De zwijgende miljardairs, een verborgen verhaal van de ultrarijke BMW familie

De zwijgende miljardairs is een boek vol interessante achtergronden en verbazingwekkende geschiedenis van de familie Quandt. Een familie waar ik nog nooit over gehoord had. Maar als je weet dat zij de eigenaren zijn van het automerk BMW, dan weet je dat het niet zomaar een familie is. Het boek is geschreven door Marjolijn Uitzinger, een Nederlandse journaliste die in Berlijn woont. Voor het boek gebruikte zij allerlei bronnen om een gefundeerd en samenhangend beeld te krijgen. Wat nog best lastig was denk ik, aangezien de familie Quandt uitblinkt in zwijgen, ze zijn ´publiciteitsschuw´.

Marjolijn Uitzinger

Magda Goebbels

In De zwijgende miljardairs komen op hoofdlijn 3 belangrijke situaties uit de geschiedenis van de familie Quandt naar boven. Te beginnen met de periode voor en tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Gunther Quandt (met voorouders uit Nederland) is zakenman in Duitsland en trouwt met ene Magda. Over dat huwelijk en vooral over Magda zelf geeft de zwijgende miljardairs een interessant en ook onluisterend inkijkje.

Na hun scheiding komt Magda in de ban van Joseph Goebbels, de ´upcoming man´ in het net zo stijgende rijk van Hitler. In het boek ga je mee de (voor)oorlogse jaren door, het is vreselijk en fascinerend tegelijk. In de zwijgende miljardairs krijg je een inkijkje in hun leven, de manier waarop ze met elkaar en anderen omgaan. Tot aan hun dood, in dezelfde bunker als waar Hitler zich ook van het leven berooft. Teveel om in een samenvatting te gieten, zeer de moeite waard om te lezen.

Fast forward naar kleindochter Susanne

De Quandt familie komt in het verhaal van Magda Goebbels natuurlijk voor, als haar ex-man en vader van haar oudste zoon. Zijn kleindochter Susanne heeft een andere moeder, en als je een grote sprong in de tijd maakt naar 2007 komt zij onaangenaam in het nieuws. Het volgende verhaal in De zwijgende miljardairs. De Quandt familie was voor de oorlogen al ondernemer en hebben, juist tijdens de oorlog, de ondernemingen uitgebreid totdat er een emperium ontstond. Uiteindelijk kwam hier ook BMW bij, en de kleinkinderen van Quandt zijn hier eigenaar van.

Met een Angela Merkel achtig voorkomen en bescheidenheid beweegt Susanna Klatten-Quandt zich, geen flamboyante vrouw die graag in de belangstelling staat. Totdat zij verzeilt raakt in een affaire met een Zwitserse man die haar miljoenen aftroggelt, en later ook chanteert. Ook dit is een bizar en fascinerend verhaal om te volgen. Klatten doorbreekt het zwijgen van de familie en zorgt daarmee dat de man veroordeeld wordt. Maar moet dus zelf ook in de openbaarheid met haar verhaal.

de zwijgende mijardairs

De zwijgende miljardairs over de Tweede Wereldoorlog

Het derde verhaal in de zwijgende miljardairs begint met een documentaire die lastminute, bewust, op de Duitse televisie wordt uitgezonden. Het gaat over de rol van Quandt in de Tweede Wereldoorlog en de vraag of een van de rijkste families in Duitsland niet zo rijk is geworden dankzij de oorlog. De reconstructie in de documentaire zorgt ervoor dat de familie Quandt wel moet reageren. Er wordt onafhankelijk onderzoek gedaan hoe het kapitaal van de familie is ontstaan en gegroeid.

De zwijgende miljardairs is een interessant boek, over de wereldgeschiedenis maar ook over een familiegeschiedenis. Wat mij betreft echt een aanrader.

Specificaties De zwijgende miljardairs

Auteur: Marjolijn Uitzinger | Uitgever: de Geus | Februari 2022 | 9789044545760 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.