De Hillel codex; spannend van begin tot het einde

Wat mij betreft kan Nederland niet genoeg auteurs hebben die zich wagen aan het genre van de historische literaire thriller. Best een gewaagde keuze, want de gemiddelde lezer in Nederland heeft Dan Brown als referentiekader. Zoals we weten, heeft deze bestsellerauteur een megastatus in de Lage Landen. Desalniettemin is het juist dubbel zo interessant als er vanuit de Nederlandse context wordt geschreven. Een paar maanden gelezen heb ik met plezier een tweetal historische thrillers van Jeroen Windmeijer verslonden. En nu is er de debuutroman De Hillel codex van Emile Schrijver die vanuit een andere invalshoek schrijft. Maar net zo spannend!

De Hillel Codex hoofd

Synopsis De Hillel codex

Voor de Iberische joden in de Middeleeuwen, op de vlucht voor de Inquisitie, was de Hillel Codex het waardevolste manuscript van het Oude Testament. Echter na 1500 is hij nooit meer ergens gezien. Toch is Herbert Amann, een katholieke Bijbelverzamelaar uit Oostenrijk, ervan overtuigd dat de codex nog bestaat. Hij vraagt Max Blitz, een jonge Amsterdams-joodse onderzoeker, om het boek voor hem op te sporen. Blitz’ onmogelijke zoektocht leidt uiteindelijk naar ultraorthodoxe joodse gemeenschappen van Monsey en New York. Hij lijkt al snel op het goede spoor, vooral omdat niet iedereen even enthousiast blijkt over zijn inspanningen. Is er misschien een goede reden voor de verdwijning van het manuscript? En wat zijn eigenlijk de echte motieven van zijn opdrachtgever?

De Hillel Codex is een razend spannende zoektocht, die de lezer meeneemt achter de schermen van de internationale wereld van verzamelaars en onderzoekers van joodse kunst en oude manuscripten. Het biedt ook een zeldzame blik in de gesloten wereld van de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.

Emile Schrijver is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam. Ook is hij bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures. Dit is zijn debuutroman.

De Hillel Codex achterkant

Max, manuscripten en mysterieuze motieven

In je debuutroman een hoofdpersoon laten aantreden die niet sympathiek is, getuigt van moed. Max Blitz is een arrogant mannetje. Maar dankzij zijn intelligentie heeft hij op jonge leeftijd een goede reputatie opgebouwd als onderzoeker naar oude joodse kunst en manuscripten. In de eerste hoofdstukken wist ik niet of ik deze hoofdpersoon prettig zou vinden. Eigenlijk is onaardig vinden van de hoofdpersoon weleens verfrissend. Bovendien maakt zijn Italiaanse (love)partner in crime Isabella Rieti veel goed. Ik vond haar personage goed uitgewerkt en zag haar zo voor me.

Het is een kunst om alle kennis die je als wetenschapper hebt te vertalen naar een leesbaar én vooral vermakelijk boek. Daar is Emile Schrijver in De Hillel Codex goed in geslaagd. Het verhaal speelt zich af in allerlei landen en bij diverse joodse gemeenschappen. Hoeveel joodse stromingen zijn er? Wow! Daarnaast wordt er gespeeld met perspectief en wordt de spanning opgebouwd (hallo plottwist!). Het lijkt erop dat er ruimte is gelaten voor een vervolg van het duo Blitz Rieti.

De laatste 40 pagina’s van het boek heb ik ’s ochtends vroeg gelezen, voordat ik aan het werk ging. Ik MOEST weten hoe het afliep. Dat is volgens mij wat je wilt als thrillerauteur. Conclusie: missie geslaagd! En wat mij betreft een aanrader voor alle fans van Dan Brown.

De Hillel Codex bierkroes

Jazz in De Hillel Codex

De muzieksmaak van hoofdpersoon Max Blitz bestaat uit broeierige jazz. Helemaal de blitz dus! Deze jazz past goed bij de gejaagde sfeer in De Hillel Codex. Ik kon het niet laten om er een playlist van te maken.

Emile Schrijver heeft een radio-interview gegeven bij NPO1 bij Kunststof van de NTR. De hoofdvraag was hoe hij tot het schrijven van deze debuutroman is gekomen. Check het hier.

Specificaties De Hillel Codex

Auteur: Emile Schrijver | Uitgever: Prometheus│oktober 2021│ 9789044649307 │320 pagina’s│Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd
Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.