Koen in de kou – een verhalenrijk leeslijn boek

Tijdens zijn avonturen komt Koen te weten hoe zijn vriendjes leven als Koning Winter in het bos regeert. En gelukkig helpen ze hem als hij in de knoei komt. Koen in de kou is een boekje van uitgeverij Christofoor in de nieuwe leeslijn Verhalenrijk.

Verhalenrijk lezen met zin

De nieuwe leeslijn Verhalenrijk bestaat uit mooi verzorgde boeken die een doorgaande leeslijn vormen voor kinderen vanaf 6 jaar. Met deze nieuwe leeslijn kunnen kinderen zich ontwikkelen tot zelfstandige en enthousiaste lezers.

De boeken van Verhalenrijk zijn hartverwarmend! Ze zijn met veel liefde op maat geschreven, prachtig geïllustreerd en hebben natuur als gouden draad door alle verhalen. De leukste manier om (beter) te leren lezen, in de klas of thuis op de bank! Koen in de kou maakt onderdeel uit van de eerste boekjes!

Koen in de kou

Met Koen in de kou leren we over wat verschillende dieren eten in de winter. Of dat ze vooral suffen en slapen en niet eten. Verzamelen ze eten om de winter door te komen of eten ze vers voer.

Ik vind het heel knap dat er zo’n leuk verhaal ontstaat waarin je echt gaat meeleven met Koen. Als hij dan eindelijk na veel aandringen nootjes gaat verzamelen gebruikt hij een bestaand gat. Is dat nu slim? Als hij stokken pakt voor de sneeuwpop denk ik oh oh! Leuk om dat als volwassene te denken en je af te vragen of kinderen dit ook zal opvallen.

Waarom Verhalenrijk?

Door het lezen van de boeken uit de leeslijn Verhalenrijk, verbinden kinderen zich met de aarde en alles wat leeft. Het leesplezier staat voorop en de sprankelende verhalen sluiten aan bij de leesontwikkeling. Daarnaast staan er in de leesboeken voor groep 3 boeiende weetjes en doe-tips. Maar bovenal staan er prachtige illustraties in waardoor voor kinderen de overgang van prentenboeken naar zelf lees boeken een hele fijne stap geeft.

En dat is precies waarom ik dit boek ook had uitgezocht. Ik werk op een Montessorischool en Maria Montessori vond natuur en de wereld om de kinderen heen heel belangrijk. De weetjes en zoekopdrachten in Koen in de kou zijn perfect bij de leeftijd van de kinderen. Maar er is nog meer!

De boeken van Verhalenrijk zijn los verkrijgbaar bij uitgeverij Christofoor en in de boekhandel, maar ook (tegen gereduceerd tarief) als klassenpakket met poster en lesbrieven. Verhalenrijk is ontwikkeld om naast bestaande lesmethodes te gebruiken. Het is een waardevolle aanvulling op het leesonderwijs voor iedere (vrije)school die lezertjes vanaf het prille begin wil stimuleren met boeiende en prikkelende verhalen.

lesbrief avi start

Leeslijn verhalenrijk

De verhalen uit de boeken passen bij het leesniveau van de kinderen en bevatten rijke woorden. Zo lezen we in Koen in de kou over suffen, het ven en een buil. Woorden die kinderen niet snel zullen gebruiken maar wel bijdragen aan hun rijke woordenschat ontwikkeling.

Wat ik super goed vind is dat er ook rekening wordt gehouden met de verschillen tussen kinderen. Elk fictieboek wordt vergezeld van een non-fictie boek in hetzelfde thema, waarin kinderen kunnen leren over de wonderen van de wereld om hen heen.

De lijn groeit mee met de lezers, maar volgt geen strikte handhaving van AVI; AVI-teksten zijn een toetsinstrument. Wat lastiger woorden worden sporadisch en doordacht gebruikt, herhaald en goed uitgebeeld in de illustraties.

Naast koen in de kou hoort er bij deze winterboeken ook Daar komt de winter.

Kijk op de site voor lesmateriaal en een lesbrief

Specificaties koen in de kou

Auteur: Monique van der Zanden | Illustraties Martine Nieuwenhuijzen | Christofoor uitgeverij | 32 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel, of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

koen in de kou
footer 5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.