Het meisje met de blauwe ster – Pam Jenoff. Een indrukwekkende oorlogsroman

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden in Polen verplicht om een blauwe ster te dragen. Zo ook het 18-jarige Joodse meisje Sadie in dit verhaal, dat samen met haar ouders moet onderduiken. De plek waar ze naar toe gaan is ontluisterend en mensonterend: het riool onder de binnenstad van Krakau. Het Meisje met de Blauwe Ster is gebaseerd op een waargebeurde en onvoorstelbare geschiedenis. Een verhaal over vriendschap, moed en overleven in de moeilijkste omstandigheden. 

Hun onwaarschijnlijke vriendschap is levensgevaarlijk

hoofd

Tweede Wereldoorlog in Polen

De Amerikaanse auteur Pam Jenoff is gespecialiseerd in de oorlogservaringen van Poolse joden en werkte een tijd vanuit Krakau aan het behoud en onderhoud van Auschwitz. Dit is haar tiende boek, en het speelt zich af in Krakau. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over onderduikers in de (toen) Poolse stad Lviv. Hier is het non-fictie boek Overleven in het riool van Lemberg over geschreven.

Het verhaal over het meisje met de blauwe ster is geheel fictief. Maar de gedachte dat mensen daadwerkelijk deze ontberingen hebben doorstaan, is huiveringwekkend. Het verhaal gaat over de jonge vrouwen Ella en Sadie. Zij raken op wel heel bijzondere wijze bevriend. Sadie bevindt zich namelijk ondergronds en Ella bovengronds. Sadie is een 18-jarig meisje dat ervan droomt om geneeskunde te studeren. Haar toekomstdromen worden echter wreed verstoord als de Joden worden opgepakt in het getto waar zij en haar ouders noodgedwongen verblijven. Een ontsnapping door henzelf te verschuilen in het riool is hun enige kans.

Het komt goed kochana, zei papa troostend. Hoe kon hij dat nou zeggen? Maar mama legde haar hoofd op zijn schouders, leek hem te vertrouwen zoals ze altijd had gedaan. Ik wilde het ook geloven.

Sadie, het meisje met de blauwe ster

Een bijzondere ontmoeting

Sadie, het meisje met de blauwe ster, verdwijnt met haar ouders onder de grond. Alsof ze niet meer bestaan. Hopend op een snel einde aan deze gruwelijkheden. Geen daglicht, geen medische zorg en vooral veel viezigheid. En dan is de moeder van Sadie ook nog hoogzwanger. Maar ze weten zich te redden ondanks de verschrikkelijke omstandigheden. Om nog iets van het dagelijks leven te kunnen zien, kijkt Sadie van onderaf stiekem door een rioolput naar buiten.

En dan ziet ze de 18-jarige Ella. Zij woont met haar nare stiefmoeder in een groot huis uit de hogere sociale klasse. Haar biologische moeder is al lang geleden overleden en haar vader is omgekomen in het leger. Ze voelt zich eenzaam en mist haar onbezorgde leven. Per toeval ziet ze Sadie onder het riooldeksel en ze raken in gesprek. Voorzichtig spreken ze vaker af, en ze worden elkaars houvast in een moeilijke tijd. Maar constant is er de angst om ontdekt te worden. Zouden ze beiden de oorlog overleven? 

Het meisje met de blauwe ster – vriendschap, moed en overleven

Het verhaal over deze twee dappere meisjes is indrukwekkend en meeslepend. We lezen eerst een proloog over een oudere vrouw, wat direct nieuwsgierig maakt naar de afloop. In het verhaal speelt vriendschap natuurlijk een belangrijke rol. Want dat kan je door de moeilijkste omstandigheden heen helpen. En je gunt deze mensen een blijvende vriendschap voor het leven.

Nu ik zo dichtbij ben, kan ik haar gezicht zien. Ik kan alles zien. Ik blijf bewegingloos staan, als aan de grond genageld. De vrouw die ik voor me zie is niet de vrouw die ik had verwacht.

Proloog Het Meisje met de Blauwe Ster

De hoofdstukken wisselen zich af tussen Sadie en Ella, dus dat maakt het afwisselend om te lezen. En ook bijna onmogelijk om het boek weg te leggen. De vlucht naar het riool en de moeizame tocht vol ontberingen, maakt het in eerste instantie wel een zwaar verhaal om te lezen. Het is heel beeldend en krachtig beschreven, waardoor het voelt alsof je je ook in het riool bevindt. En dat voelt enorm naar en beklemmend. Verder in het boek zijn er allerlei spannende ontwikkelingen en zelfs romantiek.

Dus echt een verhaal met oorlogsdramatiek in allerlei facetten. Het besef van de verschrikkelijke gevolgen van de Jodenvervolging blijkt eens te meer indringend en dreunt nog lang na. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig naar meer boeken van deze Amerikaanse schrijfster!

Voor meer boekentips bekijk ook ons boekenthema Oorlog en Vrede, met een mooie verzameling voor jong en oud.

Specificaties Het Meisje met de Blauwe Ster

Auteur: Pam Jenoff | Vertaling: Saskia Peeters | Omslagontwerp: Studio Jan de Boer | Uitgeverij Xander | 9789401616904 | maart 2022 | 400 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.