Het verhaal van een kat, herkenbaar voor elke kattenliefhebber

Als kattenliefhebber maakte de titel, Het verhaal van een kat, mij nieuwsgierig. De illustraties op de voorkant maar ook zeker in het boek spreken mij enorm aan. Ik heb dan wel geen siamees in huis maar heb geen voorkeur voor een kattenras. Jaren geleden deed ik lange tijd vrijwilligerswerk in het dierenasiel. Het liefste werkte ik dan bij de katten, van honden ben ik eerder bang. Nieuwsgierig naar dit boek begin ik in Het verhaal van een kat.

Cover met rand met echte kat Het verhaal van een kat

Laura en het verhaal van een kat genaamd Oye

Laura nam de Siamese kitten Oye in huis toen die nog in de palm van haar hand paste. Het verhaal van een kat gaat over de zeventien jaar dat zij samenwoonden. Dit autobiografische verhaal begint in de jaren tachtig in een klein Spaans dorp in Teruel, waar Laura opgroeit. Ze bestudeert er de vogels, leest dierenverhalen bij het haardvuur, en omringt zichzelf met kevers, egels, honden en katten. Een paar jaar later, nadat ze in de grote stad Barcelona een nieuw thuis heeft gevonden, blijft Laura de natuur koesteren, heeft ze haar huisdieren lief (en Oye in het bijzonder) en verwent ze hen nog steeds. Haar boek is een ode aan het vieren van de simpele dingen in het leven.

Bladspiegel pagina 13 kat op de kast

Het verhaal van een kat is een levendig geïllustreerd, universeel en tijdloos lees- en bladerboek voor kattenliefhebbers. Zo geeft Laura tips over hoe honden en katten het beste kunnen samenleven, vertelt ze over de rol van katten in de kunstgeschiedenis en over de manier waarop Romeinen, Egyptenaren en Japanners de kat vereren. Voor iedereen die van katten, andere dieren en de natuur houdt.

Kattenliefhebbers

Het verhaal van een kat begint met een introductie van Laura. Waar en met wie zij is opgegroeid in Spanje. Haar autobiografische verhaal wordt afgewisseld met wetenswaardigheden en tips. Elke kattenliefhebber zal het herkennen. Van een spinnende kat op schoot wordt je rustig. Blijkbaar is dit inmiddels ook gebleken uit enkele studies. Wil je dieper ingaan op katten en hun gedrag lees dan vooral de boeken van Vicky Halls*.

De meeste kattenliefhebbers zijn ook wel bekend met de Egyptische kattenverering en Japanse kattenbeeldjes. Heel veel dieper gaat Laura niet in op de alom bekende wetenswaardigheden. Het zijn leuke aanvullingen in het boek met erg mooie illustraties. Maar niet veel meer dan dat. Interessant vond ik dan wel weer de vele kunstenaars die geïnspireerd raakten door katten.

Oye, de kat die Laura van kitten af aan in huis neemt is de rode draad in het verhaal. Zeventien jaar lief en leed wordt gedeeld. En dat is voor mij als kattenpersoneel heel herkenbaar. Vanaf het moment dat ik op mezelf woon heb ik katten in huis. Waar het begon met 1 kat, geadopteerd uit het asiel, omdat ik klein woonde. Was ik later omringd door 4 katten wat niet altijd in volledige harmonie was. De afgelopen jaren hebben we als gezin onze oudjes moeten laten gaan. En dat gevoel herkende ik dus maar al te goed in Het verhaal van een kat. Katten zijn heerlijke maatjes om om je heen te hebben. Maar we weten dat we ze ooit zullen moeten gaan missen.

Bladspiegel tips voor een kitten

Een hoofd vol katten

De illustraties van Laura zijn een ware toevoeging aan het verhaal dat zij vertelt. Laura Agustí studeerde Visual Arts and Design for Interior Design Projects Management in Barcelona. Na jaren waarin zij zich richtte op schilderen werkt ze nu bijna uitsluitend als illustrator. Haar eerste boek werd uitgegeven in 2018; Een hoofd vol katten. Dat zou ik alsnog graag eens lezen. Het verhaal van een kat is leuk (cadeau) boek voor de kattenliefhebber.

Specificatie Het verhaal van een kat

Auteur:  Laura Agustí | Illustraties: Laura Agustí | Vertaling: Joep Harmsen | Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij | 9789029097383 | 2023 | 153 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.