De jongens uit Biloxi, een thriller over corruptie, criminaliteit en jeugdvrienden

Wanneer ik ook maar ergens een bericht zie verschijnen dat er een nieuwe John Grisham uit gebracht gaat worden staat dat groot in mijn agenda genoteerd. Werkelijk alle boeken heb ik van hem gelezen. Van de bekendste ‘Advocaat van de duivel’  tot de minder bekende young adult serie ‘Theodore Boone’ en diverse romans waaronder ‘Sterspeler’. Natuurlijk waren er ook wel eens wat minder goede verhalen tussen maar over het algemeen zijn de boeken van John Grisham allemaal goed. Zeer verheugd was ik dan ook dat ik het boek De jongens uit Biloxi mocht lezen om te recenseren.

‘’Dank je, vader, dat je de moed hebt gehad om je thuisland te verlaten en op zoek te gaan naar een beter leven in Amerika.’’

hoofd De jongens uit Biloxi

Het verhaal van De jongens uit Biloxi

Biloxi, Mississippi staat al bijna honderd jaar bekend om zijn witte stranden, luxe resorts en rijke visgronden. Maar het kent ook een duister verleden. Een verhaal van corruptie en criminaliteit, van gokken en prostitutie, illegale stokerijen, drugs en moord. Met de macht in handen van een kleine groep misdadigers, van wie gezegd wordt dat ze deel uitmaken van de Dixie Maffia.

Keith Rudy en Hugh Malco zijn jeugdvrienden in Biloxi in de jaren zestig. Samen spelen ze honkbal en een tijdlang zijn ze onafscheidelijk. Keiths vader ontwikkeld zich tot een vermaarde aanklager die de strijd aangaat met de georganiseerde misdaad. Hughs vader is de ongekroonde koning van Biloxi’s onderwereld. Keith treedt in zijn vaders voetsporen en gaat rechten studeren. Hugh geeft de voorkeur aan het nachtleven en werkt in de clubs van zijn vader. De Rudy’s en de Malco’s, twee families die op ramkoers liggen. Dat het tot een botsing komt is onvermijdelijk in De jongens uit Biloxi…

John Grisham

De carrière van John Grisham als schrijver begon de dag dat hij in de rechtbank een schokkend verhaal hoorde over een twaalfjarig meisje dat verkracht was. Het verhaal bleef in zijn gedachten rondspoken en hij begon met schrijven aan het boek Een tijd om te doden. Hierin beschrijft hij wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters vermoord had. In de jaren die erop volgden wist hij uit te groeien tot een van de meest succesvolste (rechtbank)thrillerschrijvers ter wereld. Zijn boeken zijn in meer dan 40 talen vertaald en hij heeft ondertussen meer dan 300 miljoen boeken mogen verkopen. Veel van zijn boeken zijn ook geweldig goed verfilmd met topacteurs als Tom Cruise (The Client) en Julia Roberts (The Pelican Brief). Nu dus hoog tijd voor De jongens uit Biloxi!

Vete

De basis van het verhaal van De jongens uit Biloxi is in principe een simpel gegeven; twee boezemvrienden raken in onmin. Het gaat er echter om wat een auteur daarmee doet; beeldvorming maken. Doordat John Grisham levensechte personages en achtergronden weet  te creëren heb je het idee dat je als lezer echt wordt betrokken bij het verhaal.

Ondanks dat er de nodige informatie wordt verstrekt over wet- en regelgeving met betrekking tot drugshandel, gokhallen, prostitutie en vastgoedbeheer, is het nergens onduidelijk of saai. Het wordt in het verhaal verweven. De rechtszaken worden niet zakelijk of statisch beschreven maar net echte emoties. Dit komt mede doordat John Grisham voor veel dialoog in zijn verhaal kiest. Zo ook in het boek De jongens uit Biloxi.

De vriendschap die eindigt in een trieste vete is onweerstaanbaar goed gedaan. Ik kan er zelfs niet onderuit dat ik toe moet geven bij de laatste bladzijden een traantje weggepinkt te hebben. Totaal onverwacht dit einde van De jongens uit Biloxi. En toch ook weer niet.

‘’Het is nooit simpel. Niets aan de doodstraf is simpel…Hoe kan de Staat zo zelfingenomen zijn dat hij boven de wet staat en zijn eigen moorden goedkeurt?’’

De jongens uit Biloxi

Mening

Het is te prijzen hoe John Grisham persoonlijke gevoelens weet te beschrijven. Hij zal in zijn boeken nooit partij voor een van zijn hoofdpersonen kiezen. Hij schrijft zo dat je voor elk personages begrip en sympathie kan opbrengen. En ook dat er achter elke daad een persoonlijk verhaal zit. De sfeerbepaling heeft hij ook goed gedaan. Je voelt de rokerige nachtsfeer van de bladzijdes afkomen in De jongens uit Biloxi.

Wie meerdere boeken van John Grisham gelezen heeft weet ook dat hij er niet altijd voor kiest om de waarheid mooier te maken dat hij is. Niet al zijn boeken hebben dan ook dat hele bekende ‘happy end’. Juist dat maakt hem tot een van de grootste schrijvers ooit. Als groot John Grisham fan ben ik misschien wel kritischer op zijn boeken dan een ander. Daarom kan ik met volle overtuiging zeggen dat hij met De jongens uit Biloxi weer een van zijn best boeken ooit heeft weten te schrijven.

Specificaties De jongens uit Biloxi

Auteur: John Grisham | Uitgeverij: A.W. Bruna | Vertaling: Saskia- Peterzon-Kotte | oktober 2022 | Aantal bladzijden: 542 | 9789400515611 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.