De bakvis, een roman van Nadia de Vries

De bakvis is een roman geschreven door Nadia de Vries. In deze best heftige roman, komt de rouw om haar (hoofdpersoon Distel Nooitgedacht) overleden vader, 20 jaar naar dato alsnog keihard binnen. Haar vader kwam om bij een vliegtuigongeluk en zijn lichaam werd nooit gevonden. Als dertienjarig meisje was deze dood en de begrafenis met een lege kist een surrealistische situatie. En nu, jaren later, begint het pas echt te schuren.

Nadia de Vries

Synopsis

Het is precies twintig jaar geleden dat de vader van Distel Nooitgedacht overleed. Als dertienjarig meisje had ze de dood ervaren als een buitenstaander, maar nu, als drieëndertigjarige vrouw, slaat de rouw alsnog toe. De stad keert zich tegen haar, haar bovenburen smeden een snood plan en de meubels in haar appartement beginnen te spreken. Volgens Distel is er maar één oplossing voor deze chaos: ze moet weer een tienermeisje worden. Met behulp van een reeks jeugdfoto’s en een schimmige website roept Distel haar jongere zelf opnieuw tot leven. Maar op het internet blijken plaatjes van meisjes nog een andere betekenis te hebben… De bakvis is een roman over onschuld en transgressie, over de nasleep van geheim verdriet en over de culturele betekenis van het meisje in de westerse beeldwereld.

Van 13 naar 33

In De bakvis wisselen herinneringen aan de tijd na haar vaders dood zich af met haar volwassen leven nu. Rouw is een parasiet heet één van de hoofdstukken en hoofdpersoon Distel beschrijft ‘wezels’ die haar bezoeken, als pijn en verdriet dat door de muren heen dringt. Ze is zoekend, geen studie, wat te doen qua werk. Ook therapie helpt daar niet in. Ze fotografeert, maar serieus wordt het niet.

Terwijl de herinneringen van de dood van haar vader zich aan haar opdringen, wordt Distel in de Bakvis achterdochtig in haar leven nu. Mensen keren zich tegen haar denkt ze, het wordt chaotisch in haar hoofd en leven. Ze maakt in haar hoofd een draai: als ze maar weer jong wordt als toen, dan komt er weer goed. Dat doet ze bizar genoeg door wat jeugdfoto’s te plaatsen op een niet zo prettige website. Met gevolgen.

De bakvis

De bakvis

Ik wil niet teveel vertellen over het verhaal in De bakvis. Er ontvouwt zich een situatie waarin je als lezer meegaat in de gedachtes en het perspectief van Distel. Wat echt is, en wat niet, dat is niet zo duidelijk meer. Nadia de Vries heeft met De bakvis een beklemmend verhaal geschreven. Je voelt verdriet als je het leest, zonder dat het tranentrekkend is. Het blijft juist aan de wat mysterieuze kant, dat is knap gedaan.

Specificaties De bakvis

Auteur: Nadia de Vries | Uitgeverij Pluim | Mei 2022 | 9789493256408 | 160 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De bakvis
Footer 8 met bol verwijzing
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.