De laatste beer – een verhaal over ijsberen en klimaatverandering

Wat een prachtig verhaal is de laatste beer. Een verhaal dat fantasie en werkelijkheid op een prachtige manier met elkaar verweeft en waarvan je pagina na pagina om blijft slaan om te weten hoe het verder gaat.

Op naar bereneiland

April is 11 jaar en vertrekt samen met haar vader voor 6 maanden naar bereneiland. Een klein eiland op het noordelijk halfrond in de buurt van Spitsbergen. Haar vader gaat daar onderzoek doen en ze moet dus mee.
Voor April is de reis er een van hoop. Hopen dat ze liefde tijd een aandacht van haar vader krijgt. Sinds haar moeder is overleden is hij namelijk een hardwerkende professor die niet helemaal lijkt door te hebben dat hij een dochter heeft.
Op Bereneiland zal ze helemaal alleen zijn met haar vader. Maar niets is wat het lijkt, want de laatste beer is er ook.

De laatste beer

Haar vader heeft toch geen tijd voor haar. In het begin vind ze dit jammer, maar al gauw slaat dit om in tevredenheid. Een onwaarschijnlijk avontuur ontstaat namelijk als het meisje de laatste beer op bereneiland weet te bevrijden van plastic afval.

De laatste beer reageert vol vertrouwen op April. Niet gek want ze begrijpt dieren. Samen met beer ontdekt ze het bereneiland en gaandeweg ontdekt ze meerdere problemen, maar 1 wel hele grote.

Klimaatverandering

Complimenten voor Hannah die fantasie en werkelijkheid combineert. Het opwarmen van de aarde, de plastic soup, de ijsberen die in gevaar zijn door het smelten van de ijskappen en het feit dat de laatste beer nu op bereneiland woont, waar vroeger heel veel ijsberen waren.

De laatste beer is een verhaal met een moedig meisje in de hoofdrol die vecht voor wat ze wil. Die vecht tegen de klimaatverandering en lezers weet te overtuigen dat elk gebaar een daad is om de aarde en haar inwoners te helpen.

Het boek is geschikt om voor te lezen in de middenbouw en vanaf de bovenbouw om zelf te lezen. Bespreek wel met je kind het boek voor of na. Want het is soms best wel even spannend en natuurlijk is het in het echt veel te gevaarlijk om een ijsbeer zo te benaderen.

de verdwenen walvis

En voor diegene die het tof vinden om te weten, haar volgende deel de laatste walvis komt ook binnenkort uit in het Nederlands.

Specificaties de laatste beer

de laatste beer

Auteur: Hannah Gold | Illustraties: Levi Pinfold | Uitgeverij Volt | 9789021471143  | 08 december 2022 | 304 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de laatste beer
footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.