Bad Castro – Kevin Brooks. Een spannend Young Adult boek

Een bendeleider, rellen, plunderingen en een jonge rechercheur in gevaar. Dat zijn de ingrediënten van dit spannende Young Adult verhaal, geschreven door de Britse auteur Kevin Brooks. Een onheilspellend verhaal volop spanning en onverwachte wendingen. Bad Castro is een boek over de soms dunne scheidslijn tussen goed of slecht. Hoe iedereen een eigen verhaal en achtergrond heeft, verborgen voor de buitenwereld. Een boek voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar die van stoere boeken houden en ook tegen een stootje kunnen!

Hoe ver zou jij gaan voor je eigen veiligheid?

Bad Castro

Bad Castro –  geheimzinnig en schrikbarend

Het is niet eenvoudig om de gemiddelde puber aan het lezen te krijgen. Want spanning en vermaak halen ze liever uit gamen of TikTokken. Een spannend boek met een verhaal over bendes is dan misschien wel dé manier om hier iets aan te doen! Dit verhaal over Bad Castro ziet er qua omslag in ieder geval aanlokkelijk uit. Castro is een jong bendelid en wordt ook wel Bad Castro genoemd. Ondanks dat hij pas 15 jaar is, heeft hij een schrikbarende en geheimzinnige reputatie. Samen met de jonge rechercheur Judy Ray raakt hij verzeild in een gevaarlijke situatie als er rellen uitbreken in Zuid-Londen. 

Het verhaal gaat direct in volle vaart van start. Drie rechercheurs hebben Bad Castro opgepakt en ze zijn met hem onderweg naar het politiebureau. Eén van de rechercheurs is Judy Ray. Ze is pas 19 jaar, maar een bevlogen en slimme rechercheur. Ze proberen ongeschonden door het bendegeweld naar het bureau te komen. Maar dan is er een heftige aanslag op de politieauto. Judy en Castro weten te ontkomen en houden zich schuil in de door geweld geteisterde buurt. Maar wie had het op hen gemunt, en waarom lijkt Castro de gewonde Judy te willen beschermen?

Overleven, intuïtie, groepsdruk en geweld

Vechtpartijen, moorden en achtervolgingen. Het komt allemaal aan bod in dit verhaal. Vrij heftig en duister dus allemaal. Het verhaal levert in eerste instantie vooral heel veel vraagtekens op, maar ook een wat onbestemd gevoel. Een soort apocalyptische sfeer volop geweld. Met een hoofdpersoon die ongrijpbaar blijft, letterlijk en figuurlijk. Doet hij zijn naam eer aan of is Castro niet zo bad als hij in eerste instantie lijkt? 

We lezen vanuit het perspectief vanuit Judy Ray, die vooral heel veel antwoorden zoekt en deze maar moeizaam krijgt. Gaandeweg leert ze vooral veel over zichzelf. Ook krijgt ze een inkijkje in hoe een bendelid koste wat kost probeert te overleven. Hoe belangrijk intuïtie, groepsdruk en reputaties zijn. Hoe ver zou je gaan om te overleven?

Dit was de echte wereld. En de echte wereld is meestal een warboel van zaken die allemaal met elkaar verstrengeld en verknoopt zijn en zich niet druk maken over zoiets als logica.

Hoofdstuk vijf – Bad Castro
hoofdstuk twee

Dunne scheidslijn tussen goed en kwaad

Bad Castro is een vlot geschreven verhaal met veel dialogen. Over hoe jonge kinderen soms in een wereld verzeild raken waarin ze worden gedwongen om ver over hun grenzen te gaan. Waarin ze bijvoorbeeld bepaalde strafbare dingen moeten doen om te overleven en de scheidslijn tussen goed en kwaad soms heel dun is. Voor pubers vanaf 15 jaar is het een duister, maar ook boeiend en leerzaam verhaal. Voor degenen die houden van buiten je bekende kaders lezen, en in een hele andere wereld duiken.

Je vraagt je af of dergelijke heftige bendeoorlogen, rellen en plunderingen inderdaad zouden kunnen plaatsvinden in Londen. Het speelt in ieder geval wel in bepaalde delen van de wereld. Dat maakt het dus een extra wrang verhaal. Er is een onthulling halverwege die voor de nodige diepgang zorgt. Maar het perspectief vanuit alleen Judy is wel wat eenzijdig. Bad Castro lijkt een sterk gelaagd karakter. Als lezer zou je graag meer vanuit zijn perspectief willen horen. Hij komt eigenlijk te weinig uit de verf en we zijn dus nieuwsgierig naar meer van Castro. Maar misschien is dat ook wel het ongrijpbare dat bij een bendelid past.

Het zijn nog kinderen, sprekende doden, levende doden, wandelende doden… ze vermoorden je zonder erbij na te denken..

Roberto Saviano, quote uit het boek

Kijk hier voor meer Young Adult boeken over ieders bijzondere en soms onverwachte verhaal:

Specificaties Bad Castro

Auteur: Kevin Brooks | Omslagontwerp: Rouwhorst & Van Roon | Vertaling: Jenny de Jonge | Uitgeverij: de Harmonie | 9789463361576 | november 2022 | 156 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier bij Bol

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.