De woelige wereld van de worm – een tof roze boek!

Wauw… dit is toch een geniaal boek! Genoten heb ik van De woelige wereld van de worm. Selena en ik ontdekten een nieuwe uitgever van kinderboeken, Parade, en mochten twee fantastische boeken van hen recenseren. Wat een binnenkomers zijn dit in de kinderliteratuur. Echt onderscheidend en gedurfd! Selena las Vogeleiland en ik mocht deze roze grote baksteen over wormen lezen. Hilarisch!

De woelige wereld van de worm

De woelige wereld van de worm

De woelige wereld van de worm gaat over de aardworm, ook bekend als regenworm of, gewoon, worm. Er valt veel te ontdekken aan het gedrag, de eetgewoontes, het onderaardse leven en de verschillende tinten roze die dit glibberige beestje kan aannemen. Toch lijkt niemand – met uitzondering van Charles Darwin – zich ooit voor de worm te hebben geïnteresseerd. Veel aspecten van zijn wereld blijven daarom onbekend voor de wetenschap: hoe ontsnapte hij aan de natuurlijke selectie? Waar dient zijn staart voor? En waarom blijft hij volharden in het graven van eindeloze tunnels in de aarde?

Het verhaal volgt één worm in het bijzonder tijdens een tragisch verlies van zijn betere helft (ook bekend als de staart van de worm). En wordt zo een metafoor voor iedereen die lief heeft en pijn lijdt of gemis voelt.

Bijzonder goed

Als je De woelige wereld van de worm in je handen hebt is het boek zeer imponerend. Het weegt namelijk nogal wat. 654 gram om precies te zijn. Ruim een halve kilo vol roze en andere kleuren, over zo’n licht diertje. Onder de indruk bestudeer ik de buitenkant en las ik hardop over de inventieve wijze waarop zelfs de streepjescode is verwerkt in de worm. Zo ‘simpel’, maar goed bedacht. En dat is dit boek. Eenvoud in bladspiegel en woorden, maar zo goed bedacht!

Dik boek

Het lachen gaat verder als ik het voorwoord lees van auteur Noemi Vola. Hierin beschrijft ze hoe ze tot dit onderwerp kwam en dat ze daarna al haar notities kwijtraakte. Ze doet dit op zo’n grappige, laagdrempelige manier dat ik haar direct in mijn hart heb gesloten. De wijze waarop ze daarna vol passie schrijft over de worm die we volgen is zo humoristisch en tegelijkertijd liefdevol en vol wijsheid.

De woelige wereld van de worm is kleurrijk

Roze is overduidelijk aanwezig in De woelige wereld van de worm. Maar ook andere kleuren worden gebruikt. De tekeningen, zonder contouren, spreken mij enorm aan. Er zitten veel grapjes in verstopt, maar ook openlijk op de verschillende pagina’s. Het boek is full-colour en elke bladzijde is weer een feestje. Bij de illustraties staat soms tekst. De ene keer meer dan de ander. Dit zet vooral aan het denken. Het is niet zo dat je aan het einde van dit boek alles over wormen weet, maar wel absoluut meer dan vóór het lezen. Behalve als je wormenexpert bent natuurlijk…

De worm wordt als metafoor gebruikt door Noemi Vola. Een metafoor voor het leven en de verschillende emoties die voorbijkomen. Dit gebeurt zo laagdrempelig en gemakkelijk, dat het niet direct opvalt voor kinderen maar absoluut wel de mogelijkheid geeft om erover door te praten. Aan de hand van verschillende pagina’s kun je het met kinderen hebben over keuzes maken, vriendschap, blij en bang zijn, etc. De woelige wereld van de worm is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. Maar absoluut ook voor volwassenen!

In de knoop

Wormen zullen voor mij nooit meer hetzelfde zijn

Sinds het lezen van De woelige wereld van de worm kom ik ineens een heleboel regenwormen tegen. Tja… kwestie waar het hart van vol is, denk ik. En grappig genoeg zijn ze voor mij niet meer hetzelfde. Ik blijf toch wat langer kijken. Of ik ook de waarschuwingsbriefjes ‘gedragsregels bij bliksem’ heb verspreid in mijn tuin? Dat zullen jullie helaas nooit weten!

Oh ja, feedbackpuntje voor de uitgever namens bloggers die ook foto’s maken van dit fantastische boek: Het boek blijft niet open liggen, dus foto’s maken zonder inzet van mijn lieve dochter was niet mogelijk. Gelukkig wilde ze helpen, zijn vond het namelijk ook een geweldig boek!

Oh ja.. nog een positief puntje. Applaus voor Marion Everink, haar vertaling is echt heel goed!

En dan ga ik nu wormen zoeken. Niet om mee te vissen, dat niet.

Specificaties De woelige wereld van de worm

Auteur en illustrator: Noemi Vola | Vertaling: Marion Everink | Uitgever: Parade | april 2023 | 256 pagina’s | 9789463192828 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.