Vos & Zoon – een geweldig rijk prentenboek

Wauw, wat een plaatje is de cover van Vos & Zoon! Hij komt ook echt op het allerbeste moment door mijn brievenbus. Net nadat mijn collega van de kleutergroep vroeg om een prentenboekentip over de winkel, komt het verhaal over deze staartenwinkel binnen. Precies wat wij zoeken op school. Goed geschreven, rijke taal, genoeg tekst, aanvullende illustraties en genoeg te ontdekken om herhaald te kunnen voorlezen. Ik vertel je graag waarom ik dit boek meteen mee naar school nam!

Vos & Zoon hoofdfoto

Vos & Zoon

Robbie helpt zijn vader Vos in zijn winkel, Vos & Zoon. Vos is de beste staartenmaker ter wereld. Allerlei dieren komen naar zijn winkel om de mooiste staarten te laten maken. Er zijn staarten voor bruiloften, voor verjaardagen en zelfs voor de eerste schooldag. Robbie meet de klanten op voor de perfecte staart. En dat is niet altijd makkelijk! Maar Robbie heeft er schoon genoeg van om dag in, dag uit dezelfde soort staarten te maken. Hij heeft een geweldig idee…

Herhaald voorlezen

Zoals ik in de intro al aangaf zijn wij op school altijd op zoek naar boeken die geschikt zijn om herhaald voor te lezen. Hiermee bedoel ik niet hetzelfde boek steeds op dezelfde manier voorlezen. We willen namelijk elke keer iets meer verdieping kunnen geven aan het verhaal. Hiervoor moet het verhaal een aantal belangrijke zaken bevatten, laat dit nou helemaal het geval zijn bij Vos & Zoon!:

 • Thema
  Het prentenboek moet aansluiten bij het thema, dit keer voor ons thema ‘werk‘, met als focus ‘de winkel‘.
 • Themawoorden
  Vos & Zoon bevat veel themawoorden die passen bij ‘de winkel’. Zo gaat het over klanten, de kassa, opmeten, de collectie in de winkel, bedrijfskleding (niet met dat woord, maar wel subtiel), betalen.
 • Een probleem
  Het boek moet een probleem bevatten, dat op meerdere manieren op te lossen is. Het probleem in Vos & Zoon is dat Robbie helemaal klaar is met het maken van de ‘gewone’ staarten. Hij lost dit eerst zelf op door verschillende ontwerpen te maken. Het leuke aan het boek is dat het probleem daarna ook nog wordt verdiept, er komt namelijk een klant met een heel speciale vraag. Twee problemen die met elkaar te maken hebben, volop kans om in gesprek te gaan en kleuters te laten nadenken over oplossingen.
 • Details
  Er moeten in het boek genoeg details zitten die we kunnen uitdiepen met de kinderen. In dit boek bijvoorbeeld de gedetailleerde tekeningen, de emoties, het meten van de staarten, kleuren, verschillende feesten.
Vos & Zoon

Vos & Zoon bevat veel rijke taal

Als je al eens eerder een recensie van mij hebt gelezen dan weet je dat ik rijke taal in een boek heel erg belangrijk vind. Dit is het geval als er veel variatie in zinnen en woorden in het boek verwerkt zijn. Korte en lange zinnen, veelvoorkomende en laagfrequente woorden. Zie bijvoorbeeld de afbeelding hierboven ‘van heinde en verre’. Het gebruik van verschillende bijvoeglijke naamwoorden maakt een boek ook rijk. Dit is allemaal het geval bij Vos & Zoon. Zodra je als voorlezer denkt ‘oe… dit is best een moeilijk woord/moeilijke zin’ dan is het rijk. Ga het dan ook niet aanpassen als je aan het voorlezen bent, de auteur heeft het niet voor niets zo geschreven.

Vos & Zoon nodigt ook uit tot het stellen van vragen over de tekst. In de afbeelding hierboven zie je tekst over de vader van zijn opa. Je kunt met kleuters kijken naar een stamboom. Waren het allemaal mannen? Werken er ook vrouwen ‘staartenmakers’? Bestaan er echte staartenmakers?

De tekst van Vos & Zoon is goed vertaald door Joukje Akveld. Het ritme in de zinnen is bewaard gebleven, dat is echt een vak apart.

Illustraties

De illustraties in Vos & Zoon zijn zeer kleurrijk en gedetailleerd. Echt geweldig hoe de tekst en illustraties samengaan. Dit is ook te danken aan het feit dat de auteur beide heeft gemaakt. Paddy Donnelly woont in Hasselt, België, maar groeide op aan de noordkust van Ierland. Daar is zijn liefde voor de natuur, dieren, de zee en sprookjesachtige verhalen is geboren. Eerder verscheen zijn prentenboek Het meer dat verdwijnt*. Ook dat boek is vertaald naar het Nederlands, maar dan door Dolf Jansen.

Ook in bovenstaande tekst zie je hoe er goed gebruik gemaakt is van de woordkeuze. Een ‘groots’ verjaardagsfeest, een ‘ruim aanbod’ en de afwisseling tussen roepen en zeggen. Je kunt met kinderen, juist ook oudere kinderen, kijken naar wie wat heeft gezegd, zoals bijvoorbeeld de laatste zin.

De illustraties lenen zich ook goed voor het verplaatsen in een ander perspectief. Zo kun je kinderen vragen de lade te tekenen vanuit het perspectief van Robbie, of de staartenwinkel vanuit het perspectief van de kleine muis.

Verteltafel

In de kleutergroep bij mij op school heeft de leerkracht een verteltafel gemaakt van Vos & Zoon. De kinderen spelen het verhaal na en kunnen op deze manier oefenen met de volgorde, interactie en de woorden. Wij vinden het op school belangrijk dat er genoeg gepraat wordt als we een boek aanbieden. Een verteltafel leent zich daar uitermate goed voor!

Zoek je een creatief, warm, kleurrijk prentenboek met goede teksten en prachtige details? Ga dan voor Vos & Zoon, daar zul je echt lang plezier van hebben.

Specificaties Vos & Zoon

Auteur: Paddy Donnelly | Vertaald door: Joukje Akveld | Uitgever: Luitingh Sijthoff Amsterdam | maart 2023 | 40 bladzijdes | 9789021037127 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.