Het huisje zonder heks, een sfeervol prentenboek van Sophie Pluim

Sophie Pluim mag eigenlijk geen nieuwe naam meer zijn. Dit creatieve multitalent siert velen van de door ons geliefde boeken. Is het nou wel een nieuwe naam, geen probleem, we stellen haar graag voor. Sophie Pluim is een illustrator van Nederlandse bodem. Ze laat zich niet beperken tot 1 stijl en weet elke keer een andere sfeer en andere manier van illustreren te vangen bij een verhaal. Maar wat gebeurd er als je dit creatieve brein geheel los laat bij een boek? Dat heeft uitgeverij Ploegsma gedaan en voilà: het huisje zonder heks is geboren. Een knipoog naar de Slavische folklore van Baba Yaga in beeld, én debuut in woord door Pluim. En ik kan jullie vast verklappen, dit is leesvoer om te smullen.

Het huisje zonder heks sophie pluim ploegsma baba yaga voorkant kader prentenboek

Synopsis Het huisje zonder heks

Er was eens een huisje in het bos. In dat huisje woonde een heel oude heks. Op een dag kwam ze niet meer thuis, en het huisje bleef alleen achter. Meerdere seizoenen gaan voorbij en het huisje raakt in verval. Het wacht en wacht… Totdat het op een dag dan maar besluit om zélf op zoek te gaan naar een nieuwe heks. Een lief en sprookjesachtig prentenboek, met prachtige illustraties over de vier seizoenen.

Het debuut van Pluim in beeld én woord. Een creatief geliefde ziel geheel losgelaten en wat krijg je dan? Magie! Voor jong en oud. Een dromerig sprookjesboek die je op diverse manieren kan ervaren. Vol dromen, emoties, mijmeringen en verwondering. Een aangename beleving voor jong en oud.

Sprookjessfeer

Wat maakt een goed sprookje? Voor mij een vleugje magie, een mooie boodschap, emoties en dat ondergedompeld in fantasie. Het mag zeker een rauw randje hebben, of iets duisters hebben maar het is niet noodzakelijk. Het huisje zonder heks is niet rauw of duister, het is een warme belevenis over eenzaamheid. De basis ligt bij het Slavische sprookje van Baba Yaga. Dat is een heks die in een woud woont in een bijzonder huisje. In veel verhalen heeft dat huisje poten (meer specifiek kippenpoten) waardoor het kan lopen en bewegen. Daardoor echt een eigen identiteit heeft. Klinkt best eng hè? Pluim plukt het huisje met poten uit dat verhaal en plant het in haar eigen belevingswereld.

Want wat als de heks vertrekt? Wat moet het huisje dan? Eerst maar wachten… Maar dan voelt het op den duur toch wel erg leeg! Het huisje staat op en gaat op zoek naar een nieuwe bewoner. Een zoektocht start, want samen is het toch leuker. Ondanks dat je misschien even moet wennen. Dit is voor mij en mijn dochters het hoofdverhaal zoals wij Het huisje zonder heks beleven. De identiteit van het huisje is zo levensecht, het is een karakter om direct van te houden. Maar er valt nog veel meer te beleven in dit verhaal!

Het huisje zonder heks sophie pluim

Persoonlijk Pluim

De cover valt me al direct op door de illustraties. Want je ziet een huisje boven de bomen uitsteken. Is dat huisje zo hoog? Zijn de bomen zo laag? Mijn dochters stappen vers in dit verhaal en ze hebben geen idee. De eerste opmerking was:”Het huisje kijkt me aan mama!”. En ook ik heb het gevoel dat dit boek direct tot mij persoonlijk spreekt. Naast de coverillustratie komt dat ook door de handgeschreven titel en naam van Sophie Pluim. Dit is ook daadwerkelijk het handschrift van Pluim zelf. Het enige element aan Het huisje zonder heks wat digitaal gedaan is, om de reden dat het geschreven woord dan beter kleur te geven is. Verder zijn alle illustraties ouderwets handwerk aan een tekentafel met diverse materialen.

Een klein, nee groot applaus voor de schutbladen. Wat een feestje. Ik hou van schutbladen en juich het gebruik hiervan toe. Bij het openslaan van Het huisje zonder heks, open je ook echt het huisje met de eerste bewoner. Mijn dochters en ik kijken onze ogen uit. Wat is er veel te zien, wat een subliem oog voor details van Pluim! En als ik dan even spoilerfree naar het einde van het boek skip… Hier zijn de schutbladen anders van illustratie. Maar hoe of wat verklap ik niet.

Het titelblad is ook prachtig ontworpen en dan pas starten we met het verhaal. Elke bladzijde is een feestje. Elke bladzijde ademt een andere sfeer, een andere kleur een andere vibe. De teksten zijn in diverse kleuren. Er zit zeker wel herhaling in waar kinderen van houden, maar toch is het elke keer verwondering wat de hoofdemotie is. Wat gaat er nu weer komen?

sophie pluim prentenboek natuur sprookje

Natuur en emoties in Het huisje zonder heks

Het huisje zonder heks neemt ons mee door de seizoenen. Dit uit zich in kleur en beeld. Echt prachtig welke kleuren Pluim kiest. En ik ben ook zeer gecharmeerd van haar gebruik van aquarel en ecoline. Naast heldere gedetailleerde potlood tekeningen zitten dromerige overlopen van kleur in de natuur. Beide manieren versterken en vullen elkaar aan. Mijn dochters vinden de dieren geweldig die op elke bladzijde staan, of verstopt zitten in het landschap. We dromen best wel vaak weg in het landschap van de bladzijden en dat voelt heerlijk aan.

Ook zitten er mooie emoties en thema’s in Het huisje zonder heks. Denk aan: vriendschap, eenzaamheid, gewoontes, wat is thuis, samen, zoeken, hoop, volhouden, dromen en kennismaken. Dit boek kan in de klas zeer divers worden ingezet. Bij thema’s zoals:

  • Seizoenen: Pluim neemt ons mee langs de seizoenen
  • Verhuizen en thuis: wat is thuis, verhuizen, jouw eigen huis
  • Natuur: naast seizoenen ook andere mooie elementen uit de natuur zoals dieren
  • Sprookjes: een uniek sprookje met als roots het Slavische folklore verhaal van Baba Yaga
  • Vriendschap: kwijtraken, zoeken en opnieuw starten
  • Magie: het gaat immers over een lopend huis en heksen

Herhaling

Naast wegdromen en verdwalen in de prachtige sfeerbeelden komt er ook herhaling in voor. Iets wat jonge kinderen aanspreekt. Dat helpt ze een verwachtingspatroon op te bouwen. Als deze verloopt in lijn der verwachtingen, dan vinden kinderen dat leuk. Maar als er van wordt afgeweken, dan is dat ook weer tof. De herhaling is eerst het huisje in een veranderend landschap. Maar na seizoen 4, de zomer voel je aan alles dat er verandering gaat komen. Het huisje staat opeens op! Mijn dochters vonden dit een geweldige “plottwist”. En dan gaat het huisje aan de wandel. De herhaling volgt dan op diverse manieren. In ontmoetingen met verschillende mensen, die ook in huisjes wonen. Mijn dochters gaan meteen bij de nieuwe huisjes ook naar benen zoeken, en op de eerste na hebben ze allemaal benen volgens hen.

Ook is er herhaling in de diversiteit van dieren die we elke keer tegenkomen. En ervaren we weer de seizoenen maar dan vanuit een ander perspectief. Het huisje zonder heks voelt als een veilige en vertrouwde omgeving voor mijn dochters. Het prikkelt en speelt met de fantasie. Hun kinderogen zien weer zoveel andere dingen. En Pluim laat ons ook veel zien en voelen. Wat een feestje.

Het huisje zonder heks sophie pluim prentenboek

Debuut in woord

En dan ben ik al een flink stuk op weg in mijn recensie, en dat alleen over de vormgeving en illustraties. Het huisje zonder heks is het debuut van Pluim in woord én beeld. Omdat ik haar ken als illustrator en haar beelden zo sterk lonken, word ik inderdaad als eerste daarin gezogen. En zo ook mijn dochters. Het verhaal zou bijna zonder de teksten kunnen. Maar bijna, want het is een zeer aangename aanvulling op de illustraties. Hoe had ik die woorden in het begin over het hoofd kunnen zien?

De teksten in Het huisje zonder heks hebben op elke bladzijde een andere kleur. Het bevat een aangename directheid, geen poespas of tuttigheid. Het is oordeelvrij en vertelt gewoon wat er verteld moet worden. Soms met een vleugje humor. Zoals de oude heks met rimpels die rimpels hebben. Wat hebben we hier om moeten lachen. Mijn dochters en ik zijn beelddenkers en dat wil dan wel gaan met zulke teksten.

Ik vind het heerlijk ook dat er zoveel openblijft tussen de regels door. Je mag je eigen oordeel vormen, je eigen emoties voelen. Echt heel knap gedaan. Het huisje zonder heks had wat mij betreft niet zonder de tekst gekund. Het samenspel van beide sluit naadloos op elkaar aan… als een mooie druppel water op een aquareltekening :).

Is Het huisje zonder heks leuk?

Wij vinden Het huisje zonder heks in woord en beeld leuk, mooi, vermakelijk, dromerig, prikkelend, verwonderlijk en gewoon heerlijk. We kunnen maar geen favoriete prent kiezen. Soms is dat de stormlucht, dan weer het ijzige bleke eenzame winterlandschap. Maar ook het latere winterlandschap met overal de witte accenten op het palet van diverse kleuren ijsblauw, prachtig! De seizoenen samen in het boek lijken meer tot leven te komen, terwijl de seizoenen in eenzaamheid een charmante melancholie bezitten.

Het zou mij niet verbazen als Het huisje zonder heks prijzen in de wacht zal slepen. Maar het heeft het niet nodig, want het is gewoon prachtig. Klaar. Een boek die ik graag cadeau ga geven en ik hoop op meer van Pluim waarin ze volledig los wordt gelaten. Volg haar zeker ook op Instagram als je meer wilt ervaren van haar belevenissen.

Andere boeken van Pluim

De eeuwig creatieve, diverse, sfeervangende, bescheiden Sophie Pluim heeft heerlijk divers werk laten zien met haar illustraties. Van retro, vintage illustraties in Hebbes! tot meer grafische fantasy covers van de Grisha-trilogie. Tot nu toe lijkt ze het allemaal te kunnen. Hieronder een overzicht van onze recensies waarbij Pluim de illustraties en/of cover verzorgd heeft.

Specificaties Het huisje zonder heks

Auteur en illustraties: Sophie Pluim | Uitgever: Ploegsma | Augustis 2023 | 40 pagina’s | 9789021684574 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.