Koud als sneeuw; een andere kijk op het sprookje Sneeuwwitje

Iedereen kent het sprookje van Sneeuwwitje; haren zo zwart als ebbenhout, een huid zo wit als sneeuw. Een prinses die door de boze koningin veracht wordt door haar schoonheid. Dit is de versie die iedereen kent. Maar Koud als sneeuw laat zien dat het verhaal ook op een andere manier bekeken kan worden. Is ieder zijn rol al vastgelegd in een verhaal, of kan je nog ontkomen aan je lot? Als de voorspelling aangeeft dat je de boze koningin zult worden, kan je dit dan nog afwenden? Wat als je dit helemaal niet wilt zijn/worden? Deze vragen spoken door het hoofd van Everly..

hoofdfoto
Koud als sneeuw

Sneeuwwitje maar dan anders

Everly, een doodnormaal tienermeisje, komt erachter dat haar aantrekkingskracht tot spiegels niets te maken heeft met ijdelheid. Ze wordt gelokt door de spiegels; ze roepen haar en dan moet ze ernaar kijken. In deze spiegels kan zij namelijk andere mensen zien en horen. Haar wereld staat op zijn kop als ze hierachter komt. In een belangrijk gesprek dat zij opvangt in een spiegel, komt ze tot de ontdekking dat haar moeder krachten heeft en zo ook haar ‘zusje’ en zijzelf. Dat verklaart haar aantrekkingskracht tot de spiegels. Wat moet en kan ze met deze kracht en waarom heeft zij die?

Er blijkt een voorspelling te zijn; het sprookje van Sneeuwwitje. Alles wijst erop dat zij de rol van boze koningin zal gaan vervullen, maar wil ze dit wel? De boze koningin is nu niet bepaald de meest geliefde persoon; haatdragend, gewelddadig. Zo is Everly helemaal niet. Maar hoe zit het precies met die voorspelling? Is deze definitief of kan ze hier nog een draai aan geven en haar lot afwenden?

Koud als sneeuw neemt je mee in het verhaal / sprookje van Sneeuwwitje, maar dan vanuit een ander perspectief. Sneeuwwitje maar dan anders.

Koud als sneeuw; intro

Koud als sneeuw begint meteen midden in het verhaal; de confrontatie tussen de boze koningin, Sneeuwwitje en de prins. De situatie is gespannen; Sneeuwwitje en de boze koningin staan op slechte voet met elkaar en de prins zit er precies tussenin. Wanneer hij moet kiezen tussen hen, kiest hij in eerste instantie voor de koningin. Maar wanneer de koningin op haar beurt besluit om Sneeuwwitje te vermoorden, wil de prins dit voorkomen. Dit maakt de koningin woedend. Waarom kiest hij nu toch voor Sneeuwwitje?

Doordat het verhaal gaat over Everly, een doodnormale tiener, is de link naar Sneeuwwitje voor mij wat lastig in het begin. Krijg ik nu tijdens het lezen het levensverhaal van Sneeuwwitje uit de doeken gedaan en hoezo zou Everly de boze koningin kunnen worden? Als snel wordt er meer duidelijk;

Koud als sneeuw
Intro

Legende

Er is namelijk een legende over een boom die appels bevat die zorgen voor vruchtbaarheid. Wanneer een vrouw namelijk geen kind kon baren binnen een jaar huwelijk, werd het huwelijk ontbonden en werd de vrouw onthoofd. De zus van de koningin (de moeder van Everly) en wat andere vrouwen wilden voorkomen dat dit hen lot zou worden, aangezien zij allemaal nog geen kind hadden kunnen baren. Samen gingen ze op zoek naar deze boom en aten allemaal een appel hiervan. De zus van de koningin at er voor de zekerheid twee en kreeg na negen maanden dan ook twee gezonde dochters; Everly en Hartly. Bij de geboorte hebben zij beide een felrode vlek in de vorm van een appel gekregen. Everly op haar pols en Hartly in haar nek. Ze worden door hun moeder ook wel ‘bonum et malum’ genoemd; ofwel appelbaby’s.

Zoeken naar antwoorden

Langzaamaan ontvouwt het verhaal van Koud als sneeuw zich en kom ik meer en meer in het verhaal. Ik begin te landen in het boek en leef mee met Everly. Zij gaat op zoek naar antwoorden en belandt daardoor ook in de andere wereld waar haar zus blijkt te wonen en waar haar ‘echte’ moeder. Ja het verhaal ontvouwt zich en niets is wat het lijkt. Everly ontmoet Roth Charmaine en hij blijkt een prins te zijn. Zou hij prins charming zijn die uiteindelijk met Sneeuwwitje trouwt? Everly voelt zich aangetrokken door hem en dat blijkt wederzijds.

Samen met nog een aantal vrienden gaan ze op weg door de bossen en valleien op weg naar het kasteel van de echte moeder van Everly. Klaar om de waarheid boven tafel te halen. Maar de voorspelling hangt boven hun hoofd; wat als Everly echt de boze koningin blijkt te zijn/worden? Hoe moet het dan verder met Roth? En wie is dan toch Sneeuwwitje waar ze het dan tegen op gaat nemen?

Koud als sneeuw
De voorspelling in Koud als sneeuw

Koud als sneeuw; fantasy ten top

Als Harry Potter liefhebber is Koud als sneeuw wel aan mij besteed. De mythische wezens zijn in overvloede aanwezig in het boek en dat maakt dat je je al snel thuis voelt in deze bijzondere wereld. Ik vind het heerlijk om in een boek te verdrinken; ik stap in een andere wereld en sluit me helemaal af voor de buitenwereld. Dit lukt me tegenwoordig helaas wat minder vaak dan ik zou willen (lees ik heb een dochter van nu 3 jaar en die vraagt altijd wel iets van aandacht) maar gelukkig zijn daar de avonden op de bank. Dekentje erbij en ik ben vertrokken; op naar het verhaal en een wereld hier ver vandaan.

Het begin van het Koud als sneeuw was voor mij even wennen; ik had al even geen fantasy boeken meer gelezen en ik kwam wat moeilijker in het verhaal. Of misschien had het te maken met het feit dat ik dit boek lees op een tablet met een e reader app? Ik lees altijd boeken fysiek en nooit op een tablet; ik houd ervan om boeken lekker vast te houden en de bladzijdes te voelen. Nu swipe ik de bladzijdes verder en dat is toch anders. Ik zou niet snel weer voor een ebook kiezen maar voor nu ben ik een ervaring rijker!

Young Adult van Gena Showalter

De naam Gena Showalter deed bij mij in eerste instantie geen belletje rinkelen. Na wat research blijkt dat deze dame een grote naam is in de boekenwereld. Ze is bestsellerauteur van de New York Times en USA Today. Binnen het genre romantiek schrijft zij vooral in de subgenres paranormaal en fantasie. Met meer dan 70 boeken op haar naam mag ze zich toch zeker wel succesvol noemen.

Showalter schrijft vooral serieboeken. Boeken die niet perse op elkaar aansluiten qua verhaal, maar wel in een serie bij elkaar horen.

  • The Lords of the Underworld
  • The Original Heartbreakers
  • Everlife
  • The Forest of Good and Evil (Koud als sneeuw hoort in deze serie)
  • White Rabbit Chronicles

Leeservaring met Koud als sneeuw

Ondanks mijn wat roestige start met het boek (later vloog ik er wel doorheen) heb ik zeker genoten van Koud als sneeuw. Het einde ga ik natuurlijk niet verklappen; dat is aan jullie om te ontdekken. Ik merk dat ik fantasy boeken toch ook wel prettig vind om te lezen en dat had ik niet helemaal verwacht. Harry Potter las ik toen ik in mijn tienerjaren zat en nu lees ik vaak thrillers en romans. Dit was een welkome afwisseling! Ik ben nog niet klaar met het thema fantasy en schrijfster Gena Showalter want het tweede boek uit de serie The Forest of Good and Evil; Breekbaar als glas ligt op mij te wachten. Let’s go!

Op zoek naar andere versies van Sneeuwwitje?

Specificaties Koud als sneeuw

Auteur: Gena Showalter | Uitgeverij: HarperCollins | Vertaald door Sandra Hessels | Ebook | 9789402760088 | juni 2020 | 593 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

9789402705935 | 608 pagina’s | paperback

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.