Omdat mijn lichaam het wil, een ode aan seksuele vrijheid en genot

Omdat mijn lichaam het wil is het literaire debuut van Esmee Schenck de Jong. Verwacht een boek vol seksualiteit maar verwacht geen boek alleen voor geiligheid. Toch sluit het een het ander niet uit. Maar dit boek lift niet mee op de hype om binnen veilige kaders over seksualiteit een verhaal te schrijven. Nee, dit boek is een ode aan seksuele vrijheid en aan genot. We mogen meelezen met Esmee Schenk de Jong haar avonturen die ze vertelt in de kleuren en geuren die ze wilt delen. Niet geremd door maatschappelijke verwachtingen, wel soms een wankele stap in een avontuur door menselijke emoties, mogen we meegenieten van haar stoutigheid.

hoofd Omdat mijn lichaam het wil

Wat is de synopsis van Omdat mijn lichaam het wil?

Beneveld door de liefde, de lust en soms ook de alcohol beschrijft Esmee haar gevoelsrijke erotische belevenissen met een grote liefde voor taal. Ze krijgt een onverwachte driehoeksverhouding met een studiegenoot, ontdekt verschillende soorten orgasmes, zoekt haar weg in de ethische non-monogamie en beleeft veel, heel veel avonturen met wisselende uitkomsten. Soms absurd, meestal opwindend.
Constant schippert ze tussen haar neurotische aard en haar avontuurzucht, waarbij de laatste het toch telkens weer wint. Omdat mijn lichaam het wil is een taboe- en genrevrij boek om als een grote reep chocola in een enkele zitting te verslinden. Het is een ode aan de liefde en de seksualiteit als een viering van het leven.

Voordat zij begon als schrijver en kinderboekverkoper werkte Esmee Schenck de Jong (1992) onder meer in de zorg, als B-model, als facilitair manager, in een museum en in een jeugdbibliotheek. Ze publiceerde eerder in de Volkskrant en op platforms als VICE en Stichting Lezen. Omdat mijn lichaam het wil is haar literaire debuut.

De wildste orgieën in literair schoonschrift

Wildcard

Al sinds Omdat mijn lichaam het wil op mijn mat viel, heb ik direct zin om te beginnen. Het klinkt als een boek wat ik ter recensie zou aanvragen. Later kom ik erachter dat ik dat niet heb gedaan, en niemand uit het team van StoerLeesVoer. Het boek is een zogenoemde wildcard: wild verzonden door de uitgever. Is zo’n boek ongewenst en opgedrongen? Of is het juist een friendly reminder, een teken dat het een weg naar jouw huis heeft gevonden? Het kan beide zijn maar in het geval van dit literaire debuut was het een aangename verrassing.

Ik ben groot voorstander van seksuele vrijheid. En dan bedoel ik dat iedereen eigen keuzes zou mogen en moeten maken met betrekking tot seks. Of dit nou veel of weinig is, getrouwd of ongetrouwd, met of zonder zweepjes en wat je maar kan bedenken, het is goed! Zolang de deelnemers volwassen zijn en beide een goede keuze kunnen maken: let it be. Seks krijgt telkens een andere kleur en smaak door de ander met wie je kiest om intiem te zijn. Soms is het lust, soms liefde, soms beide en veel vaker een bepaalde mengelmoes van die zaken. Omdat mijn lichaam het wil is een ode aan seksuele vrijheid en genieten van het rijke palet der geilheid.

Omdat mijn lichaam het wil

Ja juist ook vrouwen!

In deze periode van grensoverschrijdend gedrag, vertrutting, vechten voor rechten, vrijheid en tegelijk het weer inleveren van bepaalde rechten… er is veel aan de hand. Daardoor kunnen we nog wel eens vergeten om te genieten. En kunnen we ook vergeten dat seks niks is om je voor te schamen en dat het leuk kan zijn! Wat zeg ik… kan? Het is zo leuk! Zie het als een snoepwinkel, al die bakken met smaken, kleuren en texturen. Soms kies je direct een lekkere smaak. Soms moet je vaker proeven, smaakt iets naar meer en soms kauw je op iets wat je direct wilt uitspugen. Daarbij kunnen smaken bij elkaar ook opeens erg aangenaam smaken. Omdat mijn lichaam het wil laat veel seksuele ervaringen zien waarbij er meer dan 1 deelnemer actief is.

Ja juist ook vrouwen mogen zelf bepalen wat ze met hun lichaam en seksualiteit doen. Dat maakt ze niet tot sletten, er hoeft geen slutshaming plaats te vinden. Mits een vrouw hier geen problemen mee heeft. Ik heb genoten van Omdat mijn lichaam het wil. Esmee Schenck de Jong heeft een mooie rijke taal doordrenkt met een nuchtere kijk op het leven wat bij mij voor humoristische noten zorgt. Ze is heerlijk ongeremd en vrij in haar genot. Al gaat dat echt niet zonder onzekerheden en mijmeringen.

In de hoeken van de wc liggen stofwolken als plukken door de modder gehaald engelenhaar.

Blz 10
boek

Humor

De opmerking op bladzijde 24: “Ik ben helemaal in mijn nopjes met mezelf. Ik, vrouw van de wereld, zit hier toch maar mooi in een pand met drie verdiepingen en lambrisering aan het plafond champagne te drinken en praat met een diplomaat over talen, opera en geopolitiek”. Heeft me onwijs laten lachen van herkenbaarheid. Soms maak je zo’n inschattingsfout wat een voorafje kent van een bepaalde trotsheid die vervolgens als door een boze peuter die verliest zo van het speelbord wordt gewist. Ik geef geen spoilers maar de inschattingsfout in dat verhaal is herkenbaar.

Uiteraard voert seks de boventoon. Leuk ook dat Esmee Schenck de Jong aanhaalt in een voetnoot dat onze taal geen sexy woorden kent. Die mening deel ik met haar. Toch heb ik me in Omdat mijn lichaam het wil geen enkel moment gestoord aan haar woordkeuzes. Ik heb genoten van haar genot en vrijheid. En regelmatig heb ik onwijs moeten lachen. Tevens heeft ze mijn beeld van de wellustige-Toon-Tellegen-pudding definitief veranderd. Alsmede ook van Rupsje Nooitgenoeg; beelddenker hier!

Omdat mijn lichaam het wil is een kort literair debuut. Het is echt Esmee Schenck de Jong haar verhaal vertelt in haar taal. Soms zuigt ze me helemaal in haar beleving, en soms sta ik wat meer aan de zijlijn en kan ik de chaos in de stofwolk die ze veroorzaakt even niet goed overzien. Maar het aanschouwen van die stofwolk in de chaos is ook al vermakelijk. Ik ben blij dat ik deze wildcard ontvangen heb en heb genoten van dit literaire genot.

Helaas heeft vandaag het droevige bericht mij bereikt dat Esmee Schenck de Jong (22-02-1992) op 27-03-2023 onverwacht is overleden.

Omdat mijn lichaam het wil

Specificaties Omdat mijn lichaam het wil

Auteur: Esmee Schenck de Jong | Uitgever: Prometheus | Januari 2023 | 144 pagina’s | 9789044651812 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Omdat mijn lichaam het wil
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.