Het Gruwelkabinet, een griezelige verzameling waargebeurde verhalen

Ik vind het heerlijk om zelf te gruwelen en ook om kinderen te laten gruwelen. Er is een interessant gebied in gruwelen waarbij de fantasie vol aan gaat, de inleving ook aanwakkert en de verwondering mee komt gluren. De angst die je dan voelt danst op de grens van intensiteit, soms sterk aanwezig en soms milder. Hoe om te gaan met die mengelmoes van prikkels is een mooi en tevens ook belangrijk iets. Want in het echte leven zijn er helaas vele gruwelen. Om dan in een gecontroleerde en veilige omgeving van een boek te gruwelen is dus vermaak en het dient een belangrijker groter geheel. Het Gruwelkabinet, een griezelige verzameling waargebeurde verhalen, is wat mij betreft een perfect boek hiervoor. Maar pas op! Het is echt wel gruwelijk…

foto cover met kader Het Gruwelkabinet, een griezelige verzameling waargebeurde verhalen

Het Gruwelkabinet, een griezelige verzameling waargebeurde verhalen

In de 21e eeuw ontdekt de wetenschapster Kim McAber in een doos het notitieboekje van haar victoriaanse voorvader dr. McAber. Dit was een ontdekkingsreiziger, filosoof en verzamelaar van vreemde en griezelige voorwerpen. Zijn hele leven lang reisde dr. McAber over de wereld en schreef hij al het bizarre op dat hij tegenkwam. Na 125 jaar zijn deze aantekeningen, die zijn verlucht met foto’s en illustraties, eindelijk te lezen in Het Gruwelkabinet… als je durft!

Kim McAber heeft in de kantlijn soms opmerkingen gekrabbeld om het één en ander in een modern perspectief te plaatsen. Ontdek voorwerpen in de categorieën:

  • Artificialia: door de mens gemaakte voorwerpen
  • Naturalia: dieren en planten
  • Spiritualis: de geestenwereld
  • Scelus et Supplicium: misdaad en straf
  • Scientifica: wetenschappelijke instrumenten
  • Magicae: magische voorwerpenen
  • Morteum: schedels, lichamen en meer

Van gekrompen hoofden tot heksenflessen, van heiligenbloed tot overblijfselen van grafrovers, van slakkensiroop tot rattenkoningen en nog veel meer: dit boek Het Gruwelkabinet is een kijkje in ons griezelige verleden.

Rorschach en goudfolie

De cover is echt prachtig met glimmende gouden folie accenten. De cover-illustraties zijn mysterieus en een verontrustende sfeer ademt het boek al uit voordat deze geopend word. Tijd om de deuren van het gruwelkabinet te openen.

Wie vaker mijn recensies leest weet dat ik altijd let op het schutblad. Een plek waar zoveel mogelijk is! Soms benut, vaker onbenut. Nooit een bepalende factor, maar wel van toegevoegde waarde wat mij betreft. In Het Gruwelkabinet kan ik mijn hart ophalen. Wat een gruweltastisch design heeft het schutblad! Ik kijk naar een soort van gruwelijke rorschachtest, prachtig en verontrustend tegelijk. Alhoewel de uitkomst van een rorschachtest geheel persoonsgebonden is eigenlijk.. Hoe dan ook, ik vind de schutbladen geweldig.

De rorschachtest of rorschach-inktvlekkenmethode (RIM) is een psychologische test die door Hermann Rorschach geïntroduceerd werd in 1921.De test bestaat uit tien kaarten met een abstracte afbeelding. De platen zijn gemaakt door een papier met inktvlekken dubbel te vouwen, zodat er een symmetrische afbeelding ontstaat. De test is gebaseerd op de menselijke neiging interpretaties en gevoelens te projecteren op, in dit geval, inktvlekken. Daartoe proberen speciaal opgeleide psychologen aan de hand van de gegeven interpretaties het diepere persoonlijke karaktertrekken en de impulsen van de testpersonen te begrijpen.
~
Bron Wikipedia

Het Gruwelkabinet

Wees welkom

Piepend en kreunend gaan de deuren van Het Gruwelkabinet open. Een spin schiet in een donker hoekje, wat stofwolken stuiven op en het licht flakkert onbetrouwbaar aan en uit. Onzeker treed ik toe, zelfs een beetje schoorvoetend want ik weet niet helemaal wat ik kan verwachten. Tegelijk voel ik een kinderlijk enthousiasme omdat ik de duisterste hoekjes van dit boek wil ontdekken! Het voorwoord is heerlijk persoonlijk en je hebt echt het idee dat je iets bijzonders en unieks in handen hebt. Dr. Kim McAber legt uit dat ze de achterkleindochter is van de beroemde filosoof en ontdekkingsreiziger dr. McAber. Ze raakt gefascineerd door zijn bijzondere reizen en ontdekkingen.

Het Gruwelkabinet is een bonte verzameling met bizarre curiositeiten, hoe mysterieuzer hoe beter! Kim McAber legt uit dat ze alles verzameld heeft van haar overgrootvader. Maar pas op, hij is soms wat goedgelovig. Dus als je een handgeschreven notitie op de pagina ziet, dan is dat haar meer wetenschappelijke benadering. Een erg leuke manier om het boek speelser te maken en naast mysterieus, spiritueel en bizar ook wat meer wetenschappelijk te bekijken.

Gruweltastisch

Waar te beginnen? Mijn oudste dochter is inmiddels nieuwsgierig aangeschoven. Ze is negen jaar en tegenwoordig kijken we samen Creeped Out op Netflix. Dit is een moderne Kippenvel of Are You Afraid of the Dark voor mijn leeftijdsgenoten. Het zijn meerdere korte spannende afleveringen met diverse horrors en gruwels. Het Gruwelkabinet sluit perfect aan bij de nieuwsgierigheid die ze nu heeft naar spannende dingen. Tipu’s Tijger valt direct op. Een tijger? Maar is het ook een robot? We zien een kleine notitie van Kim ernaast en de tekst legt ons uit wat dit nou precies is. Een stukje geschiedenis en een kleine gruwel. Helemaal duidelijk is het voor ons niet precies wat deze automaton tijger precies kan maar fascinerend is het zeker.

Hierna gaan we een beetje bladeren en ik moet stoppen bij de afbeelding van Gregor Baci. Mijn dochter noemt het de ‘neushoorn man’. We lezen dat deze man een lans door zijn hoofd en oog heeft gekregen en nog zeker een jaar geleefd heeft. Dit zou volgens de moderne geneeskunde kunnen, aldus de notitie van Kim. De meest bizarre afbeeldingen en verhalen wisselen elkaar af en mijn dochter luistert met grote ogen. Ook ik leer veel nieuwe bizarre dingen.

Het hoofdstuk ‘Misdaad en straf’ is pijnlijk actueel en vraagt veel uitleg voor mijn dochter. Helaas kennen we een gruwelijk martelverleden als mensheid, en nog kunnen we onze handen niet in onschuld wassen. De heksenhalsband en de slavenband bijvoorbeeld zijn gruwelijk echt. En dat smaakt bitter en naar, maar is wel belangrijk om over te spreken. Een stuk duistere geschiedenis. Mooi dat dit ook is opgenomen in Het Gruwelkabinet. Naast vermaak ook een stuk geschiedenis die op deze manier anders tot leven komt.

Voor welke leeftijd is Het Gruwelkabinet?

Er hangt niet echt een leeftijd vast aan Het Gruwelkabinet. Maar een vorm van triggerwarning is wel logisch. Dit boek is kindvriendelijk maar bevat zeker diverse vormen van gruwels in woord en beeld. Het is niet onnodig naar, maar zijn we dat als mensheid niet eigenlijk al? Onnodig naar? Het boek brengt diverse zaken in beeld die gruwelijk en bizar zijn, van mens en dier. Hier en in andere sferen, van over heel de wereld. De teksten zijn duidelijk en vriendelijk, ook al is de boodschap minder lief. Het is niet betuttelend maar gewoon wat het is, en daar ben ik blij om.

Kinderen kunnen echt wel wat hebben. En zoals gezegd is het griezelen en ervaren van diverse vormen van angst zeker belangrijk in mijn ogen. Het Gruwelkabinet is een weetjesboek en tevens een geschiedenisboek. Het is in mijn ogen veilig gruwelen en voor elk kind zal de intensiteit van een gruwel ergens anders liggen. Ik vind het als volwassene bijvoorbeeld naar om de slaven- en heksen martel-items te zien. Ongelooflijk wat we elkaar aandoen als mensen. Dit maakt me naar en misselijk, maar tegelijkertijd moeten we hierover in gesprek blijven!

Unheimlich

Mijn dochter vindt die geschiedenis dingen maar moeilijk te bevatten, hebben we dat echt gedaan? Haar voorkeur gaat in dit boek naar de dieren zoals de mechanische tijger, gemummificeerde katten, rattenkoningen en bloed spuitende hagedissen. Kijk vooral naar het kind en naar waar de interesses liggen en dan is Het Gruwelkabinet echt een fantastisch boek wat mij betreft. Het voelt geheim, verboden, uniek en echt voor “grote” kinderen. En ook voor volwassenen, ik heb ook genoten van dit boek en de hele unheimliche sfeer die uit het boek spat.

Specificaties Het Gruwelkabinet

Auteur: McAber / Tom Adams | Illustraties van Celsius Pictor | Vertaald door Johanna Rijnbergen | Uitgeverij Lemniscaat | Oorspronkelijke titel: World of Weird | Maart 2023 | 9789047714750 | 64 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.