De Yark, een tijdloos poëtisch sprookje

Nog voor ik het verhaal heb gelezen van De Yark, ben ik al verliefd. Ik heb een zwak voor monsters. Puur om hoe ze eruit zien, maar ook om de gelaagdheid die ze vaak brengen in een verhaal. Dit boek is prachtig geïllustreerd en meteen heeft het indrukwekkende en enge wezen mijn aandacht. Ik ben erg benieuwd naar zijn verhaal!

hoofd

De Yark

De Yark is gek op kinderen. Hij lust ze het liefst met een takje munt erbij. Maar de Yark heeft een probleem: hij kan alleen maar brave kinderen opeten. Stoute kinderen, daar wordt hij vreselijk ziek van. Omdat er alsmaar minder brave kinderen zijn, komt de Yark haast om van de honger. Als hij op een dag de lieve Madeleine ontmoet, weet hij zich geen raad meer. Kinderen opeten of geen kinderen opeten, dat is de vraag… Een gedurfd, grappig en poëtisch boek, dat geen enkele lezer onverschillig zal laten. Vertaald door Edward van de Vendel.

‘Met humor die doet denken aan het beste werk van Roald Dahl is De Yark een tijdloze vertelling over de kracht van de liefde die ons in staat stelt om boven onszelf uit te stijgen.’

Readings

Tijdloos sprookje

Ik ben een beetje in de war door De Yark. Waarom? Nou het voelt namelijk aan als een oud verhaal wat ik al ken. Maar terwijl ik een beetje research aan het doen ben naar dit boek, kan ik weinig tot niets vinden. De herkomst van dit verhaal is Frans en uit 2011. Het is een geweldig tijdloos sprookje, gehuld in een spannend verhaal. Vol ethiek, liefde, monsters en spanning. En wat al aanvoelt als iets wat heel lang meegaat.

De illustraties spreken mij misschien nog wel meer aan. Ik hou van deze manier van illustreren. Prachtig gedetailleerd, humor, eenvoud en vol met emoties en gevoelens. De Yark is een verhaal over een monster wat zich voed met lieve kindjes. Van stoute kindjes wordt hij ziek. Maar het wordt steeds lastiger om lieve kindjes te vinden en De Yark heeft honger. Hij bedenkt een plan waarbij hij de Kerstman nodig heeft en zo ontmoet hij Madeleine. Deze ontmoeting veranderd voorgoed zijn en haar leven.

De Yak houdt ook erg van dieren. Maar die eet hij nooit, want die vindt hij echt veel te schattig om te verslinden.

Blz 9 De Yak

Ethiek

Het boek De Yark zit vol ethiek en gewetensvragen die aan bod komen. Het heeft een poëtische inslag. Maar bovenal is het een spannend verhaal wat kinderen zal laten lachen, huiveren en verwonderen. Wanneer ben je stout? Wanneer ben je lief? Ik lees weer een laagje van mijn geliefde nature – nurture vraagstuk. Ook komt de kracht van aanpassing en niet toegeven aan je (stoute) lusten naar voren.

Mijn dochter van 7 ervaart het vooral als een spannend boek. Ik lees het voor aan haar. Zelf lezen wordt vanaf 9 jaar aangeraden. De eerste keer luistert ze vooral vol spanning, want dat monster weet zich een weg naar je bed te vinden, altijd! En als je lief bent wordt je opgegeten? Dat is nieuw voor haar. In de meeste verhalen worden juist stoute kindjes gegeten! Maar het verhaal ontwikkelt zich zo, dat ze toch met een gerust gevoel kan gaan slapen na de laatste bladzijde. Alhoewel ze nog vaak vraagt of er geen Yark bestaat vlak voordat ze gaat slapen.

Klassieker

Voor mij voelt De Yark als een tijdloze klassieker. Met interessante laagjes en voor meerdere leeftijden interessant. De Illustraties zijn voor mij nogmaals misschien wel sterker. Ik ben er gek op. Het is voor ons een verhaal met humor, met veilig griezelen en met een hoop verwondering. Maar bovenal over vriendschap en dat je altijd kan veranderen. Verandering is niet erg om te doen, zeker niet als je daardoor bij je beste vriend kan zijn.

Specificaties De Yark

Auteur: Betrand Santini | Illustraties: Laurent Gapaillard | Vertaald door Edward van de Vendel | Uitgever: Baeckens | 9789059249585 | Oktober 2021 | 96 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.