Jip en Janneke lachen en huilen – een boek over emoties

Steeds vaker staan emoties centraal, ook in kinderboeken. Een goede ontwikkeling, want emoties mogen er altijd zijn. Het is alleen wel fijn dat je weet hoe je daar mee om moet gaan. En hoe weet je dat wanneer je er nooit over leest en het leert? Juist, dan weet je dat niet. In de verhalen in Jip en Janneke lachen en huilen zijn tijdloze verhalen gebundeld waarin plezier, verdriet, angst, boosheid en andere emoties centraal staan. De avonturen van Jip en Janneke zijn ook hierin voor kinderen heel herkenbaar.

Jip en Janneke lachen en huilen

Jip en Janneke lachen en huilen

Even een kleine disclaimer. Wanneer je de grote verzamelbundel van Jip en Janneke in huis hebt, dan staan deze verhalen daar ook in. Mocht je nog een oudere versie hebben, dan wordt daar verwezen naar bijvoorbeeld Vader en Moeder. In deze verhalen is dat herzien en staat er mama en papa. En zo zijn er meer kleine aanpassingen. Daarnaast zijn de illustraties in kleur. Allemaal. De bladzijden zijn ook gladder dan in de grote verzamelbundel. Maar meer verschil is er niet. De strekking van de verhalen komt overeen met die van de verhalen in de grote verzamelbundel.

inhoudsopgave

Jip en Janneke hebben veel plezier samen. Zeker wanneer ze leuke dingen doen zoals lekker springen in de regenplassen. Of wanneer ze rondjes draaien in de draaimolen. Toch maken ze soms ook wel eens ruzie. Dat wordt een van beide boos. En wanneer er iets naars gebeurd moeten ze ook wel eens huilen. Dat lees je in het verhaal dat gaat over Takkie die is weggelopen en niemand kan hem vinden. Gelukkig hebben ze vaak snel weer plezier samen, want dat is toch wel het allerleukste.

Takkie is weg

Jip en Janneke in elke huiskamer

Ik ben Jip en Janneke fan. Big Time. Zo jammer dat er geen nieuwe verhalen bij komen. Maar wel begrijpelijk. Super tof dus dat er steeds nieuwe bundels uitkomen met de oude verhalen, zeker nu ze herschreven zijn. Dan past het beter bij deze tijd en is het nog herkenbaarder voor de kinderen. Want eerlijk, mijn kinderen noemen me echt nooit moeder. En ik hoor ze ook nooit roepen om vader. Dus dat is echt een groot pluspunt van deze bundel. Daarnaast vind ik het super dat emoties centraal staan. Zo kun je dit boek ook goed gebruiken bij een thema les op school of de peuterspeelzaal.

Jip zit vast

Herkenbare emoties voor kinderen

Emoties zijn er altijd, maar kinderen begrijpen het niet altijd. En hoe ze er mee om moeten gaan is voor veel jonge kinderen nog een aardige zoektocht. Voor hen is het super dat hun grote vrienden Jip en Janneke dit ook mee maken. Jip en Janneke huilen staat vol herkenbare situaties. Want van het ene vriendje is de kat weggelopen en die kwam niet meer terug, het meisje naast de juf was heel verdrietig omdat ze gevallen is en nu een bult op haar hoofd heeft. En samen met hun vriendjes hadden veel kinderen plezier op de kermis in de draaimolen. Wie weet doen ze ook nog wel tips op om samen te gaan doen, zoals stampen in de regenplassen bijvoorbeeld.

 Rijst met krentenhond

Kiezen voor de grote verzamelbundel of de kleinere bundels?

Wij hebben thuis de grote verzamelbundel van Jip en Janneke, maar ook kleinere verhalen bundels. En voor beide varianten is iets te zeggen. In een vorige bundel werden de verhalen per seizoen in het boek geplaatst. Super tof om op die manier heel makkelijk de verhalen te lezen die bij het seizoen horen waar je nu in zit. Deze bundel is heel fijn om erbij te pakken wanneer je merkt dat emoties meer spelen bij je kind(eren).

Dat doe je met de grote verzamelbundel niet zo snel. Die is wel tof om samen te pakken voor het slapen gaan en dan een verhaal uit te kiezen. Dan gaat het niet zo zeer om een passend verhaal bij de dag, maar een leuk verhaal om de dag af te sluiten. Als dat een verhaal is dat passend is, extra leuk natuurlijk. Maar geen must. De conclusie is dus eigenlijk dat beide in huis hebben het meest ideale is.

Jip en Janneke lachen en huilen - achterkant

Specificaties Jip en Janneke lachen en huilen

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Illustraties: Fiep Westendorp | Uitgeverij: Querido | Eerder verschenen: de grote verzamelbundel Jip en Janneke | ISBN: 9789045129259 | 56 pagina’s | uitgegeven: 3 oktober 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.