Onder de Spaanse zon; een feelgood roman

Het weer in Nederland laat wat te wensen over de laatste tijd dus het was geen straf om op de bank te duiken met Onder de Spaanse zon. Deze feelgood roman neemt je mee naar het prachtige Spanje met de drie vriendinnen Linda, Ellen en Judith. Allemaal veertigers die elkaar naar jaren weer zien en ongelukkig zijn in huwelijk. Gelukkig kan ik me op dat gebied niet in hen inleven, maar desondanks ben ik heel erg benieuwd naar wat deze dames gaan beleven.

Onder de Spaanse zon

Onder de Spaanse zon

Linda, Ellen en Judith zijn drie vriendinnen van vroeger en kennen elkaar dus al jaren. Samen zijn zij op weg naar Blanes in de gloednieuwe Range Rover van Linda’s man Paul. Als ze een verkeerde afslag nemen komen ze op afgelegen wegen terecht ergens in de uitlopers van de Pyreneeën. Eenmaal op de verlaten weg worden ze tot stoppen gemaand door vier ‘agenten’ in een Peugeot. Ze vertrouwen het niet en proberen deze ‘agenten’ van zich af te schudden wanneer zij doorrijden. Als ze een aardedonkere zijweg inrijden, schuift de auto een greppel in en zijn de vriendinnen gedwongen om te voet verder te gaan. Zij zien een lichtje in de verte en besluiten die kant op te gaan.

Onder de Spaanse zon

Levensverhaal van de drie vriendinnen

De drie vriendinnen Linda, Ellen en Judith leer je gaandeweg het boek beter kennen. Jaren geleden zijn zij bevriend geraakt en hebben destijds op een vakantie in Blanes hun huidige echtgenoten ontmoet, die tevens vrienden van elkaar zijn. Nadat Onder de Spaanse zon van start is gegaan, krijg je echt een inkijk in het leven van deze dames en de problemen die zij en hun partners hebben. Afwisselend komen zij aan het woord en door fragmenten uit het verleden leer je hen steeds beter kennen. De hoofdstukken dragen hun naam zodat het altijd duidelijk is over wie je aan het lezen bent. Waar staan ze op dit moment in hun leven en waar moeten zij mee dealen? Één ding hebben zij gemeen; ze zijn niet meer gelukkig in hun relaties.

Onder de Spaanse zon

Hoofdpersonen in Onder de Spaanse zon

Linda is getrouwd met Mark en werkt in een supermarkt. Mark verkoopt printers en toebehoren en hangt iedere avond met zijn vrienden aan de bar. Linda is hier uiteraard niet blij mee.
Ellen verpleegkundige, is getrouwd met makelaar Nick. Ellen worstelt met haar overtollige kilo’s en vertrouwd haar man niet meer door een misstap in het verleden vanuit zijn kant.
Judith werkt op een handelsonderneming als vertaler en haar man Paul werkt op een advocatenkantoor. De rekeningen stapelen zich op bij het gezin, aangezien Paul boven zijn stand leeft en wil blijven leven.

De afwisseling tussen de hoofdpersonen leest fijn weg. Het is geschreven in een vlotte schrijfstijl die ervoor zorgt dat je binnen no time helemaal in het verhaal zit. Dat vind ik altijd het fijnste aan het lezen van een boek; je laten onderdompelen in een hele andere wereld; even ontsnappen uit het dagelijks leven. Ik voel ook dat ik gaandeweg het lezen van het boek meer sympathie ontwikkel voor de hoofdpersonen. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat en denk soms ook wel eens; wat zou ik doen als ik in hun schoenen zou staan?

Feelgood serie Nueva Vida

Onder de Spaanse zon is deel 1 van een nieuwe Nederlandse feelgood serie, genaamd Nueva Vida. Deze serie zal gaan bestaan uit vier delen en is volgens de uitgeverij het ideale meeneemboek met het zomerse Spanje als bestemming. De titels die deze serie rijk is:

  • Onder de Spaanse zon (maart 2021)
  • Zonder jou (juli 2021)
  • Dromen jagen (najaar 2021)
  • Reünie in Spanje (voorjaar 2022)

De delen zullen ieder over één van de drie stellen gaan.

delen

Schrijfster Anna Thomas van Onder de Spaanse zon

Net zoals bijvoorbeeld Suzanne Vermeer is Anna Thomas ook een pseudoniem. De ‘echte naam’ van deze schrijfster die er achter dit pseudoniem schuilt is Marja West. Geboren en getogen in Bakkum en schrijft het liefste literaire romans en non-fictie. Ik was benieuwd naar de reden waarom Marja West onder een pseudoniem schrijft. Is het een stukje bescherming van haar privacy?

Ik zoek op internet en kom een interview met haar tegen. Hierin geeft ze aan dat ze verschillende genres schrijft en hierdoor probeert onderscheidt te maken. Zelf noemt ze het ‘de meest suffe uitleg’. Ze wilde eerst een achternaam met de A kiezen, omdat je dan vooraan staat qua alfabet in lijsten. Uiteindelijk koos ze als voornaam Anna, naar haar dochter. De achternaam Thomas is de naam van de best verkochte mannelijke schrijvers. Anna Thomas klonk goed en het pseudoniem van Marja West is geboren.

Wat is mijn indruk van Onder de Spaanse zon?

De titel feelgood boek mag het zeker dragen! Ik heb totaal geen moeite om mezelf te laten onderdompelen in het verhaal van Onder de Spaanse zon en voel ik me al snel prettig bij de hoofdpersonen. Ergens in mijn hoofd komt de vraag wel omhoog; kom ik ooit ook op een punt in mijn huwelijk waar de drie vriendinnen nu zijn? En wat zou ik dan doen? Ondanks dat ik niet in dezelfde situatie verkeer als de hoofdpersonen, is door de manier van schrijven de klik wel duidelijk voelbaar. De onderwerpen geldproblemen, het hebben van weinig zelfvertrouwen en jaloezie zijn in bepaalde mate ook herkenbaar voor mij en met mij waarschijnlijk veel mensen en daarom zal dit boek bij veel lezers goed vallen.

Ik kijk zeker uit naar het volgende deel, Zonder jou. Het enige jammere van Onder de Spaanse zon vind ik dat het verhaal zich bijna niet in Spanje afspeelt terwijl de titel dat wel doet vermoeden. Het grootste gedeelte van het boek speelt zich af in Nederland, omdat je in de levens en het verleden van de hoofdpersonen duikt. Aan het einde van het boek zijn we weer in Spanje en daar eindigen we ook. De drie vriendinnen eindigen in het dorpje Nueva Vida en ga ik ervan uit dat zij hier nog best wat gaan beleven. Die Spaanse invloed gaat nog wel komen denk ik. Laat die volgende delen in de serie maar komen! Psst; er zit achteraan in het boek een sneak peak van de eerste twee hoofdstukken van het volgende boek! Alvast een beetje voorpret dus.

verder lezen

Specificaties Onder de Spaanse zon

Auteur: Anna Thomas | Omslagontwerp: Design & Prepress Studio | Uitgever: Luitingh – Sijthoff | 9789024590544│maart 2021│224 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Onder de Spaanse zon
Footer5

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.