Bomen, een boek van wortel tot blad met 450 afbeeldingen

Ik ben gek op prachtige fotoboeken die dik zijn. Heerlijk om te bladeren en te duiken in een specifieke wereld. Bomen is echt een prachtig informatief feestje mét toffe foto’s en illustraties. Alles, maar dan ook alles van wortel tot blad komt geloof ik wel aan bod in dit dikke boek. Er zitten maar liefst meer dan 450 afbeeldingen in! En ook de vormgeving is een genot. Ik neem jullie graag mee in deze mooie en belangrijke wereld.

hoofd Bomen

Bomen

Dit boek presenteert helder en op een allesomvattende manier het belang van bomen voor de mensheid, de gezondheid van de aarde en voor onze toekomst. Met adembenemende fotografie, schitterende illustraties en verhelderende infographics beschrijft expert Paul Smith alle facetten van bomen: van zaden en vormen tot fruit, bloemen en bladeren, van ingewikkelde bast- en bladpatronen tot de structuur van wortels en takken.

Inhoudelijke en toegankelijke teksten introduceren elk onderwerp, gevolgd door een reeks visuele spreads. Die laten niet alleen de diverse kleuren en vormen zien, maar maken ook duidelijk waarom bomen zo’n dankbaar onderwerp vormen in kunst, verhalen en architectuur. Ook wordt de cruciale relatie tussen bomen, dieren en de mensheid toegelicht. Iedere natuurliefhebber zal deze historische en uiterst actuele uitgave omarmen.

‘Aan de hand van verbazingwekkende wetenswaardigheden en verbluffende foto’s en afbeeldingen vertelt Paul Smith in Bomen je werkelijk alles wat je wil weten over deze majestueuze organismes en hoe ze mensen al eeuwenlang inspireren.’

Valerie Trouet, auteur van Wat bomen ons vertellen en winnaar van de Jan Wolkers Prijs 2020

Het hout van de iep (Ulmus) rot niet zolang het nat blijft en werd daarom in middeleeuws Engeland veel gebruikt voor de aanleg van waterleidingen.

Blz 275

Adem in…

Het nut en belang van bomen hoef ik niet meer te onderstrepen. Ik denk dat het inmiddels wel voor iedereen duidelijk is dat wij als mensen bomen zouden moeten omarmen. Dit gebeurd dan ook letterlijk en figuurlijk. Maar helaas nog steeds niet op de grote schaal die noodzakelijk is. Mensen blijven maar de vervuilende rol aannemen terwijl we anno 2022 echt wel beter weten toch? Bomen zijn de longen van onze planeet! En zonder longen… juist, geen adem!

Voor iets wat zo vanzelfsprekend is, is het belang van accurate en goede informatie heel belangrijk. Alleen door het te blijven zien en door erover te lezen, blijft het in beeld. Bomen is een prachtig boek wat op diverse manieren gelezen kan worden. Voor de visueel ingestelde lezer zijn er veel prachtige afbeeldingen en infographs. Voor de meer tekstuele lezers zijn er genoeg woorden te verslinden. En dat alles is logisch ingedeeld in hoofdstukken met subkoppen. Lees mee met: zaden, bladeren, vorm, bast, hout, bloemen, vruchten, symbiose & bomen en wij.

Nog niet genoeg aan dit boek Bomen? Aan het einde staan er nog tips om verder te lezen.

Uit beelden op nanoschaal blijkt dat de structuur van menselijke zenuwcellen sterk doen denken aan het uitwaaierende bladerdak van sommige boomsoorten.

Blz 8 voorwoord Bomen

Informatieve explosie

Ik blader zo nu en dan door Bomen heen en het is echt een aangename informatieve explosie. Er staat kennis in die ik al bezit. Maar meer nog leer ik van alle nieuwe informatie. Het is kort en duidelijk geschreven, daar hou ik wel van. Op bladzijde 92 ben ik gefascineerd door de bomen die een inspiratie vormden voor landschapsarchitectuur. Ik ben gek op architectuur en de combinatie van dit met bomen had ik nog niet bewust gezien. Uiteraard weet ik dat een natuurgebied ingericht kan worden, maar dit is wat anders. Hier wordt het ontwerp van een boom ingezet als vormgeving voor functie binnen of buiten in de natuur. Heel tof en zeer divers.

Verder zou ik zo nog vele alinea’s kunnen vullen met boeiende informatie die ik uit het boek haal. Maar ik denk dat wel duidelijk is wat voor een schat aan beeld en tekst Bomen is. Het is heerlijk accuraat en divers. Ook met kinderen is het leuk om eens in dit boek te duiken. Zelf vond ik dit als kind heerlijk om in volwassen boeken te speuren en de informatie te leren.

Bomen heeft een prachtige vormgeving, het schutblad zit bijvoorbeeld vol met nerven. Daarnaast is de achterflap tekst op een papieren wikkel gedrukt die om de achterkant heen zit, heel tof! De voorkant maakt gebruik van een prachtig glimmende folie tekst. En dit in combinatie met het eenvoudige maar ingenieuze blad is mooi. Dit boek is een absolute eyecatcher voor op je koffietafel of in je boekenkast. En daarmee ook een goede cadeautip.

bomen

Specificaties Bomen

Auteur: Paul Smith | Uitgever: Terra | Vertaald door Nathan Brinkman / Vitataal | September 2022 | 9789089899088 | 320 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.