Paren of de kunst van de slaapkamer, een roman

Paren of de kunst van de slaapkamer, wil een handleiding zijn voor mensen die menen te weten hoe het moet en biedt een taal voor die aspecten van seksualiteit die onbenoemd blijven. En seksualiteit kent vele aspecten, die ook nog eens onbenoemd blijven. Soms logisch, maar vaker nog zonde. Wat mij betreft doen we momenteel flinke stappen terug in de seksuele revolutie terwijl we ook zo hard aan het vechten zijn voor gelijkheid en vrijheid daarin. Ik juich dus boeken toe dit dit onderwerp niet schromen. Met deze roman van Dirk Vis kan je rekenen op een dol draaimolen ritje langs de vele aspecten van seksualiteit, die zich nergens laat beperken.

hoofd Paren of de kunst van de slaapkamer

Paren of de kunst van de slaapkamer

‘Paren of de kunst van de slaapkamer’ van Dirk Vis is een literaire verkenning van seksualiteit, een unieke roman die een ander gesprek over seks wil aanwakkeren en woorden zoekt voor die kanten van seksualiteit die ongezegd blijven. Een schermwerker met burn-out reist naar New York om een bloedhete zomer met zijn oude studievriend en diens vriendin te spenderen. Daar, in hun kleine, benauwde appartement, is hij getuige van een waar wonder. Maar heeft hij het wel echt gezien? En hoe kan hij het er in vredesnaam over hebben?

Om het onmogelijke te bevestigen en aan de hitte van de stad te ontsnappen, hopt de naamloze ik van bibliotheek naar bibliotheek in een queeste naar kennis over seksualiteit. Worstelend met verwarring, onwetendheid en ontluikende liefde, raadpleegt hij talloze bronnen – van blogs en fanfiction tot eeuwenoude manuscripten en werken die nog niet eens geschreven zijn – op zoek naar antwoorden op nog onbekende vragen over seks.

Antifeit: Midden in de kamer zag ik Steven met Bird in zijn armen, samen bloot en een meter boven de grond met onder hen niets dan lucht.

Blz 16

Aan de lezer

Dirk Vis begint met een voorwoord gericht aan ons, aan de lezers. Paren of de kunst van de slaapkamer bekijkt seks telkens vanuit twee ogenschijnlijke tegengestelde termen: begrippenparen die gezamenlijk de taal vormen voor een nieuw gesprek over seks. Aldus Dirk Vis. Daarna volgt nog meer uitleg want dit is niet zomaar een roman over seksualiteit. Vis neemt ons mee in zijn draaimolen die op vol draait, en die beperkt zich niet tot alleen rechtsom draaien. Iedereen kan en mag instappen. Het ritje uit zich vaak in woorden, soms in beelden. Je draait tussen fictie en beschouwing, verhaal en werkelijkheid, nemen en geven, beeld en taal. Je gaat vooruit maar ook de lucht in.

Maar de verbindende factor is altijd seks, seksualiteit en erotiek. Paren of de kunst van de slaapkamer heeft een rode draad ook buiten het hoofdthema om. Je leest mee met het naamloze hoofdkarakter en vanuit daar draaien we diverse kanten op. In dat draaien zit altijd iets seksueels. Dirk Vis weet het onderwerp op diverse manieren te belichten en verwoorden. Soms door de dingen te omschrijven die normaal ongezegd zijn. Maar ook door zaken te grijpen die voor mij wel gezegd worden. Hoog tijd voor een sexual healing vindt Vis, en met zijn golfjes die helen door het boek heen hoop ik ook daar op. Seksualiteit is een prachtig onderwerp om je in te wentelen, en we zouden de onnodige schaamte en ouderwetse denkbeelden best eens voorbij mogen gaan daarin.

Ervaring

Paren of de kunst van de slaapkamer is echt een ervaring. Het is absoluut een unieke roman. Niet alleen door het onderwerp wat zo divers wordt besproken en belicht, ook door de unieke opmaak. Je duikt echt in Dirk Vis zijn verhaal visueel en tekstueel. Geboren in 1981 publiceert Vis essays, verhalen, scenario’s, poëzie en natuurgetrouwe sciencefiction in diverse media. Hij studeerde Beeld & Taal aan de Rietveld Academie en Graphic Design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Daarnaast is hij schrijvend redacteur van literair tijdschrift de Gids en medeoprichter van De Internet Gids. Hij woont in Amsterdam, Berlijn en het oerbos van Bialowieza.

De diversiteit van Vis komt dus perfect tot uiting in Paren of de kunst van de slaapkamer. Ik kan niet zeggen dat ik dit boek verslonden heb of dat ik zelf heel erg in de karakters werd getrokken. Iets wat ik vaak fijn vind tijdens het lezen. Toch heb ik genoten van de prikkelingen die Vis mij weet te geven. Het voer tot denken en de verrijking in (seksueel) perspectief. Het gemak waarmee hij over seksualiteit in diverse facetten weet te schrijven is een verademing. In plaats van een boek in één keer uitlezen, heb ik telkens een hoofdstuk of wat gelezen. Ik liet me meevoeren met wat Vis voor me in petto had en dat is op geen enkel punt voorspelbaar of saai geweest. Een bijzondere en unieke leeservaring!

Specificaties Paren of de kunst van de slaapkamer

Auteur: Dirk Vis | Uitgever: Atlas contact | 320 pagina’s | 9789025459291 | Juli 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.