne bubbel hebben, waarvan je weet dat het tijdelijk is en die melancholische pijn voelen van een naderend afscheid. Geweldig gedaan.

Ik herinner mij meteen bepaalde ritjes in de Chinatown bus met een lieve vriendin waarmee ik In New York heb gewoond. Zaten we daar samen met onze diskmans en onze bijpassende hoodies in onze fijne bubbel. Ik kon daar zo intens van genieten, terwijl de mensen en het landschap voorbij rolden. In Bestemming onbekend is het voor Rydr nog gewichtiger. Nergens heeft ze een echt fijn thuis gehad, tot in de trein nu waar we haar verhaal meekrijgen.

Warme karakters

Wat een prachtige ontmoetingen weet Paul Mosier te omschrijven. Eigenlijk is elk woord, elke zin, elke alinea, elk hoofdstuk een kunstwerk wat zich ontvouwt tot een boek. De schrijfstijl is aangenaam, helder en nuchter en tegelijk dromend en puur. Hij weet elke ontmoeting zo mooi te verwoorden. Ik vind veel herkenbaar, tegelijk is het ook zo passend voor de leeftijd van Rydr. En dat maakt dit boek ook voor volwassenen zo boeiend. Heel ontwapenend en gevoelig.

Ik ben van Dorothea, Neal, Bonzo en Carlos gaan houden. Ik wil dat de wereld zulke mensen heeft en ik geloof oprecht dat kleine ontmoetingen die zo warm zijn, kunnen zorgen voor een fijne wereld. Een plek waarin we elkaar zien en met kleine gebaren een groot verschil kunnen maken. In Bestemming onbekend zijn ze natuurlijk allemaal gevangen in een tijdelijke omgeving. Een plek waar ook ik met tranen en een intens droevig gevoel afscheid van heb moeten nemen.

bestemming onbekend

Palet aan emoties

Ik huil niet snel bij een boek, maar dit boek greep me intens. Niet op een nare manier, het zijn diverse tranen geweest die passen bij verschillende emoties. Pure blijdschap op Rydr haar verjaardag bijvoorbeeld. Die blijdschap is zo intens puur door het verhaal en het boek, de tranen kwamen voordat ik mij er bewust van was. Maar ook tranen door emotie naar Rydr. Haar leven, haar gemis, haar boosheid. Kan ik haar maar knuffelen. Tegelijk is haar kracht en wijsheid zo mooi en perfect passend bij haar als persoon.

Ik ben oprecht ontdaan, emotioneel, onder de indruk, lyrisch, en warm door Bestemming onbekend. Dit is een boek wat altijd bij me blijft en een plekje heeft in mijn boekenkast. Een tijdloos verhaal met belangrijke thema’s en boodschappen die op een natuurlijke manier uit een prachtig en fijngevoelig verhaal rollen. Bestemming onbekend is bovenal een verhaal over afscheid nemen en opnieuw beginnen. Bedankt Tanja en Paul Mosier voor dit absolute pareltje.

Specificaties Bestemming onbekend

Auteur: Paul Mosier | Vertaald door Lydia Meeder | Uitgever: Lemniscaat | December 2017 | 159 pagina’s | 9789047709947 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.