Uk, Eek en Ok; een luxe gouden boekje

De seizoenen wisselen gelukkig in ons land. Ik hou wel van de vier diverse jaargetijden waar we doorheen gaan. Elk seizoen heeft voor- en nadelen. Maar dat ze er zijn en dat er verschillen zijn is een ding wat zeker is. Voor kinderen zijn boekjes over de seizoenen altijd erg leuk. Uk, Eek en Ok is een lief Gouden Boekje wat over eekhoorns gaat in de winter. Ah en natuurlijk het mysterie van de verdwenen nootjes.

hoofd

Uk, Eek en Ok

Uk, Eek en Ok vormen samen een familie van drie. Opa Ok verstopt elk jaar vlak voor de winter nootjes, en af en toe een kastanje en een dennenappel. Ook eekhoorns willen immers niet elke dag hetzelfde eten. Maar als ze die winter trek krijgen, kan Ok zich niet herinneren waar hij die nootjes ook al weer had verstopt. Hij herinnert zich wel vaker iets niet. Gelukkig kunnen Uk en Eek helpen zoeken naar een nieuwe wintervoorraad.

Uk, Eek en Ok of het mysterie van de verdwenen nootjes

Dieren

Wat doen dieren toch de hele dag? En wat doen ze in het seizoen van de winter? Kinderen zijn erg nieuwsgierig naar dit soort zaken. Op school leren ze over de seizoenen en hoe dieren zich gedragen En dan blijken er ook dieren te zijn die in een winterslaap gaan soms en dieren die eten verstoppen. Waarom doen ze dat en hoe? In Uk, Eek en Ok krijgen kinderen een speels en verhalend kijkje in het leven van eekhoorns.

Daarnaast leren kinderen dit niet alleen op school, maar natuurlijk ook door buiten te zijn! Elk seizoen laat weer andere dieren zien en ander gedrag. Dus ook voor thuis is Uk, Eek en Ok een erg leuk boekje om samen in te duiken. De 3 eekhoorns zijn zoon, vader en opa. Maar liefst 3 generaties die samen leven en overleven! Elke generatie is leuk speels weergeven in tekst maar ook in illustraties. Deze laatste van niemand minder dan Thé Tjong-Khing.

Auteur en Illustrator

Auteur Joukje Akveld (1974) is een Nederlands schrijfster en journalist. Akveld werd geboren in Leiden. In 1992 verhuisde ze naar Utrecht om daar Nederlands te studeren. Tevens werkte ze in een kinderboekenwinkel. Ze studeerde af met een scriptie over jeugdliteratuur. Hierna verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze werkte voor diverse uitgeverijen. Na bij enkele uitgeverijen als vertaler gewerkt te hebben, maakte Akveld de overstap naar de journalistiek en ging werken bij de jongerenkrant Kidsweek. Hierna ging zij ook stukken en recensies over jeugdliteratuur en theater schrijven voor onder andere Het Parool, Vrij Nederland en Trouw.

Illustrator Thé Tjong-Khing is bij vele mensen geliefd door zijn warme en mooie illustraties. Deze Chinees-Nederlandse illustrator is ook striptekenaar. En winnaar van maar liefst drie gouden penselen. Nu werken Akveld en Tjong-Khing samen voor Uk, Eek en Ok en weten zo een warm verhaal te leveren in een de koude setting van de winter.

“Een verwarmend verhaal tijdens de koude winterdagen”

Selena ~ StoerLeesVoer

Warm verhaal

Uk, Eek en Ok is een warm verhaal. Een verhaal over familie, generaties en de seizoenen. Een heerlijk kijkje in de natuur op een fijne verhalende wijze. Het is een veilig boekje, zonder enge elementen en narigheid. Even is het misschien “spannend” of onze lieve vriendjes hun eten wel zullen vinden, wat immers noodzakelijk is tot overleven.

Het leest heerlijk voor, lekker warm bij elkaar tijdens de koude dagen. Het is ook een perfect voorleesboekje voor op de opvang, bso of in de klas. En het is een mooie start van je verzameling Gouden Boekjes, óf een mooie aanvulling van de al bestaande collectie!

Specificaties Uk, Eek en Ok

Auteur: Joukje Akveld | Illustraties: Thé Tjong-Khing | Uitgever: Rubinstein | November 2021 | 32 pagina’s | 9789047629047 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.