Geheimen van het heelal, een reis door de ruimte plus activiteiten

Geheimen van het heelal, die zijn er net zo oneindig als dat het groot is. Boeken met dit thema gaan dus nooit vervelen. Het heelal voedt zowel de fantasie als de honger naar kennis. Heerlijk wegdromen bij alle verre sterrenstelsels en tegelijk je hoofd laten ontploffen met alle duizelingwekkende weetjes. Je hoort het, we hebben een boek in handen waar we erg veel zin hebben om er in op reis te gaan.

clavis wow serie

Geheimen van het heelal

Wow, dat is een serie van Clavis informatief. De uitgever heeft Wow boeken uitgebracht en in die serie lees je van alles terug over diverse onderwerpen. Laat je meevoeren in de werelden van dieren, planten en verschijnselen die bijzonder zijn. Zo bijzonder zelfs dat je er helemaal stil van wordt en nog maar 1 één woord kunt zeggen; Wow! En dat ga je ook zeker doen bij dit boek Geheimen van het heelal.

Onze aarde zweeft rond in een onmetelijke ruimte vol prachtige planeten. In die oneindige ruimte zijn flonkerende sterren en gigantische sterrenstelsels. Maar hoe zit dat daarmee? Hoe worden sterren geboren? En hoe zien andere planeten eruit? Maak een reis naar de verste uithoeken en laat je betoveren door de geheimen van het heelal zodat je alleen nog maar ‘Wow’ kan zeggen.

Start de reis

Klaar om te vertrekken? Wat opvalt is meteen de dromerige voorkant. Ik ben gek op foto’s uit het heelal. En dit boek zit vol met die dromerige foto’s. Tegelijk zie je dat de prachtige foto is aangevuld met hele simpele en minimale illustraties. Dit maakt het speels en heel uitnodigend voor mijn dochter van 6. Laten we onze reis beginnen in het boek en de geheimen van het heelal gaan ontdekken.

Als je niet te lang verdwaalt in de fantastische nebula van het schutblad dan slaan we door naar het eerste hoofdstuk, het begin. Een heldere uitleg in begrijpelijke, maar niet kinderachtige taal. Bepaalde kernwoorden zijn dik gedrukt. Dit is fijn voor mijn dochter die heel actief bezig is met letters en leren lezen. En voor mezelf ook handig als ik bepaalde vragen krijg over onderwerpen, zo kan ik deze makkelijk opzoeken in geheimen van het heelal.

Onze aarde plus activiteit

geheimen van het heelal

Onze aarde is gigantisch groot. Zo groot dat een vliegtuig er 2 volle dagen en nachten over doet om rond te vliegen. Tegelijk is de aarde in het heelal maar een speldenknopje. Samen in een ruimte met heel veel andere knopjes van verschillende afmetingen vormt dit het heelal. Duidelijk toch? Je kan het ook lekker visueel maken door allemaal verschillende soorten ronde items te verzamelen.

Pak wat knikkers, balletjes enzovoort en leg deze in een bak of op tafel. Het hoeft informatief niet te kloppen maar het gaat echt om het visuele plaatje van het heelal. Zorg daarna dat je een grotere bal (zon) neerlegt en draai daaromheen met een kleiner balletje (aarde). Kies een nog kleiner balletje (maan) en laat deze vervolgens weer om onze aarde draaien. Een mooi visueel begin in de geheimen van het heelal. Ik heb een sinaasappel (zon), Fisher price muntstuk (aarde) en een Playmobil bal (maan) als items genomen.

We zijn verdwaald in geheimen van het heelal

En ja hoor we zijn verdwaald en we vinden het niet erg. Wat een heerlijk boek is dit. De echte foto’s zijn prachtig en echt een groot pluspunt van dit boek. Tegelijk is de aanvulling van simpele illustraties zo goed in evenwicht. Dit maakt het visueel heel begrijpelijk voor mijn dochter van 6. De informatie is helder en heel fijn beschreven. Informatief en verhalend, wederom een goede balans. Zo snappen jongere kinderen het goed maar ook voor oudere kinderen en volwassen is het nog boeiend. Ik voel me na dit boek weer een stuk slimmer in mijn kennis over de geheimen van het heelal.

We dwalen nog lekker even door hoor. Dit is een boek om steeds even op te pakken. Vaak zet het aan tot bepaalde vragen of spel en dan leggen we ‘geheimen van het heelal’ weer even opzij. Ook heeft mijn dochter een nieuw besef van donker door dit boek. Nu in de avond zegt ze dat het al donker is zeg.. “Maar niet zo donker als op sommige plekken in het heelal”!

zo donker in het heelal

Buitenaards leven activiteit

We eindigen ‘Geheimen van het heelal’ met een hoofdstuk: Een boodschap voor ander leven. Dit roept de vraag op hoe ander leven er uit zal zien? Ik besluit om papier en potloden te pakken en samen dit te tekenen. Mijn dochter en ik tekenen om en om. Ik denk namelijk dat buitenaards leven een ovaal hoofd heeft, dit spreek ik ook uit. Mijn dochter denkt vervolgens dat deze maar 1 groot oog heeft en vult de tekening aan. Zo sluit ik aan bij haar leeftijd en ontwikkeling. We bespreken vormen, kleuren en spreken onze fantasie aan. Voor oudere kinderen kan je ze ook zelf een buitenaards wezen laten tekenen op een planeet en deze achteraf te bespreken. Waar woont dat wezen, waarom zie die er zo uit?

ander leven

Ik ben echt fan van dit boek en raad het aan voor iedere boekenkast en in iedere klas/groep. Vanaf 5/6 jaar om samen te verdwalen en voor ouder om ook te verdwalen en zelf te lezen.

Specificaties geheimen van het heelal

geheimen van het heelal

Auteur en illustraties: Mack van Kakeldonk | Uitgever: Clavis | 9789044840414| Oktober 2020 | Clavis informatief Wow serie | Meer informatie vind je hier

Meer in de Clavis informatief serie Wow

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.