Voor elkaar gemaakt – over onverwachte vriendschappen in de natuur

Wow! Dat was het eerste wat ik dacht toen ik het boek ‘Voor elkaar gemaakt’ uit de envelop tevoorschijn haalde. De twee muismaki’s die je vanaf de kaft aanstaren, zijn gewoon levensecht! En niet alleen de kaft, maar het hele boek is prachtig. In het boek worden de fascinerende samenwerkingen in de natuur besproken.

Voor elkaar gemaakt

Een boek over dieren en planten die voor elkaar gemaakt zijn

In het boek komt op elke pagina een voorbeeld van symbiose naar voren. Bij symbiose zijn twee of meer verschillende organismen volledig op elkaar afgestemd. Ze hebben elkaar dus echt nodig. Hierdoor besef je dus ook hoe complex en kwetsbaar het ecosysteem in elkaar zit. Er hoeft maar één schakel weg te vallen uit die keten, en de gevolgen kunnen al desastreus zijn.
In ‘Voor elkaar gemaakt’ zie je de meest bijzondere vriendschappen en samenwerkingen in de natuur. Zoals bijvoorbeeld de band tussen struisvogels en zebra’s, monarchvlinders en zijdeplanten en vleermuizen en vleesetende planten.  

Interessante weetjes over bijzondere natuurverschijnselen

In dit boek Voor elkaar gemaakt is er elke keer een (prachtige) tekening te vinden te vinden van deze symbiose, maar ook een uitleg. Bij sommige dieren heb je wel een idee hoe die symbiose precies in elkaar zit, maar bij weer andere soorten, had ik totaal geen idee. Zo heb ik dus geleerd dat er een bepaald soort vleermuis is die met echolocatie precies een bepaalde soort vleesetende plant weet te vinden. Daar gaat hij in overnachten. Die vleesetende plant is niet goed in het zelf vangen van insecten, maar is dus afhankelijk van de vleermuis. Uit de vleermuiskeutels weet de plant stikstof en kalium te halen, wat ervoor zorgt dat hij kan overleven. Zonder deze vleermuis zou deze plant dus sterven!
Dit soort gekke weetjes vind ik echt super interessant om te lezen. En elke keer denk ik: wat heeft de natuur dit toch knap bedacht!

Heb je trouwens, net als ik, meer interesse in dit soort boeken zoals Voor elkaar gemaakt, dan heeft uitgeverij Lemniscaat veel meer van dit soort boeken over de natuur. Ze hebben namelijk een hele serie boeken uitgebracht, met daarbij het label ‘Lemniscaat Natuurlijk’. Al deze boeken zijn super interessant en vooral heel mooi!

Magisch mooie tekeningen

Ook dit boek is echt prachtig. De tekeningen zijn magisch mooi! Georgina Taylor heeft deze illustraties met aquarelverf gemaakt. Maar het lijken vaak wel foto’s, de dieren zouden zo van de pagina kunnen weglopen. In het boek worden er symbioses in 4 verschillende leefgebieden besproken. Bij elk nieuw hoofdstuk, komt er ook een illustratie van 2 pagina’s groot, om dat aan te geven. Wanneer je deze tekeningen ziet, moet je gewoon echt even de tijd nemen om dit uitgebreid te bekijken. Wat is het knap als je dit als illustrator zo kunt maken! Voor mij is ‘Voor elkaar gemaakt’ dus echt weer een bijzonder mooi boek, wat perfect past in de rest van de serie van Lemniscaat Natuurlijk en wat ik zeker aan iedereen wil aanraden.

Specificaties Voor elkaar gemaakt

Auteur en illustraties: Georgina Taylor | Vertaling: Lydia Meeder | Uitgever: Lemniscaat│ 9789047712718 │juni 2021│64 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

kaft
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.