De geheimen van Perkamentus – een filmscenario

Nog nooit eerder heb ik een boek gelezen terwijl ik een film aan het kijken was. Met de geheimen van Perkamentus kan dit! Waarom? Omdat het boek het filmscenario is en ik voor MamaScrapelle de film zou recenseren. Een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten en ik je stiekem ook wel zou willen aanraden! En dat kan want ik mag een exemplaar weggeven!

De geheimen van Perkamentus

Professor Perkamentus weet dat de machtige duistere tovenaar Grindelwald zich voorbereidt om de macht te grijpen in de Tovenaarswereld. In zijn eentje kan Perkamentus hem niet tegenhouden, dus vraagt hij magiezoöloog Newt Scamander voor een missie met een team van onverschrokken tovenaars, heksen en een dappere Dreuzelbakker. In de geheimen van Perkamentus treffen zij onderweg oude en nieuwe Fabeldieren en gaan de strijd aan met Grindelswalds immer groeiende groep volgelingen. Hoe lang kan Perkamentus langs de zijlijn blijven toekijken…?

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore / De geheimen van Perkamentus is het derde filmscenario dat in de Fantastic Beasts filmreeks verschijnt. Naast het originele filmscript bevat deze editie de oorspronkelijke schetsen voor het concept van de film en biedt daarmee een uniek kijkje achter de schermen. Een must voor alle Harry Potterfans!

Film kijken en een boek lezen

Ik had wel eens eerder een filmscenario als boek gelezen en ik werd er gek van. Het was een film waarin de dialogen zich razendsnel afwisselden en waarin weinig ruimte was voor andere dingen dan het script. In de geheimen van Perkamentus het complete filmscenario werkt dit anders. Naast dat je letterlijk de gesproken ( lees vertaalde ondertiteling) kan meelezen is er nog ruimte voor meer. Er staan schetsen in voor kleding van de hoofdpersonen, illustraties van plekken waar de scenes zich afspelen, maar ook gesproken woorden van de auteurs zelf over bijvoorbeeld het karakter wat ze vertegenwoordigen.

Maar het was gewoon helemaal tof om beiden naast elkaar te zien/ lezen. Dat je dingen leest die je met je eigen ogen ziet geeft het een hele aparte dimensie aan het geheel. Natuurlijk kun je er voor kiezen om eerst een boek te lezen en daarna de film te kijken. En bij de andere boeken van J.K. Rowling van Harry Potter raad ik dat ook zeker aan omdat veel wordt weggelaten in een film. Je wilt dan gebruik maken van de kracht van je eigen verbeelding.

Een spannend deel

Ik heb de eerste twee boeken van de Fantastic Beasts serie nooit gelezen, maar wel de films gezien. De eerste hoofdstukken had ik zonder de film erbij gelezen en voor mijn ogen tekenden de karakters van Newt, Perkamentus en Kowalski zich al weer tot een bekend geheel. Wat ik zelf altijd goed vind van Rowling haar hoofdpersonen is dat ze diep van binnen zoveel meer zijn dan simpele personen in een film of boek. Newt zijn magie is gericht op de natuur. Hij lijkt een simpele man, maar heeft zoveel warmte en liefde bij zich dat het haast verpletterend kan zijn.

Perkamentus de oude wijze tovenaar uit Harry Potter zien we voor onze ogen ontwikkelen tot de man die wij allemaal kennen. Door zijn ervaringen in zijn jeugd en de stappen die hij moet nemen begrijp je nog beter hoe hij in de eerste films zo’n wijze rustige man kan zijn.

Ik vind het tof hoe dingen een twist krijgen in de geheimen van Perkamentus. Een ongewone geboorte, mensen die met elkaar op een unieke manier communiceren, geheimen die ontrafelt worden, maar ook gestrikt om vijanden op een dwaalspoor te brengen. Niets is wat het lijkt, terwijl alles lijkt zoals het is.

De geheimen van Perkamentus is een filmscript dat je gelezen moet hebben en gezien moet hebben. Steve Kloves schreef de scenario’s voor 7 Harry Potter films en weet dus echt goed in het hoofd van J.K. Rowling te kijken. Wat is belangrijk om te verfilmen en wat kan ik weglaten zonder het verhaal te ontkrachten. Als producent was hij betrokken bij de eerste twee films van Fantastic Beasts.

zweinstein

Specificaties de geheimen van Perkamentus

Auteur: J.K. Rowling | Steve Kloves | Vertaling: Elbert Besaris | Uitgeverij de Harmonie | 9789463361552 | 19 juli 2022 | 277 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

13 reacties

 1. Ik ben fan van Harry Potter en alles er omheen, maar de inkijk in het boek en de recensie die jullie geven…nu sta ik helemaal te stuiteren!!😍😍😍😍😍

 2. Dit boek wil ik wel toevoegen aan de leeslijst van mijn vrouw Chantal. Die heeft al flink gesmuld van de Harry Potter boeken, dus dan mag deze niet ontbreken.

 3. Hoi! Ik wil dit boek zó graag lezen! Ik vind de Fantastic beasts serie stiekem beter dan Harry Potter: de verhaallijn is zo geniaal. Dit laatste boek heb ik nog niet gelezen, ik ben heeeel benieuwd! 🤞🏻🤞🏻🤞🏻🤞🏻

 4. Lijkt me geweldig om te mogen winnen.
  Ben helemaal verslaafd aan de harry potter boeken en films. Zou leuk zijn dit boek te mogen lezen.

 5. Ja hier zit een Harry Potter fan vanaf dag 1! Lijkt mij waanzinnig om te lezen/en daarbij te kijken.🧙‍♂️ Fingers crossed 🍀

  • Ik ben een heel grote Harry Potter- Fantastic beasts fan en dit boek heb ik nog niet gelezen. Maar ik het staat wel op mijn TBR en het zou fijn zijn dat ik dit boek win!
   Hopelijk komt het boek ´accio´ naar mij toe 😁

 6. Mijn partner is een grote Harry Potter fan en leest ook de boeken heel graag. Dit boek kan natuurlijk niet ontbreken in zijn collectie dus ik waag graag mijn kans!

  • Oh wauw! Het lijkt mij een fantastisch boek, dus ik weet heel zeker dat mijn Harry Potter fan dochter het echt helemaal geweldig gaat vinden!
   De schetsen en illustraties worden vast gewaardeerd en nagetekend 🙂
   Duimen maar 🍀📚🍀

 7. Ik doe graag mee. Eerst voor mij zelf en als ik het boek uit heb mag het in mijn minibieb zodat anderen er ook van kunnen genieten.

 8. Ik wil dit boek heel graag winnen omdat ik het boek 2 weken geleden vast had maar terug gezet heb omdat ik boeken ging kopen voor onze tweeling. Nu had ik er eigenlijk een beetje spijt van maarjaaaa met een tweeling die 5 december jarig is keldert het budget van december altijd best hard haha

 9. Wat een prachtig boek. Wij zijn met de familie gek op de verhalen over Harry Potter. Graag zou ik dit boek willen winnen voor mijn neefje. Hij is ook mega fan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.