Het land van de grote woordfabriek – een hartverwarmend prentenboek

Hoe zou het zijn als woorden geld zouden kosten? Zou je dan nog steeds zoveel vertellen, of zou je heel voorzichtig met je woorden omspringen? In ‘Het land van de grote woordfabriek’ moeten mensen elke dag deze afweging maken. En dan is het dus niet zo makkelijk om je gevoelens te uiten…

Het land van de grote woordfabriek

Op zoek naar woorden in het land van de grote woordfabriek

Er is een land waar de mensen bijna niet spreken. In dat vreemde land van de grote woordfabriek moet je de woorden kopen en heel voorzichtig inslikken om ze dan te kunnen uitspreken. De kleine Florian is op zoek naar woorden vol liefde voor een heel bijzonder iemand. Voor Siebelle. Maar net die woorden kosten een fortuin.

Het land van de grote woordfabriek

De prijs van woorden

Dit boek sprak me heel erg aan, omdat het zo’n origineel uitgangspunt heeft. Als je veel leest, ben je ontzettend veel met woorden en taal bezig. Als ik reviews en blogs schrijf, gebruik ik ook veel woorden. Vaak zijn veel woorden dan juist beter, omdat je op die manier gemakkelijker kunt beschrijven wat je nu eigenlijk wil zeggen. En ook als kleuterjuf, ben ik natuurlijk veel aan het praten. Stel je eens voor dat woorden echt heel duur zouden zijn. Dan zou ik lang niet zoveel praten! Ik krijg soms wel de opmerking dat ik veel te veel praat. Voor mij zou dit dus echt een uitdaging worden, want ik ben gek op woorden!
Het eerste dat opvalt als je het boek ‘Het land van de grote woordfabriek’ openslaat, is de bedrukte sfeer. Mensen moeten echt hun woorden afwegen en durven bijna niet te praten. Schuifelend gaan ze door de donkere straten. In de stad is het bruin en smoezelig en arme mensen zijn in de vuilnisbakken naar nog bruikbare woorden.

Mensen zonder centen zoeken soms in vuilnisbakken naar weggegooide woorden.
Maar tussen al die wegwerpletters zit vooral veel rommel: roddel en kletskoek en oudewijvenpraatjes.

– Het land van de grote woordfabriek

Je liefde verklaren met woorden

Als je dus aan iemand wil vertellen dat je deze persoon heel lief vindt, dan is dat wel iets heel bijzonders. Je moet hier heel goed over nadenken om het op de juiste manier én tegen de juiste persoon te zeggen. Dat probleem heeft Florian dus. Hij spaart zijn woorden al heel lang, hij houdt ze apart voor een heel bijzonder iemand. Hij wil heel graag het zinnetje ‘Ik hou van jou‘ tegen haar zeggen, maar dat is zo duur, dat kost hem nog jaren sparen. In zijn vangnetje heeft hij wel hele mooie woorden gevonden, en deze wil hij aan haar geven. Het zet je aan het denken over de betekenis van woorden, en dat je ook met andere woorden kunt zeggen dat je iemand heel erg lief vindt.

Dat vind ik heel knap gedaan aan dit boek. ‘Het land van de grote woordfabriek’ heeft een bijzondere sfeer. In het begin een beetje benauwend en zwaar, maar op het eind wordt het juist wat luchtiger en lichter. Dat maakt dit boek tot een betoverend prentenboek. Elk woord in dit boek is ook gewogen, er staat geen woord teveel in. Het enige wat ik graag zou willen, is dat ik wat meer zou lezen over het land van de grote woordfabriek zelf. Waarom is dit land zo? Hoe gaat het er bij andere mensen aan toe? Nog zoveel vragen te beantwoorden dat er makkelijk nog meer boeken over geschreven kunnen worden. Of misschien juist niet, want door juist niet zoveel woorden hiervoor te gebruiken, wordt er nog ruimte over gelaten voor de eigen fantasie.

trappenhuis

Specificaties ‘Het land van de grote woordfabriek’

Auteur: Agnès de Lestrade | Illustraties: Valeria Docampo | Vertaling: Siska Goeminne | Uitgeverij: De Eenhoorn | 9789058385697 | Oorspronkelijke uitgave: september 2009, tiende druk september 2022 | 40 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.