Nu de Sint het land weer uit is wordt het tijd om de kerstboom weer van zolder te halen. Of gaan jullie liever voor een echte boom? In onze adventskalender vindt je al de mooiste boekentips van dit jaar. Maar in deze blog wil ik jullie mijn mooiste kerstboeken laten zien. Misschien ben je op zoek naar een prentenboek. Of juist een ouderwets mooi kerstverhaal. We hopen dat je met de kerstboeken tips uit deze lijst al lezend naar Kerstmis kunt aftellen of nog een tof cadeau voor onder de boom vindt.

kerstboeken tips 2022

Kerstmis

Met Kerstmis vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. Hij kwam ruim 2000 jaar geleden ter wereld in Bethlehem. De herders hoorden van zijn geboorte en de 3 wijzen kwamen met geschenken. Wellicht dat we daarom cadeautjes onder de kerstboom leggen? De traditie van de kerstboom hebben we in de 19e eeuw overgenomen uit Duitsland. Terwijl alle bomen hun blaadjes laten vallen, blijft de kerstboom groen.

Kerstmis is ook een feest van licht. De lampjes en kerstballen die in de boom hangen verwijzen naar het langer worden van de dagen na Kerstmis. Dit soort lichtfeesten of winterzonnewende kennen andere geloven en culturen ook. Naast het geloof kan het ook een feest van licht en warmte zijn.

Misschien zit er in jullie adventskalender wel een mooi boek. Of ben je simpelweg op zoek naar een origineel kerst(-ig) verhaal. Ook kan het zijn dat je liever een écht ouderwets Kerstverhaal wilt lezen. Met deze kerstboeken tips hopen ik jullie te kunnen inspireren.

Kerstboeken tips

Tip 10; Het kerstverhaal

Laten we deze kerstboeken tips beginnen met het verhaal over Kerstmis zelf. In dit prentenboek van Vivian den Hollander wordt het kerstverhaal beschreven. Vanaf de zware tocht naar Bethlehem tot en met de geboorte van Jezus Christus. Wat de ster boven het stalletje voor functie heeft. En wie de kleine Jezus kwamen bezoeken. De prachtige prenten van Mies van Hout maken de sfeer rondom Kerstmis helemaal af.

Tip 9; Kerstgeluk

Kerstgeluk

We zoeken veelal op een boek om de kinderen iets mee te geven over Kerstmis. Maar ook voor volwassenen zijn er genoeg boeken met dit thema natuurlijk. In deze romantische kerstnovelle komt alles aan bod. Van lekker eten, mooie versiering, heel veel lieve vrienden en familie tot een huwelijks aanzoek. Deze kerstboeken tip is een origineel kerstverhaal vol heerlijke recepten als negende in kerstboeken tips. Alle gerechten die in Kerstgeluk voorbij komen staan namelijk achterin het boek uitgeschreven.

Tip 8; Het boompje in het bos

In het boompje in het bos is de gezellige sfeer rondom de feestdagen voelbaar. Het kleine boompje voelt zich anders dan de andere bomen. Zij worden tenminste uitgekozen door de mensen als kerstboom, hij niet. Maar dan verzamelen de bosdieren zich om het boompje. Ze proberen het boompje op te vrolijken door hem te versieren en samen Kerst te vieren. De prachtige illustraties van Yuval Zommer hebben veel details en geven een knus en warm gevoel in dit achtste prentenboek in kerstboeken tips.

Tip 7; De Zoete Zusjes vieren Kerstmis

Terwijl het buiten sneeuwt zijn de Zoete Zusjes Saar en Janna druk met de voorbereiding voor het kerstfeest. Het meest bijzondere dit jaar: ze mogen namelijk meedoen met de lichtjestocht in de wijk. Maar er komt een grote sneeuwstorm aan! Zal het Saar en Janna lukken om het kerstfeest te redden?

  • Geen recensie maar meer informatie vind je hier
  • Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf te lezen vanaf 7 jaar

Tip 6; Stinkhond – Vrolijk kerstfeest!

stinkhond-vrolijk-kerstfeest

De serie Stinkhond over een zwerfhond die naar sardientjes ruikt en eruit ziet als een gerafeld tapijt. Bij veel kinderen geliefd dus een kerst thema kan niet ontbreken. Stinkhond is blij. De kersthond zal cadeautjes in de vuilnisbak gooien! Maar Plattekat, zijn vriend, wil daar niet op wachten. Samen met Stinkhond gaat hij op zoek naar een huis. Een huis waar ze welkom zijn om kerst te vieren. Als zesde in kerstboeken tips.

Tip 5; Pieter konijn – Waar zijn de cadeautjes?

voorkant

Wie is er niet bekend met de dappere Pieter Konijn? Van de creatie van Beatrix Potter zijn al heel wat avonturen verschenen. Een kerstboek mag natuurlijk niet ontbreken in deze kerstboeken tips lijst.

Pieter Konijn heeft heel veel zin in kerst. Hij heeft voor iedereen een cadeautje ingepakt. Maar er is een klein probleem… Als hij onder zijn bed kijkt, blijkt dat de cadeautjes daar niet meer liggen. Hij weet niet meer waar hij de cadeautjes heeft verstopt! Hij bedenkt zich dat ze ergens in het bos moeten zijn. Maar o jee, het is al bijna kerst! Zou hij ze wel op tijd vinden? De jonge lezers mogen Pieter Konijn dus helpen bij het terugvinden van de kerstcadeautjes. 

Tip 4; Het Kerstvarken in kerstboeken tips

voorkant

Een kerstverhaal van de succesvolste schrijfster van magische boeken, J.K. Rowling, dat maakt nieuwsgierig! Het kerstvarken is een nieuwe knuffel van de jongen Jack. Of eigenlijk is het de irritante vervanger van de lievelingsknuffel van jack: Ut Varken. UV is namelijk zoek! Kerstvarken gaat helpen tijdens de zoektocht.

De ouders van Jack gaan plots scheiden en tot overmaat van ramp gooit zijn halfzus tijdens een ruzie in de auto zijn lievelingsknuffel UV uit het raam. Dat maakt Jack ontroostbaar. Deze vrij traumatische gebeurtenis, voor Jack en voor de lezer, is het begin van een magisch avontuur. Het nieuwe Kerstvarken blijkt een heel bijzonder varken. Samen met een oude dinkytoy in Jack zijn kamer komt het varken tot leven. En dan krijgt Jack van hen uitleg over het Land van de Levenden en het Land van Verlies. Jack wordt omgetoverd naar speelgoed formaat. Kunnen hij en Kerstvarken UV weer terugvinden? Lees het in tip 4 van kerstboeken tips.

Tip 3; A Christmas Carol in kerstboeken tips

a christmas carol Kerstboeken tips

Een kerstvertelling op rijm vertelt het verhaal over Scrooge uit het wereldberoemde kerstverhaal van Charles Dickens. Scrooge is een gemene oude man, die alleen maar aan geld kan denken en de mensen om hem heen vergeet. Waarschijnlijk ken je als volwassene dit verhaal vast al wel. Het is in talloze filmedities uitgebracht. Een verhaal wat jaar na jaar mooi blijft om met kerst te vertellen. Want de kerstgedachte: dat is waar het in A Christmas Carol om draait. Onmisbaar in deze lijst van kerstboeken tips

Tip 2; De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

De Kerstmisaurus Kerstboeken tips

Van de Kerstmisaurus zijn inmiddels al meerdere boeken verschenen, dit is deel 3 maar prima los te lezen. Vorig jaar kwam er zelfs een prentenboek uit van de Kerstmisaurus. Voor wie de Kerstmisaurus nog niet kent. Het is een ijsblauwe dinosaurus die vele Kerstmissen geleden uit een ei kroop en gevonden werd in de ijsmijnen door de elfen van de Kerstman. Hij vliegt nu trots voorop voor de rendieren als de Kerstman op zijn slee de cadeautjes gaat rondbrengen.  

De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen begint met een uitleg over deze lijst met stoute kinderen. Hoe kom je op deze lijst te staan? En misschien nog wel belangrijker; hoe kom je er weer vanaf? De balans tussen het aantal kinderen op de lieve lijst en het aantal kinderen op de stoute lijst is weg. Het boek zit vol levenslessen voor kinderen, zoals geven is beter dan nemen. Heb elkaar lief, behandel anderen zoals je zelf ook behandelt wilt worden. Een mooie gedachte voor tip 2 in deze kerstboeken tips blog.

Tip 1; Ergens in de sneeuw in kerstboeken tips

ergens in de sneeuw Kerstboeken tips

Het is bijna Kerstmis. Overal in de stad zijn mensen in kerststemming, het licht en de warmte stralen je van achter de ramen toe. Behalve in één huis: het huis van het meisje Sofie. Haar vader is veel te druk achter zijn laptop om het huis te versieren en een kerstboom op te zetten. Sofie besluit op pad te gaan, op zoek naar iets vrolijks en iets magisch. 

Ergens in de sneeuw is een prachtig prentenboek over de aanloop naar het kerstfeest dat voor iedereen anders is. De prachtige prenten van Linde Faas maken dit prentenboek tot een pareltje! Mijn nummer 1 in kerstboeken tips.

Nog meer inspiratie nodig voor kerstboeken tips?

Dit is al een mooie lijst vol kerstboeken, toch wel mijn top 10 voor 2022. Heb jij nou toch niet gevonden wat je zocht? We hebben nog veel meer kerstboeken gerecenseerd de afgelopen jaren. Wellicht kun je daar nog eens tussen neuzen. En dan zijn er natuurlijk nog veeeel meer mooie kerstverhalen te lezen of kerstfilms te bekijken. Welke is jouw favoriet?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.