Berlage en een boef in het museum – Georgien Overwater

Voor mij als Hagenees is Berlage welbekend. Deze architect heeft een aantal prachtige gebouwen op zijn naam staan. Zijn stijl is eigen en herkenbaar. Het boek ‘Berlage en een boef in het museum’ was dan ook erg welkom en een mooie aanleiding om mijn oudste dochter eens te leren over deze beroemde architect. Een geweldig boek in de serie kunstprentenboeken van uitgever Leopold in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag.

berlage en een boef in het museum

Berlage en een boef in het museum

Vos wil zijn hol in de duinen gezellig maken. Want het is nu wel heel erg saai daar. In het kunstmuseum in de stad kan hij vast wel iets leuks vinden. Maar hij komt niet zo makkelijk binnen, de suppoost stuurt hem weg want het museum is verboden voor vossen. Vos bedenkt een list en ’s nachts is hij alleen in het museum en verzamelt de mooiste dingen. Totdat er iemand wakker wordt… Lees dit avontuur in Berlage en een boef in het museum!

kunst achterkant boek

Berlage

Hendrik Petrus Berlage (1865-1934) is een van Nederlands beroemdste architecten. In Amsterdam staat zijn Beurs en het jachtslot Sint Hubertus op de Hove Veluwe zijn, zijn hoogtepunten. Alhoewel Berlage zelf het kunstmuseum in Den Haag zijn allerbeste ontwerp vindt. En daar ben ik het roerend mee eens. Dankzij ‘Berlage en een boef in het museum’, leer ik nog meer over dit bijzondere gebouw ontworpen door Berlage. Het valt niet alleen op door de markante gele baksteen, maar ook door ruimtelijkheid, stralende lichtinval en het gedurfde kleurgebruik. Maar er is meer! Ook het interieur en meubilair is bedacht door Berlage.

Modern en verrassend is het interieur. De verwarming is namelijk onzichtbaar weggewerkt achter de plafonplint. En er zijn ramen in het dak voor een mooie lichtinval. Alle maten hebben een veelvoud van 11 centimeter. Het werd een huis voor de kunst waar het genieten hiervan erg belangrijk was. Helaas overleed Berlage en maakte hij de opening in 1935 niet meer mee. Het gebouw blijft een van de mooiste museumgebouwen van Europa en heeft nu de hoofdrol in Berlage en een boef in het museum.

Prentenboek

Berlage en een boef in het museum ademt de liefde voor Berlage en het kunstmuseum. Als je het boek openslaat val je al meteen met je neus in de wereld van Berlage. Toegankelijk, speels en informatief. Met een aangename aanwezigheid van humor zonder het lachwekkend te maken. Ik wist trouwens niet dat er zoveel delen al waren in de kunstprentenboekenserie. Delfts blauw, Nadir en Zenith in de wereld van Escher en In de tuin van Monet ken ik van deze boekenblog. Die boeken horen ook bij de serie.

Ik ben dan ook trots dat ik als boekreviewer dit boek van Berlage en een boef in het museum mag toevoegen aan de collectie. Het boek heb ik meegenomen naar het museum zelf en ben daar heerlijk in het zonnetje gaan zitten met mijn oudste dochter. In verband met corona is het nu gesloten maar zo buiten voorlezen in het zonnetje was ook erg aangenaam. Mijn dochter vond het helemaal geweldig om het gebouw uit het boek te zien. De overeenkomsten zijn ook echt heel herkenbaar. Wel vroeg ze of het bootje in het water ook ergens was. Zo gedetailleerd zijn de illustraties, overal gebeurd iets.

berlage en een boef in het museum

Een boef

Het verhaal draait om vos die zijn hol wil opleuken. Hij benadert het gebouw op verschillende manieren en vanuit verschillende hoeken. Echt heel leuk gedaan om zo het gebouw in beeld te brengen. Wat ik ook zo tof vind, wat vos binnen tegenkomt is zo divers! Van een zelfportret van Jawlensky tot de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Het boek is zo divers, net zo divers als het aanbod van het kunstmuseum. Of Gemeentemuseum zoals ik het ken. Berlage en een boef in het museum is een verrijking voor kinderen, en ook volwassenen.

En als kers op de taart komt meneer Berlage ook nog even voorbij in het verhaal. Vos en Berlage weten elkaar te vinden en ook te verrijken met een leuk einde als resultaat. Voor mijn dochter is er nu een extra verwondering erbij gekomen als we door de duinen wandelen. Want hoe ziet het hol van de vos toch eruit. Het gebouw van Berlage is echt, dan zal de hol van het vos toch ook echt kunnen zijn… Berlage en een boef in het museum, een absolute aanrader!

berlage boek

Specificatie Berlage en een boef in het museum

Auteur: Georgien Overwater | Vormgeving: Studio Bos | Uitgever: Leopold | Kunstprentenboekenserie van Kunstmuseum Den Haag | 9789025879174 | Februari 2021 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.