Hoe verzin je het? – een heerlijk feelgood boek

Met Hoe verzin je het? ga ik terug in de tijd. Eerder las ik in vakanties altijd feelgood boeken, maar gek genoeg heb ik dat al een lange tijd niet meer gedaan. Toen ik dit boek voorbij zag komen in de brochures leek het mij een supergoed idee om mij weer eens in dit genre te gaan verdiepen. Het was dan ook het eerste boek dat ik in heb gepakt voor een weekendje Texel. Niet te diep over nadenken, geen spannende thriller, ‘gewoon lekker lezen’.

Hoe verzin je het

Hoe verzin je het?

Daantje van Duinen is de Amsterdamse Zuidas zat. Als junior associate bij een groot advocatenkantoor voelt ze zich uitgebuit door haar werkgever, en in de liefde wil het al helemaal niet vlotten. Ze besluit het roer om te gooien en haalt haar moeder Iris, die sinds een half jaar weduwe is, over om mee te gaan. Samen beginnen ze namelijk een wijn- en kaaswinkel in Frankrijk! Gekkenwerk, vindt iedereen. Alsof Frankrijk zelf niet over meer dan voldoende kaassoorten beschikt.

En Nederlandse wijnen die moeten concurreren met de Franse? Hoe verzin je het? Ondenkbaar! Maar Daantje is vastbesloten en ze vertrekken. Eenmaal in Frankrijk is er veel werk aan de winkel – letterlijk. Want het pand dat Daantje in hartje Troyes heeft gekocht moet van top tot teen gerenoveerd worden. Daarvoor nemen ze het lokale klusbedrijf Alain Brique et fils in de arm. Terwijl vader Alain en zoon Olivier het pand opknappen, bloeit er iets op tussen hen en de Nederlandse vrouwen. Een pand restaureren blijkt echter veel makkelijker dan een gebroken hart of een bittere kijk op de liefde herstellen.

Echt feelgood

Hoe verzin je het? is bij uitstek een feelgood roman. Geen gecompliceerde verhaallijn, bij tijd en wijle lekker voorspelbaar. Bij andere genres zou dat zeer nadelig zijn als ik dat in een blog zou vermelden, maar in dit geval is het een positief punt. Het past gewoon bij dit genre, dus als je dat zoekt dan vind je dat zeker in dit boek!

Af en toe maakt auteur Renée Olsthoorn een klein uitstapje door de verhaallijn een zijtak te geven. Gebroken harten, rouw, one-nightstands, alles komt voorbij in Hoe verzin je het? De titel is ook absoluut toepasselijk, want het gros van de mensen begrijpt niets van de keuze van Daantje. Tijdens het lezen zie ik de winkel van Daantje en Iris voor mijn ogen duidelijker worden. Dat komt door de details die de auteur beschrijft, daarmee wordt het verhaal levendig.

Verschillende perspectieven in Hoe verzin je het?

We beleven het verhaal vanuit twee perspectieven. Die van Daantje en van Iris. Dat vind ik altijd erg leuk om te lezen, omdat het verhaal daarmee voor mij meer diepgang krijgt. Ik kan de emoties van beide personages meebeleven en zie ook de tegenstrijdigheid daarin. Sterk vind ik het dat niet elke situatie vanuit twee perspectieven wordt beleefd, maar juist aanvullend op elkaar. Het deel wat je bij de ene mist wordt ingevuld door de ander. Soms gaat het verhaal ook gewoon chronologisch verder, maar dan wisselt alleen het perspectief. Prima gedaan wat mij betreft!

Hoe verzin je het? was voor mij het ideale boek om mee te nemen op vakantie. Tijdens het lezen kon ik genieten van een muziekje op de achtergrond in de strandtent waar ik zat, dat lukt mij niet bij boeken waar ik dieper in moet duiken. Ook werd ik tijdens het lezen op het strand soms even afgeleid, ook geen probleem. Ik zat er namelijk zo weer in!

Renée Olsthoorn

Renée Olsthoorn begon na een lange carrière als vertaler zelf romantische verhalen te schrijven. Met succes, want ze publiceerde al vele romans en korte verhalen. In Hoe verzin je het? neemt ze je mee naar haar geliefde Frankrijk, waar ze zelf in Troyes een vakwerkhuis zag dat haar inspireerde tot het verhaal van Daantje en Iris. In haar persoonlijke nawoord schrijft ze hier wat uitgebreider over.

Op Spotify heeft Renée een playlist aangemaakt met Franse chansons en Engelstalige liedjes die passen bij Hoe verzin je het? en deels ook terugkomen in het boek. Wil je al in de sfeer van het boek komen? Luister dan vast deze nummers!

Specificaties Hoe verzin je het?

Auteur: Renée Olsthoorn | Illustraties: Anouk Heitink | Uitgever: April Books | 300 pagina’s | augustus 2023 | 9789493297852 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.