De dood in de polder, een benauwende jeugdhorror van Tillema

Wat zou jij doen als je duistere schaduwen om je heen in het licht ziet dansen? Dansen is misschien niet het goede woord want de bewegingen zijn met geen pen te beschrijven. De schaduwen die je soms ziet lijken op niets dat je kent. En dan komen ze ook nog eens steeds dichterbij… raken je aan wat voor een intense pijnsensatie zorgt. Langzaam aan voel je de klauwen van de duisternis zich in je slaan om grip te krijgen. Wat zou jij doen? Dit gruwelijke lot overkomt de 16 jarige Julia in De dood in de polder, benieuwd naar hoe zij hiermee omgaat? Ik was dat ook want dit boek is het derde deel in de benauwende polder jeugdhorror boekenserie van Tillema.

voorkant cover kader De dood in de polder erik jan tillema clavis jeugdhorror deel 3

Waar gaat De dood in de polder over?

Het huis in de polder eist een nieuw slachtoffer. Julia lijkt een doodnormaal leven te leiden, totdat het kwaad haar weet te vinden. Vanaf dat moment is ze de hoofdrolspeelster in een horrorfilm: het kwaad spookt in haar huis rond en ze voelt de ellende in haar lichaam groeien. Wanhopig probeert ze te ontsnappen aan die wurggreep, maar de nachtmerrie wordt steeds gruwelijker. Kan ze zichzelf redden?

Dit is het derde deel van de bloedstollende reeks over de polder. Voor lezers met stalen zenuwen vanaf 12 jaar, ook als ze de eerste delen niet hebben verslonden. NIET VOOR GEVOELIGE ZIELEN! Dit is echte jeugdhorror zonder soelaas voor de lezers. Tillema verweeft belangrijke hedendaagse thema’s met gruwelijke horror. Verwacht een echt kwaad, soms een scheldwoord, actie en hier en daar een kat die niet al te vriendelijk wordt behandeld. Maar dat hebben ze wel echt zelf verdient.. echt!

Niet voor tere zielen

Zal ik maar meteen die olifant bij de slurf pakken die in deze digitale kamer staat… en nee geen zorgen. Verder behandel ik die olifant goed. Dat in tegenstelling tot de rol die katten hebben in deze horrorserie van Tillema over een oeroud kwaad in de Hollandse polder. Het is geen verkooptruc, maar De dood in de polder is echt niet voor tere zielen. In het genre horror kunnen namelijk gruwelijk dingen voorbij komen. Niet simpelweg omdat het leuk is (nou ja soms wel), maar omdat het past in het verhaal. En omdat het aansluit bij de diverse emoties en gevoelens die horror oproepen. Diverse gebeurtenissen en ethische vraagstukken worden opgeworpen zodat een lezer deze bizarre situaties echt beleeft en zelf kan nadenken over hoe hij, zij of hen zou handelen als het in een soortgelijke situatie zou staan.

Het gaat niet puur en alleen om het pijn doen bij iets of iemand in De dood in de polder. Het gaat om de personages die dusdanig een transformatie meemaken dat ze opeens instaat zijn tot gruwelijke dingen doen. Bijvoorbeeld met de dieren kwestie. Het pijn doen kwam in een eerder deel al voor en ook Julia komt in dit derde deel oog in oog met deze harige wezens. En eerlijk is eerlijk, ze vragen er ook wel een beetje om. Toch? Geen spoilers verder!

Maar ik vind het dus echt heel knap gedaan hoe Tillema zijn lezers meeneemt naar gruwelijkheden die wat mij betreft passend zijn in het verhaal. En die vragen om een ruimere kijk, het zegt namelijk veel over het kwaad en de karakters die hiermee in aanraking komen. Als lezer wordt je uitgenodigd om een ruimere blik op het verhaal te krijgen als je zo uit je comfortzone wordt getrokken.

boek jeugdhorror horror erik jan tillema clavis boekenserie deel 3

Voor welke leeftijd is De dood in de polder?

In dit derde deel lezen we voor het eerst mee met een vrouwelijk karakter. In de eerdere twee delen waren dit jongens. Julia is 16 en voor wie de boeken op volgorde leest, we kennen haar! Wederom heel tof hoe die connecties uit eerdere delen vervlochten zijn door de boeken. Maar de boeken zijn dus ook los prima te lezen. Al zou ik wel aanraden om in volgorde te lezen. Zeker na dit derde deel… De dood in de polder eindigt open en met een belofte tot een apotheose waar je u tegen zegt. Ja lieve mensen, een vierde deel volgt over niet al te lange tijd en ik kan echt niet wachten.

De dood in de polder wordt dus aangeraden voor niet tere zielen vanaf 12 jaar. Julia is 16 en ik ben zeg maar al iets op weg in de volwassenheid. En ik geniet dus ook echt onwijs van deze boekenserie. We maken de beslommeringen mee van een 16 jarig meisje. Haar leven, vriendschap, liefde en band met ouders. Maar er is ook altijd veel plek voor volwassen karakters en hun band met de jongere karakters. Tillema weet haarfijn een authentieke band te verwoorden waardoor ik meeleef tot de max. En dus ook de spanning intens kan ervaren.

boek erik jan tillema boekenserie horror jeugdhorror clavis deel 3 julia

Heerlijke boekenserie

De dood in de polder is wederom een heerlijk deel in deze spannende boekenserie. Er zijn connecties met eerdere delen maar er is ook ruimte voor nieuwe impulsen en ontwikkelingen. De omgeving is inmiddels bekend terrein voor mij. Julia is een sterke en stoere meid die niet zonder slag of stoot zich laat grijpen. Ze is lekker alert en weerbaar wat zorgt voor een leuke karakterontwikkeling. Deze boekenserie zit voor mij hoog in emoties zoals wanhoop en intense eenzaamheid. Het kwaad zou je een beetje kunnen vergelijken met de tv-serie Stranger Things. Dankzij die tv-serie is het horrorgenre met betrekking tot dit soort kwaad wat meer toegankelijk en geaccepteerd geworden.

Het verhaal is verteld vanuit het perspectief dat Julia mailtjes stuurt naar 1 bepaald persoon. Op die manier lees je op dagboek-achtige wijze mee met haar verhaal. Soms zou ik willen dat er een switch in zou komen, even een afwijking van die manier van schrijven. Maar nergens remde dat milde verlangen mijn leesplezier. De dood in de polder is een kort verhaal met korte hoofdstukken en leest daardoor als een heerlijk tussendoortje. En dan niet 1 waarna je na een uur alweer honger hebt. Nee dit tussendoortje is uiterst voedzaam en geeft mij een verzadigd gevoel. Alhoewel de smaak zo lekker is dat ik met moeite tot het vierde deel kan wachten…

Andere delen polder boekenserie

  1. Het huis in de polder
  2. Het kwaad in de polder
  3. De dood in de polder
  4. De duivel in de polder* (verwacht maart 2024)

Specificaties De dood in de polder

Auteur: Erik Jan Tillema | Uitgever: Clavis | Deel 3 polderserie | December 2023 | 174 pagina’s | 9789044852288 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.