De laatste verhalenverteller – een spannend dystopisch jeugdboek

De laatste verhalenverteller gaat over het jonge meisje Petra Peña dat in het jaar 2061 samen met haar familie de aarde ontvlucht vanwege een allesverwoestende meteorietinslag. Het meeste van alles zal Petra haar Mexicaanse oma Lita gaan missen, die Petra al van jongs af aan allerlei verhalen vertelt. Deze mythische verhalen, oftewel cuento’s, zijn voor Petra heel belangrijk. Ze wil zelf ook graag verhalenverteller worden. Deze New York Times bestseller is een intrigerend jeugdboek over het einde van de wereld en een nieuwe toekomst ver weg in het heelal.

De laatste verhalenverteller

Een verwoestende komeet en oneindig groot heelal

Soms lees je twee totaal verschillende boeken, die toch een bijzondere samenhang met elkaar blijken te hebben. Toevallig lazen we onlangs in de gids Heelal over de komeet Halley, die om de 75 jaar verschijnt aan de nachthemel. Een komeet van 20 kilometer breed die in een vaste baan rond de aarde zweeft. Maar wat als de komeet door een kosmische storing zoals een zonnevlek van baan verandert en rechtstreeks op de aarde afkomt? In dit boek De Laatste Verhalenverteller gebeurt dit (on?)denkbare in het jaar 2061, en alles op aarde zal ophouden te bestaan.

Twee enorme ruimteschepen staan klaar om een groep uitverkorenen naar de nieuw ontdekte planeet Sagan te brengen. Een reis van ongeveer 400 jaar. Het jonge meisje Petra mag met haar familie mee in het ruimteschip. Haar ouders zijn belangrijke wetenschappers wiens kennis nodig is voor de nieuwe planeet. Ook Petra en haar broertje Javier zullen worden voorbereid om in de verre toekomst op de nieuwe planeet te kunnen dienen. Daarvoor zullen ze de komende 400 jaar in een slaaptoestand worden gebracht. Vooral het afscheid van haar oma Lita is erg moeilijk voor Petra, maar ook de wanhopige achterblijvers op aarde raken haar.

De laatste verhalenverteller – een dystopische sciencefiction

Niemand weet of het plan zal slagen. Maar dan blijken er een aantal mensen genaamd Het Collectief die andere plannen hebben met de mensheid. Zij willen alle verschillen tussen mensen uitbannen, zodat er nooit meer jaloezie, oorlog en vijandigheid zal zijn. Dat betekent ook dat alle herinneringen van vroeger gewist zullen worden terwijl ze in hun slaaptoestand zijn. Petra komt bij toeval achter dit plan en het geheugenwissen mislukt alleen bij haar. Hoe wordt zij wakker in het jaar 2461, wie hebben de macht en zal ze haar familie nog terugzien? Hebben ze de planeet Sagan weten te bereiken en kunnen ze daar een samenleving opstarten?

Petra is in ieder geval de enige met herinneringen aan hun vroegere leven op aarde. Maar dat blijkt ook enorm eenzaam. De laatste verhalenverteller neemt je vanaf het begin mee in een spannend en meeslepend verhaal. Wat een sterk contrast tussen de oeroude verhalen waar Petra zo van houdt, tegenover het dystopische toekomstbeeld en de zoektocht in het immense heelal. Zou er in de toekomst inderdaad een moment zijn dat de aarde vernietigd kan worden, en dat een kleine groep ontsnapt in een ruimteschip? Je gaat er toch een beetje over nadenken, en het gevoel bekruipt je zelfs dat dit misschien helemaal niet zo vergezocht is. 

De kracht van fantasie, verhalen en verbeelding

We kunnen verder natuurlijk niks verklappen over dit bijzondere verhaal, maar het zet je zeker aan het nadenken. Bijvoorbeeld over downloadbare kennis, wat direct in ons geheugen kan worden geplaatst. Maar ook dat alles zomaar verwijderd kan worden. Wat gebeurt er dan met onze eigen fantasie en onze verhalen, die van generatie op generatie worden doorgegeven? Een interessant en ook beangstigend onderwerp!

Dit verhaal leest heel vlot, vanuit de gedachten van Petra. Ze is een sterke en boeiende hoofdpersoon, die ondanks haar jonge leeftijd heel volwassen overkomt. Het verhaal bevat ook veel Spaanse teksten die onvertaald blijven. Maar dat zorgt juist voor veel extra sfeer. Het verhaal wordt zo verteld dat je de beelden heel sterk voor je ziet. Het ruimteschip, robotachtige spookgarnalen, schattige onbekende diersoorten. Je fantasie wordt behoorlijk geprikkeld! Het einde is open, raadselachtig en spannend. Het blijft lang gissen hoe het verhaal zich ontvouwt en dat is voor een dergelijk dystopisch avonturenverhaal eigenlijk een must. Want dat maakt dat je De laatste Verhalenverteller niet weg wilt leggen!

Onze conclusie over De laatste Verhalenverteller

Het boek gaat over moed, de waarde van herinneringen en opkomen voor wat je belangrijk vindt. Het is een ode aan verhalen en fantasie, want dat is wat ons heeft gevormd tot wie we zijn als mens. En dat maakt Artificial Intelligence, dat nu zoveel wordt ingezet en ogenschijnlijk zo waardevol is, eigenlijk heel waardeloos.

De laatste Verhalenverteller is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar, die houden van avontuurlijke boeken met een flinke dosis sciencefiction. Het is niet echt een makkelijk leesboek, met vele lagen, verrassende plotwendingen en ook wel diepzinnige gedachten. Maar een beetje fantasie en voorstellingsvermogen doen wonderen. En dus is het boek ook voor een ouder publiek heel geschikt.

Lees dit verhaal en verruim je blik tot heel ver in de toekomst en heel ver in het immense heelal!

Meer tips en achtergronden bij het boek

De auteur van het boek is de Amerikaanse Donna Barba Higuera. Het boek werd bekroond met de Newberry Medal en is een New York Times bestseller. De auteur gebruikte haar eigen Mexicaanse roots als basis en combineert de mythes uit de Mexicaanse cultuur met het sprookje van de prinses op de erwt. Een aantal boekentips passend bij De Laatste Verhalenverteller:

Specificaties De laatste Verhalenverteller

Auteur: Donna Barba Higuera | Vertaling: Adielle Westerappel | Uitgeverij Querido | 9789045128726 | januari 2024 | 296 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, check de website van uitgeverij Querido of kijk bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.