Huis zonder bloemen – een boek over armoede

Huis zonder bloemen is helaas een heel actueel boek. Steeds meer kinderen groeien namelijk op in armoede. Het is niet vanzelfsprekend voor hen dat er geld is voor een goed ontbijt, passende kleding, laat staan voor dure schooluitjes. In dit boek neemt Liesbeth van Binsbergen ons mee in het verhaal van Lotte. Zij groeit namelijk op in een gezin waar weinig geld is. Vanuit het perspectief van dit meisje zien we hoe dat is om op het Voortgezet Onderwijs te zitten en je te schamen voor je thuissituatie.

Huis zonder bloemen

Huis zonder bloemen

Lotte is een echte droom-ster, zo noemde haar vader haar. Maar sinds haar vader overleden, lijkt dat dromen steeds meer op piekeren. Want hoe krijg je het benodigde geld voor het survivalkamp van school bij elkaar? Van haar moeder hoeft ze weinig te verwachten. Hoe ernstig de zorgen van haar moeder zijn, wordt duidelijk als Lotte een stapel ongeopende brieven vindt. Nu pas begrijpt ze de gebeurtenissen van afgelopen tijd.

Lotte besluit haar problemen zelf op te lossen. Zelfs haar beste vriendin Thirza vertelt ze niets. Totdat er iets heel heftigs gebeurt met haar broertje Daan. Lotte begrijpt dat zwijgen niet langer de oplossing en leert dat hulp vragen niet iets is om je voor te schamen, maar juist een daad van dapperheid.

Armoede

Huis zonder bloemen geeft wat mij betreft invulling aan het vrij abstracte beeld van kinderen die in armoede leven. Als je daar zelf niet mee te maken hebt is het echt lastig je dit voor te stellen. Liesbeth van Binsbergen zorgt er met dit boek dan ook voor dat dit beeld iets wordt ingekleurd. Dit doet ze door bijvoorbeeld juist details te noemen. De meest opvallende hierbij is het ‘huis zonder bloemen’. Lotte ziet dat er bij Thirza altijd verse bloemen staan. Dit geeft het huis kleur en een fijne sfeer. Zij mist dit bij haar thuis.

Ook de zorgende taak die kinderen krijgen, bijvoorbeeld in een eenoudergezin, voor jongere broertjes of zusjes is tekenend. De moeder van Lotte werkt, dus moet ze ook regelmatig op Daan passen. Dit vinden ze allebei erg vervelend. Dat haar moeder veel weg is geeft haar wel de mogelijkheid om ‘stiekem’ op zoek te gaan naar een oplossing voor het kampgeld. Dit is nog lastiger dan ze dacht!

Huis zonder bloemen is vernieuwd

Na het lezen van Huis zonder bloemen zag ik dat dit een heruitgave is van een eerder boek. In 2010 schreef Liesbeth van Binsbergen namelijk De Piekerprinses. Ik heb gezocht naar de samenvatting van dat boek en het blijkt inhoudelijk inderdaad vrij veel overeen te komen. Opvallend is wel dat de naam Simone is veranderd in Lotte. Ik kan mij voorstellen dat die naam als meer modern wordt gezien. Ik heb De Piekerprinses niet van binnen bekeken. Maar ik weet wel zeker dat er een paar dingen zijn vernieuwd:

  • Huiswerk doorkrijgen via een schoolapp.
  • Appcontact met vriendinnen. Je kunt de appjes lezen van Lotte, dit geeft een prettige afwisseling en dynamiek in de tekst.
  • Foto’s op internet van een gebeurtenis uit de buurt (regionale omroep)
Armoede, diefstal, jongere, thuissituatie, huizen

Prettig leesbaar

Liesbeth van Binsbergen weet, net als in haar andere boeken, op een prettige manier aan te sluiten bij haar doelgroep. Huis zonder bloemen is erg geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool of de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. Zij zullen zich kunnen herkennen in de situaties met vrienden en school. Daarnaast past het, zoals eerder gezegd, goed bij de actualiteit.

De zinnen zijn niet heel complex, maar wel goed opgebouwd. De lay-out van Huis zonder bloemen is prettig, mede door de ingevoegde appgesprekken. Deze geven de bladspiegel namelijk wat ‘lucht’. Het boek is opgebouwd in hoofdstukken, die mijns inziens goed van lengte zijn voor de beoogde doelgroep.

Specificaties Huis zonder bloemen

Auteur: Liesbeth van Binsbergen | Illustratie omslag: Sam Loman | Uitgever: Columbus / Jongbloed Media | 96 pagina’s | september 2023 | 9789085435440 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.