Lief meisje kwaad bloed, een vervolg op whodunnit Moordgids voor lieve meisjes

Pip is één van mijn favoriete boekenkarakters van het afgelopen jaar. Deze meid is slim, grappig, eigenwijs, volhardend, eigen, liefdevol en gaat ergens helemaal voor. Toen ik hoorde dat één van mijn favoriete whodunnits een vervolg had, zelfs een trilogie is, kon ik mijn boekengeluk niet op! Lief meisje kwaad bloed is het vervolg op Moordgids voor meisjes. Mijn verwachtingen zijn hoog, net zoals mijn leeszin om weer verder te gaan in deze wereld!

hoofd Lief meisje kwaad bloed

Lief meisje kwaad bloed

Iemand wordt vermist. Niemand praat erover. Maar dit keer luistert IEDEREEN mee…
Pip Fitz-Amobi is geen detective meer. Haar true crime-podcast over de moordzaak die ze een jaar geleden oploste ging dan wel viral, toch beweert Pip dat haar opsporingsdagen achter haar liggen.
Die belofte moet ze breken wanneer een kennis vermist raakt. Jamie Reynolds is verdwenen, maar de politie doet niets. En als zíj niet naar Jamie zoeken, komt Pip in actie. Tijdens haar zoektocht onthult ze steeds meer duistere geheimen van haar dorp… En dit keer luistert iedereen mee via haar podcast. Zal ze Jamie vinden voor het te laat is? Lief meisje kwaad bloed is het vervolg op Moordgids voor lieve meisjes.

‘Jij zit in het donker naar dat interview te luisteren, maar ík ben de engerd hier?’
~
Blz 12

Terug naar Little Kilton

Lief meisje kwaad bloed brengt ons terug naar het kleine dorpje van Little Kilton en zijn inwoners. Je krijgt een kleine recap maar het is wel echt aan te raden om eerst Moordgids voor lieve meisjes te lezen. Voor mij was dit even geleden dus ik moest heel even weer inkomen met alle namen. Want het leuke is dat dit boek echt een vervolg is. Het zit verweven met het eerste deel. Dus als ik al een tip mag geven, lees alle drie de delen achter elkaar en ga echt even op in de wereld van Holly Jackson.

Little Kilton is een klein dorp en je leert de bewoners nog beter kennen. Er is ruimte voor oude bekenden maar ook voor nieuwe bloed. We reizen langs herkenbare en nieuwe plekken uit het dorp. Het voelt als thuiskomen eigenlijk. Dat doet Holly echt heel goed. Het hele boek voelt als thuiskomen en dan met meer. Meer informatie, meer laagjes, meer karakters en gewoon meer van alles. Echt heel knap gedaan!

Gedicht uit het boek Lief meisje kwaad bloed

In het boek Lief meisje kwaad bloed wordt een gedicht aangehaald van Christina Rossetti: Goblin Market. Hieronder een passage uit dat gedicht. Een bijzonder en boeiend gedicht. De volledige versie lees je hier.

Day after day, night after night,
Laura kept watch in vain
In sullen silence of exceeding pain.
She never caught again the goblin cry:
“Come buy, come buy;”—
She never spied the goblin men
Hawking their fruits along the glen:
But when the noon wax’d bright
Her hair grew thin and grey;
She dwindled, as the fair full moon doth turn
To swift decay and burn
Her fire away.

Schrijfstijl

Ik kan meteen eerlijk zijn, Lief meisje kwaad bloed maakt mijn torenhoge verwachtingen helemaal waar. Het bevat precies dezelfde spanning als het eerste deel. Ook de fijne interactie tussen Pip en haar vriendje en haar familie. Er is geen ruimte voor dramatisch gekissebis, wat veel YA highschool boeken wel hebben. Er is ruimte voor intelligente en leuke interactie tussen de karakters. Uiteraard het ene moment meer emotioneel beladen dan het andere wat prima is en juist echt aanvoelt. Ik vind die communicatie onderling echt heel erg kenmerkend en fijn voor dit boek. Dat laat veel ruimte voor het verhaal en alle ontwikkelingen.

Want die zijn er volop! Ik ga helemaal niks erover vertellen want dat is zonde. Het heeft mij in ieder geval verrast en het legt nog meer laagjes ook naar het eerste deel toe. Beide boeken zijn verweven en dat is heel tof. Lief meisje kwaad bloed gaat ook over belangrijke thema ’s weer zoals: digitaal pesten, dreiging, familie, opgroeien / coming of age, catfish, geheimen, vriendschap, vertrouwen, liefde, jezelf zijn, voor jezelf opkomen, grenzen, criminaliteit en geheimen. Ik hou van Holly haar schrijfstijl, haar verhaal, haar laagjes en haar karakters. En het fijne is, er is nog een derde deel! Ik kan niet wachten.

De vormgeving is ook weer om door een ringetje te halen. Het verhaal wordt afgewisseld door leuke extra’s zoals foto ’s vanuit Pip haar onderzoek en podcasts. Helemaal passend voor de YA doelgroep en ook voor mij als volwassene een erg leuke toevoeging.

Leestips

Lief meisje kwaad bloed trilogie mgvm
Muziek uit het boek. Babe – If I had words (in het boek is de versie door muizen gezongen)

Specificaties Lief meisje kwaad bloed

Auteur: Holly Jackson | Uitgever: Volt | Vertaald door H.C. Kaspersma | Februari 2021 | 9789021425368 | 480 pagina ’s | Vervolg op Moordgids voor meisjes | Vanaf 14 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.