Het huis in de polder, een bloedstollend YA verhaal

Hallo lieve lezer. Heb jij stalen zenuwen? Geniet je ervan als je angstzenuw in een stevige klem komt te zitten? Dan is Het huis in de polder jouw boek! Geschikt voor lezers vanaf ongeveer 12 jaar. Maar ook oudere lezers zullen zich in dit verhaal kunnen verliezen. Ik wil alleen wel 1 tip geven, het is misschien niet het beste boek om in de donkere nacht te lezen. Zeker niet als er houten elementen in je huis zitten die kunnen kraken.. Is dit wel de tijd dat je graag leest? Duik dan diep onder je dekens en lees mee met de gevonden dagboek fragmenten van een jongen in een verlaten boerderij. Wat is er gebeurd?

Het huis in de polder voorkant kader cover erik jan tillema horror ya jeugdhorror

Waar gaat Het huis in de polder over?

In een verlaten boerderij wordt een dagboek van een jongen gevonden. Wat er te lezen is, is huiveringwekkend. Waarom heeft hij dat allemaal opgeschreven? Is het echt gebeurd, of had hij gewoon te veel fantasie? En wat is er aan de hand met het huis waar hij sinds enkele maanden met zijn ouders in woonde? Lees mee, van dag tot dag, een zomer lang. Vraag je af: kunnen de dingen die hij beschrijft echt gebeurd zijn? En waar is de jongen gebleven? Dit dagboek is het enige wat van hem terug te vinden is … Een bloedstollend verhaal waarin alles een mysterie blijft, tot aan de laatste bladzijde. Voor lezers met stalen zenuwen vanaf 12 jaar.

IJswekkend goed

Mijn tip vanuit de intro van deze recensie komt natuurlijk niet zomaar. Ik lees het liefste in de avond in bed. Dan heb ik zo minimaal mogelijk prikkels om me heen. De avond gaat bij het omslaan van de bladzijdes regelmatig over in de nacht. Dit is helemaal mijn tijd van een dag. Heerlijk met een stille wereld, weinig prikkels vanaf mijn mobiel van mensen die iets willen. Alle focus voor me, myself and my book. Met twee kinderen in huis kan ik er niet elke keer nachtwerk van maken maar met Het huis in de polder is dit wel gebeurd. Want eenmaal gestart, en er is geen wegleggen meer bij.

Het huis in de polder is echt een klassiek horrorverhaal. Je start op gelijk punt met de verteller. Iemand die net in een nieuwe verlaten boerderij is ingetrokken. Een boerderij waar een gezin woonde bestaande uit vader, moeder en zoon. Alle spullen staan er nog en er ligt een dagboek van de jongen. En dat dagboek deelt de verteller met ons. Vervolgens ontvouwt zich het verhaal. Ik geniet weer even van het 1 persoonsvertelperspectief. Alle aandacht op zijn verhaal. En wat een verhaal! Er zit een opbouw in, vertwijfeling of het menselijk of bovennatuurlijk is, mysterie maar bovenal slaat het unheimliche gevoel toe als een slangenbeet. Het ligt op de loer en opeens pakt het je.

proloog ya horror erik jan tillema

Emoties en familie

Zo ging ik tijdens het lezen ook opeens twijfelen aan alle geluiden om me heen. Is dat normaal? En helaas zit er boven mijn bed ook een zolder… No way dat ik ga checken wat daar een geluid maakt. Ik wil Het huis in de polder uitlezen maar dat doe ik wel veilig diep weggedoken in mijn dekens. Naast het ontzettend spannende verhaal wat heel goed opgebouwd is, zit de spanning ook in het feit dat ik connectie voel met de jongen. Ik leef onwijs met hem mee. Naast alle horror is er namelijk ook veel ruimte voor zijn leven. Hij is net verhuisd, mist zijn vrienden en voelt zich alleen. Zijn ouders zijn alleen maar bezig met de verbouwing van hun oude huis en lijken ook steeds meer te veranderen.

Ik heb echt zo met hem te doen. De eenzaamheid sijpelt uit zijn verhaal en ik kan me goed voorstellen hoe hij zich voelt. Afgesneden van het leven zoals hij fijn vond en kende. Zijn stabiele basis van zijn ouders die veranderd. En dan nog de gruwelijke gebeurtenissen die niet mals zijn.

Zoals gezegd ervaar ik de horror in Het huis in de polder als klassiek. Maar daarmee is het niet per se voorspelbaar. Tillema weet eigen unieke kenmerken te verweven in de klassieke elementen. Een donker verleden, oude geesten, occulte zaken, markante personages en vertwijfeling over menselijke en bovennatuurlijke horror. De vormgeving van het boek is trouwens ook echt uitmuntend gedaan. Al snap je dit pas beter na het boek gelezen te hebben.

Het huis in de polder erik jan tillema boek horror ya

Voor welke leeftijd is Het huis in de polder?

Het huis in de polder is geschikt vanaf 12 jaar. Het is dus voor young adult lezers al geschikt. Maar ook voor oudere lezers. Ik als volwassene heb echt genoten van dit verhaal. Soms zijn juist die kleinere verhalen des te enger. Althans, als de auteur dat kan schrijven. Het is namelijk geen dik boek, moet geschikt zijn voor jonge lezers en er is een hoge verwachting dat het ook spannend moet zijn. Tillema tikt alles af, en nog meer. Naast spannend, toegankelijk en kort bevat het dus ook aangename thema’s zoals vriendschap, verhuizen, familie, verlies en eenzaamheid.

Er komen wat occulte zaken in voor, het bevat spannende scène’s en een beetje functioneel bloed. Nergens is het gewelddadig of heel expliciet in bloederigheid qua horror. Voor de gevoelige lezers die wel van spannend houden misschien wel goed om te weten. Horror kent diverse gradaties en voor de doelgroep is het denk ik goed om te weten wat het een beetje kan verwachten. Een beetje dan want verder geef ik geen spoilers.

Ik ben de afgelopen periode in de boeken van Tillema gedoken. Ik startte met zijn volwassen horrordebuut van Ontworteld, ging door naar Hellenacht en ben nu in Het huis in de polder geëindigd. Zelf heb ik nog 1 boek (Woodhenge) van hem liggen en Linda gaat zijn IQ lezen. Dit boek is so far mijn favoriet. Wat een geweldig horrorboek met klassieke vibe en toffe eigen elementen. En goed nieuws… er komt binnenkort een vervolg!

Recensies Tillema:

boek ya horror erik jan tillema

Boeken Erik Jan Tillema

Erik Jan Tillema heeft meerdere boeken geschreven. Tot op heden meerdere YA boeken en 1 horrorboek voor volwassenen. Hieronder een overzichtje.

Specificaties Het huis in de polder

Auteur: Erik Jan Tillema | Uitgever: Clavis | Maart 2022 | 152 pagina’s | 9789044842692 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.