Banksy ontmaskerd, een nieuw avontuur van de Blockbusters

Het is voor de mensen in mijn omgeving inmiddels wel duidelijk dat ik gek ben op streetart en de lowbrow movement. Banksy staat hoog in mijn favorieten. Niet alleen om de kunst die hij maakt, maar ook om zijn boodschap en statements. Manon Berns heeft een toffe kinderboekenserie waar ze kunst en spanning met elkaar combineert. En ik maak kennis met haar en de Blockbusters met het nieuwste deel in de serie: Banksy ontmaskerd!

Banksy ontmaskerd

Banksy ontmaskerd

Storms moeder werkt aan een heel bijzonder kunstwerk: een muurschildering van Banksy. De complete muur is uit een garage in Engeland gesloopt en naar haar toe gebracht, zodat hij daarna voor veel geld verkocht kan worden. De Blockbusters vinden het maar gek. Banksy maakt zijn streetart toch niet voor niks op straat? Hij wil er iets mee zeggen. Weet hij hier wel van? Storm en zijn vrienden besluiten hem te waarschuwen, maar er is één probleem… Niemand weet wie de mysterieuze kunstenaar is! Ze bedenken een plan om met Banksy in contact te komen. Daarvoor moeten ze zelf ook een kunstwerk op straat achterlaten. Lukt het hun om hem te ontmaskeren voor ze zelf betrapt worden? Lees het in Banksy ontmaskerd.

Blockbusters

Storm en zijn beste vrienden Jimi, Juul en Lara vormen samen de Blockbusters. Dit is een geheime club die altijd op ontdekking is. Storms moeder is restaurator van schilderijen en in ‘De Bunker’, haar werkplaats aan huis, onderzoekt zij wereldberoemde meesterwerken. Eerdere delen uit de Blockbusters-serie zijn: Het Picasso mysterie, Het geheim van Monet, De verborgen dromen van Dalí, Het Kandinsky bedrog, De ondergrondse Rembrandt en als laatste in de serie dus Banksy ontmaskerd. De boeken zijn prima los van elkaar te lezen.

Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable

Banksy

Geheime club

Ik hou van geheime clubjes, al van kleins af aan ben ik gek op boeken hiervan. De kracht van goed clubje is vertrouwen, eigenheid en samen toch een kloppend geheel te vormen. In Banksy ontmaskerd maak ik kennis met de Blockbusters. Een vriendengroep van 4 personen. Lara en Jimi zijn broer en zus. Storm heeft verkering met Juul, maar Juul zien we niet veel terug in het verhaal. Ik leer door dit boek dat ze in het hotel van haar ouders woont en werkt in Parijs. Het is mij niet helemaal duidelijk of ze ook Frans is of daarheen verhuist is. Het doet er ook niet toe voor het verhaal, en daarvoor moet je denk ik de eerdere boeken lezen als je dit wilt weten.

Ze heeft wel een leuke rol in Bansky ontmaskerd ondanks haar afstand. Ze facetimen regelmatig met haar. In Parijs vind een klimaatmars plaats waar ze actief aan meedoet. En dit motiveert onze andere Blockbusters weer tot actievoeren in Nederland. De moeder van Storm restaureert namelijk een kunstwerk van de grote en anonieme Banksy. Deze wordt vervolgens voor veel geld doorverkocht. Maar we kennen deze kunstenaar juist als vrije ziel, als vechter voor de vrije kunst. Zijn kunst hoort op straat en is voor iedereen! Zijn bekende stunt tijdens een veiling van een kunstwerk van hem bewijst dit nog maar meer.

Dat vinden ook onze Blockbusters en ze proberen hem te bereiken om te waarschuwen over dit kunstwerk per email en Social media. Zonder succes.

It’s time, people

Banksy

Schuld

Althans dat denken onze jonge helden in eerste instantie. Totdat er een piece verschijnt van waarschijnlijk Banksy in hun dorp. Het is een non met de tekst: “pas op: dieven”. Als vervolgens op de Instagram account van Banksy het kunstwerk verschijnt, weten ze het zeker: dit is een antwoord van de kunstenaar hemzelf op hun email! Dit roept een interessant vraagstuk op in Banksy ontmaskerd. Hij heeft zelf een ontzettend sterke boodschap door zijn kunst en Manon Berns weet dat goed te vertalen voor de jongere lezers. Ik denk dat dit boek op een leuke manier speelt daarmee en de lezers ook laat nadenken erover.

Verder heeft Manon zich echt verdiept in Banksy. De bekende verschillende theorieën worden besproken door diverse karakters. Want deze kunstenaar is namelijk tot op de dag van vandaag anoniem. Of het een man, vrouw of groep is, is zelfs niet duidelijk. Leuk dat ze de diverse theorieën bespreekt. Ook komt Pest Control aan bod: het enige officiële not-for-profit bedrijf vanuit Banksy zelf die zijn kunstwerken de stempel van echtheid geeft. Je krijgt een certificaat geheel in Banksy stijl. Het is zeker de moeite waard om die website van Pest Control eens te bezoeken.

In het boek restaureert de moeder van Storm het kunstwerk: Season’s Greetings. Dit kunstwerk bestaat echt en is wederom weer een prachtig politiek statement van Banksy.

if you get tired,
learn to rest,
not to quit!

Banksy
copywright

Mooie mix

Ik vind dat Banksy ontmaskerd een erg goede mix is van informatief, kunst en een spannend avontuur. De Blockbusters zijn leuke karakters waarin veel lezers zich wel zullen herkennen. Ze zijn divers: een voetbal jongen, een creatieve jongen, en twee diverse meiden die stoer zijn. Al doet Lara echt niet zomaar alles. Maar zoals een goed team betaamd, samen zorgen ze voor een kloppend geheel en dat is de kracht van een goed team.

De Blockbusters krijgen het nog pittig. Een Banksy-spotter zet al jaren de jacht in op het ontmaskeren van Banksy. En ze heeft het vermoeden dat onze helden dicht bij hem staan. De ontknoping van het boek is tof en klinkt als iets wat echt zou kunnen gebeuren. Banksy ontmaskerd smaakt naar meer avonturen van deze helden. De combinatie met kunstenaars is gewoon geniaal wat mij betreft. Beste van beide werelden in een spannend avontuur, zo leer je op een speelse wijze diverse kunstenaars kennen. Ook vind ik het persoonlijk tof dat Banksy in het rijtje van Dalí, Kandinsky, Renbrandt etc staat. Straatkunst / lowbrow art wordt nog steeds niet echt officieel erkent als serieuze kunststroming. Maar wij weten wel beter, en boeken zoals dit helpen daarbij!

Specificaties Banksy ontmaskerd

Auteur: Manon Berns | Vormgeving omslag: Oranje Vormgevers | Uitgever: Kluitman | Aanbevolen vanaf 10 jaar | 9789020674644 | April 2021 | 240 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.