Boeken over afscheid nemen voor kinderen, een troostende selectie

Afscheid nemen van opa of oma, afscheid nemen van een papa of mama, afscheid nemen van een vriend of vriendin.  Vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken maar voor kinderen is dit een lastig en zwaar onderwerp en reden tot het stellen van veel vragen. Gelukkig zijn er naast literatuur boeken, mooie boeken over afscheid nemen voor kinderen. Zoals van Woezel en Pip of een mooie gedichtenbundel van Marianne Busser & Ron Schröder.

Afscheid nemen voor kinderen

boeken over afscheid nemen voor kinderen

Toevallig gebeurde het vorige week nog bij een vriendin van mij. De oma van haar man was overleden. Maar wat te doen met de kinderen? Neem je ze mee naar de begrafenis of niet? Wat vertel je ze? Zeg je dat degene die overleden is nu een sterretje is of leg je het verhaal over leven en dood uit.

Soms is er vooraf al duidelijk dat de persoon zal komen te overlijden. Het is goed voor kinderen om hier eerlijk over te zijn. Op dat moment begint het rouwproces eigenlijk al. Je weet dat er wat gaat gebeuren wat niet leuk is en kinderen hebben er ook recht op om zich voor te bereiden op het afscheid. Afscheid nemen voor kinderen gaat heel anders dan voor volwassenen en het maakt ook nog wel wat verschil of ze heel klein zijn of al wat groter. Dat heeft weer te maken met hun belevingswereld.

Op de site van Yarden vond ik hier een mooie uitleg over.

Leuk is het nooit! En ik vind het erg fijn dat er ook boeken over afscheid nemen voor kinderen bestaan.

Dag lief muisje

afscheid nemen voor kinderen

Woezel en Pip rennen samen door een prachtig herfstig bos. Terwilj ze kastanjes zoeken zien ze muisje op de grond liggen. Muisje is koud en beweegt niet. Ze nemen hem nee naar de Wijze varen misschien kan hij hem wel beter maken.

Maar niemand kan Muisje meer beter maken. Muisje is dood. Woezel vraagt wat dit is en of Muisje nou nooit meer kan voetballen en wat Muisje dan nog wel kan doen.

Woezel wordt boos! Waarom moest Muisje nou dood en nog wel zonder gedag te zeggen! Hoe lang zou het duren voor ze zelf doodgaan?

dag lief muisje woezel en pip

De Wijze Varen legt uit dat de herinneringen aan Muisje blijven en dat daardoor Muisje altijd nog een beetje zal leven in je hart.

AfscheidsFeestje

Woezel en Pip besluiten om een feestje te geven om te vieren dat ze allemaal zijn en voor Muisje. Ze eten Muisjes lievelingstaart en denken aan Muisje. Zo gaan ze al Muisjes haar lievelingsspelletjes spelen als tikkertje en voetballen en ze vertellen elkaar verhalen over de avonturen die ze met Muisje hebben beleefd.

Als het donker wordt leggen ze muisje in een houten kistje bekleed met mos. Samen begraven ze Muisje en leggen een mooi stenen hart erop. Als laatste zaaien ze bloemzaadjes in de aarde. Een prachtig plekje voor Muisje!

Wat vinden wij er van?

Een mooi geschreven boek over afscheid nemen voor kinderen. Het verwoord prachtig de denkwijze van kinderen en de verschillende emoties die ze ervaren. Tegelijk geeft het goede voorbeelden over wat kinderen zouden kunnen doen om afscheid te nemen van een dierbare. Ik denk dat dit boek voor veel ouders wat kan betekenen in de voorbereiding en verwerking van verlies.

Specificaties afscheid nemen voor kinderen

Uitgeverij: Leopold | Auteur: Guusje Nederhorst | 9789025873875 | 24 pagina’s | januari 2018 | meer informatie vind je hier

Nog een allerlaatste kusje

Voor alle sterretjes
die veel te vroeg
hun plekje aan de hemel
hebben moeten innemen.

Met dit gedichtje begint dit boekje vol met gedichtjes voor bij het afscheid van iemand van wie je houdt.

afscheid nemen voor kinderen

Het bekende schrijversduo begint met een mooi woord vooraf waarin ze uitleggen dat in al de jaren dat ze nu schrijven er regelmatig wordt gevraagd om een boekje te maken over verlies. Dat is best lastig want sommigen noemen het een sterretje aan de hemel en anderen hebben het over de Vader in de hemel.

Alle gedichtjes op verzoek zijn nu gebundeld zodat iemand die een toepasselijk versje zoekt, iets kan vinden in dit boek.

Versjes over afscheid nemen voor kinderen

nog een allerlaatste kusje

In het boekje staan maar liefst 21 versjes over afscheid nemen voor kinderen. Sommige gaan over opa of oma, sommige over een (dood geboren) broertje of zusje er zijn gedichtjes voor mama en gedichtjes in het algemeen.

Sommige gaan over de hemel, sommige over een sterretje, er is zelfs een over een vlinder op weg naar het nieuwe paradijs.

Eigenlijk is er voor heel veel situaties wel een passend gedichtje te vinden die je met een paar kleine aanpassingen geschikt kunt maken voor je eigen situatie.

Ik denk dat veel ouders wat aan dit boek zullen hebben om hun kind te helpen met afscheid nemen en emoties te helpen verwoorden.

Wat ik prachtig vind is de rust die het boekje uitstraalt. Op elke pagina gaat de kleur van wit naar blauw en zijn de tekeningen simpel en puur. Soms zelfs prachtig in een soort maneschijn afgebeeld. De illustraties zijn verzorgd door Petra Gerritsen.

Specificaties afscheid nemen voor kinderen

Auteur:   Marianne Busser & Ron Schröder | Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf | 9789000358076 | 40 pagina’s | januari 2018 | meer informatie vind je hier

Meer boeken over afscheid nemen voor kinderen

https://www.stoerleesvoer.nl/de-begrafenis/

https://www.stoerleesvoer.nl/dag-opa-henk/

Samen staan we sterker, een boekje vol hoop van Beth Kempton

Boeken thema overlijden, rouw en afscheid, een verzamelblog plus activiteiten

Heb jij al eens te maken gehad met afscheid nemen voor kinderen? Hoe hebben jullie dit aangepakt? 

Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 7 jarige dochter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.