Ons geld is stuk, een boek over bitcoin

Veel Nederlanders hebben geldzorgen, zoals een hoge studieschuld en geen vermogen op kunnen bouwen. Verder krijg je geen rente meer over je spaargeld en zijn huizen onbetaalbaar. Of wat denk je wereldwijd van hoge inflatie en financiële censuur? Kortom, er gaat veel niet goed in ons huidige geldsysteem. Bitcoin kan onderdeel zijn van de oplossing. In Ons geld is stuk leggen Bert en Peter Slagter helder uit hoe.

Bitcoin is een radicaal nieuw geldsysteem

Bitcoin is bij uitstek geschikt voor een toekomst waarin we steeds meer digitaal doen. Het is namelijk programmeerbaar geld, een open protocol waar iedereen toepassingen op kan bouwen, vergelijkbaar met de internetprotocollen waar we dagelijks gebruik van maken. Bert (1982) en Peter (1986) Slagter weten er veel van en zien allerlei manieren waarop bitcoin kan slagen en de wereld ingrijpend kan veranderen. Deze broers zijn een begrip in de bitcoinwereld. Al jaren bestuderen en analyseren zij het snijvlak van economie, complexiteit, financiële markten en economie met elkaar. Ze zijn bekend van kennisplatform LekkerCryptisch en hebben nu dus hun kennis gebundeld in Ons geld is stuk.

Bitcoin is neutraal, digitaal en grenzeloos geld en dat opent een heel nieuw spectrum aan mogelijkheden.

Blz. 12

Ons geld is stuk biedt een degelijke introductie tot bitcoin

In ons geld is stuk leer je veel over geld in het algemeen en over bitcoin in het bijzonder Wist je bijvoorbeeld dat de koppeling tussen nationale munten en goud pas in 1971 eindigde? Of dat bitcoiners vertrouwen in de wiskunde in tegenstelling tot vertrouwen op mensen, zoals een bankier of de overheid? Niet voor niets gebruiken ze de slogan ‘Don’t trust. Verify.’ Het boek geeft dus veel achtergrondinformatie en legt begrippen en systemen uitgebreid uit. Soms wordt iets geïllustreerd met een grafiek. Op de website onsgeldistuk.nl vind je bovendien bij elk hoofdstuk aanvullend materiaal, zoals blogs. Achterin het boek staat een woordenlijst met de belangrijkste begrippen.

Bitcoin is digitaal geld, een technologie, een asset class, een netwerk en een protocol. Als je je beperkt tot een van deze manieren om naar bitcoin te kijken, dan doe je hem tekort.

Blz. 65

Erg leerzaam!

Ik vond het een interessant boek en heb veel geleerd. Niet alleen over nieuwe mogelijkheden, maar ook over oude en huidige geldsystemen. De economielessen van de middelbare school zijn immers lang geleden.. Ons geld is stuk is helder, zorgvuldig en genuanceerd. Het legt vooral uit hoe dingen werken. Er zijn ook handige tips te vinden in het boek, zoals wat je wel en niet moet doen met je recovery seed. De vele vergelijkingen maken wat abstract is beter voorstelbaar en begrijpelijk.

Deze voorwaarden zijn geen probleem in een gesloten systeem, zoals een kerncentrale of vliegtuig, waarin BFT-systemen helpen omgaan met fouten in sensoren en verbindingen. Maar voor een open en neutraal geldsysteem is dat niet goed genoeg. Daar is het ongewenst dat een centrale partij de deelnemers identificeert, besluit welke selecte groep deel mag nemen en wie de leiders zijn.

Blz. 69

Ga jij mee met de tijd?

Ons geld is stuk benoemt dat Nederland misschien wel het beste geld van de wereld heeft. De euro is namelijk een stabiele munt, onze banken zijn betrouwbaar en betalen gaat nergens zo makkelijk en zo goedkoop als hier. Zo kun je pinnen, contactloos betalen, betalen via IDEAL en een Tikkie sturen. Toch is het waard om op de hoogte te zijn van andere mogelijkheden zoals bitcoins. Dit boek is daarom erg informatief en belangrijk als jij op de hoogte wil zijn van nieuwe technologie. Of je nu graag voorop loopt of een volger bent, een boek lezen kan altijd. 😉

Specificaties Ons geld is stuk

Auteurs: Bert en Peter Slagter | Hollands Diep uitgevers | 9789048859511 | Verschenen: oktober 2021 | 301 pagina’s | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Ons geld is stuk
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.