Wat ik de bomen wil vertellen, Enzo pérès – Labourdette

Wat ik de bomen wil vertellen. Dat klinkt als een sprookje: “Sssst… Iedereen in het bos slaapt nog. Iedereen, behalve één boompje en de ganzen. ‘Ga je met ons mee?’ gakken ze. ‘Het is tijd om te vertrekken.’” En zoals het een goed sprookje betaamt krijgen we een wijze les. Analoog aan wat er in de realiteit gebeurd, is het boompje die naar de grote bomen gaat en een simpele, maar belangrijke vraag stelt: hoe komt het dat het ijs smelt? We krijgen het antwoord niet, maar we weten het allemaal.

Wat ik de bomen wil vertellen over klimaatverandering prentenboek

Wat ik de bomen wil vertellen, het verhaal

Boompje gaat met de ganzen mee naar de Noordpool. Daar aangekomen ziet boompje vlaktes van ijs en bergen van steen. Maar nergens een boom. ‘Hallo, woont hier iemand?’ Roept hij. Al snel ziet hij de schoonheid van het gebied. Niet lang daarna wordt het gebied vernietigd en de leefwereld van de aanwezige dieren. Boompje weet niet wat hij moet doen. De walvis zingt: ‘Je weet wat je moet doen…’.

Dan weet Boompje het: ‘Ik moet het de bomen vertellen!’ Bij thuiskomst vraagt Boompje aan de bomen of zij weten waardoor het komt dat het ijs smelt. Daar eindigt het boek. We krijgen als lezer geen antwoord. Tegelijkertijd weten we dat alle verandering begint met het stellen van een simpele vraag die vaak door kinderen wordt gesteld: waarom…? De illustraties van Wat ik de bomen wil vertellen zijn magisch realistisch. Je krijgt het gevoel alsof je er zelf bij bent. Alsof je zelf het Noorderlicht kan zien en je de kou voelt. Al die prachtige dieren die daar leven. Het zet het verhaal extra kracht bij.

spitsbergen
Afbeelding van Einar Storsul via Pixabay

Reis naar Spitsbergen

Wat het boek wat ik de bomen wil vertellen, extra interessant maakt is dat de illustrator een reis heeft gemaakt naar Spitsbergen. Hij verbleef in het noordelijkste dorp op aarde, Ny-Alesund, mogelijk gemaakt door het Nederlands Poolstation Spitsbergen. www.poolstation.nl. De auteur ontving voor het maken van zijn reis naar Spitsbergen een Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. De illustrator verwonderde zich over de natuur van de Noordpool en zag hoe kwetsbaar deze is. Dat wil hij ons vertellen.

smeltende ijskappen spitsbergen
Afbeelding van Martin Fuchs via Pixabay

Een wijze les

Wat ik de bomen wil vertellen is een sprookje en zoals ieder goed sprookje geeft het ons een wijze les. Dit verhaal gaat over de kwetsbaarheid van onze natuur. Geheel passend in deze tijd waarin onze kinderen ons laten weten dat ze willen dat wij beter op onze planeet letten die hun toekomst is. De illustraties zetten de magie kracht bij, alsof je er zelf bij bent en de urgentie voelt.

Specificaties Wat ik de bomen wil vertellen

Auteur: Enzo Pérès-Labourdette | Uitgever: Leopold │9789025873165 │ december 2018 │ 32 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Wat ik de bomen wil vertellen over klimaatverandering prentenboek
Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.