Limonade met pulp, een debuut roman van Niels Van Droogenbroeck

Als het leven jou citroenen geeft, wat voor een soort limonade maak jij dan? Jaag jij het zoete geluk na wat vanuit de maatschappij in een kant en klaar jasje klaar hangt? Of voeg jij wat bittere elementen toe omdat je afwijkt van de gebaande paden? Limonade met pulp is de debuutroman van Niels van Droogenbroeck. De citroenen uit zijn boek weet hij tot een bijzonder bitterzoet drankje te persen. Dit boek is alles wat je niet verwacht, terwijl het vol staat met verwachtingen.

Limonade met pulp

Limonade met pulp

Ik twijfel. Het is erop of eronder. Deze woorden bepalen of jij mijn boek koopt of niet. Dus wat zal ik schrijven? Ik zou kunnen zeggen dat dit een boek is over liefde, want dat is een universeel thema en het is deels waar. Maar eigenlijk gaat het vooral over Pablo, die alles verliest en naar de Filipijnen vertrekt. Het is een roman over backpackers, drugsdealers en goeroes in de jungle. Ik zou ook kunnen zeggen dat er iemand doodgaat, maar misschien moet ik dat nog niet verklappen. Misschien moet je het boek gewoon lezen. In Limonade met pulp besluit een student zijn kinderdroom na te jagen en een roman te schrijven. Maar terwijl zijn hoofdpersonage Pablo de meest waanzinnige avonturen beleeft, gaat het met de schrijver van kwaad naar erger. De kinderdroom wordt een nachtmerrie.

Ik kan geen zinnige zin verzinnen om mee te beginnen. Ik krijg niet één volzin zinvol vol. Ik weet alleen maar hoe het boek eindigt: met vuurwerk.

Het begin van Limonade met pulp

Smaak bepalen

Limonade met pulp wist bijna direct mijn aandacht te trekken nog voordat ik het in handen had. De cover, de titel en de synopsis maakten mij dorstig naar dit boek. Maar van te voren kon ik niet direct de smaak bepalen. Het is een roman met een universeel thema van liefde. Maar het gaat ook over backpacken, verlies, familie, hoop en geluk. Ook weet je dat er al iemand doodgaat. Na het lezen van dit boek kan ik nog steeds niet helemaal de smaak bepalen. Het is bij elke slok anders en hoe meer je tot de bodem van het glas komt, hoe meer de smaken tot ontwikkeling komen in dit drankje.

Waar Limonade met pulp begon als een luchtige frisse smaak, zo bitter is de laatste slok. De Belgische Niels Van Droogenbroeck neemt me mee in een rollercoaster van emoties en gevoelens. Een ritje waarin ik wil proosten, en waar ik uiteraard mors want ja we zitten in een rollercoaster. Het verhaal rammelt van diverse kanten, vangt je in de G-krachten om je vervolgens keihard te laten draaien in de draaimolen der perspectieven. En dat draaierige gevoel is wat nog even blijft hangen na de laatste bladzijde. Ik denk dat bitterzoet als smaak passend is, als ik een overheersende zou moeten aanwijzen.

Muziek uit het boek: Absynthe Minded – Envoi
Limonade met pulp

Twee verhalen

Genoeg over mijn smaakbeleving tijdens Limonade met pulp, want dit helpt jou niet om dit boek te begrijpen. Je krijgt een roman waarin twee verhalen verteld worden. Je hebt Niels, de student met een kinderdroom. Hij wilt graag een boek schrijven. En hij wilt Tamara. Dat is zijn grote liefde. Smoorverliefd krijgt een nieuwe betekenis voor mij dankzij zijn liefde. Het boek dat hij schrijft gaat over Pablo, een vader van drie kinderen waarvan je in het begin al weet hoe het gaat eindigen. Met de dood, toch? Pablo raakt zijn voorspelbare leven in België kwijt, samen met zijn vrouw en kinderen. Hij vertrekt naar Manilla in de Filipijnen.

Pablo is blue, naïef, zoekende maar wel gaande. Ik heb niet eerder een roman gelezen met een karakter waarbij ik elke keer mijn hart weer vast moest pakken. In het begin wil ik hem wakker schudden, misschien zelfs wel een bitchslap geven. Ik sta in het begin heel even op gelijke voet met zijn vrouw, kom op man! Maar al snel trekt dat gevoel voorbij en maakt het plaats voor waardering en zorgen. Al snel verstrengelen beide verhaallijnen in het boek met elkaar. De impulsen uit Niels zijn leven, vormen zich tot verhaallijnen van Pablo. En opeens weet ik waar Limonade met pulp zal eindigen.

De koffie lost niets op. Het is dan ook geen oploskoffie.

Blz 19
Limonade met pulp

Gelukkig geluk

Wat heb ik intens genoten van Limonade met pulp. Niels Van Droogenbroeck heeft een geweldige manier van spelen met woorden, zinnen, regels en alles tussen de regels. Het boek bevat geen hoofdstukken, nou ja op één na dan. Daarbij bevat het een overvolle bladspiegel. Normaal benauwd mij het gevoel dat er geen bakens van rust tussen de woorden drijven. Maar het werkt geweldig in dit boek. Je duikt in het verhaal, of twee verhalen die eigenlijk ook weer één zijn (soort van). En pas op het einde kan je eruit komen. Het is hedendaags met verwijzingen naar films, tv-series, muziek. Er is zelfs plek voor Guus Meeuwis en Nostradamus met zijn strakke groene broek.

Het is eigen, eigenaardig en eigenzinnig. Zoals karakter Niels zelf in een eigen recensie schrijft ergens in het boek: het verhaal van Pablo in Manilla rammelt feitelijk. Tegelijk leren we van het vileine karakter Frans dat we onze eigen goden zijn die onze realiteit kunnen scheppen. Tussen het verhalende door neemt auteur Niels ons mee in thema’s van liefde, verwachting, de maatschappij en bovenal geluk. Dit lijkt het hoogst haalbare in een mensenleven. Maar wanneer bereik je dat? En de weg ernaar toe is ziekmakend. Soms zelfs zo giftig dat het eindstation van geluk niet bereikt wordt.

Ze zit slechts enkele meters verderop, en hoewel je in de leeszaal je mond moet houden, laat zij die openvallen.

Blz 27
Muziek uit het boek: Float Fall – Someday

Proost op Limonade met pulp

Wat een bijzonder boek is dit. Je krijgt niet twee, maar wat mij betreft drie verhalen in één. Want is het je al opgevallen dat zowel het hoofdkarakter en student uit het boek Niels heet, alsmede de auteur? Op diverse manieren wordt één enkel verhaal verteld, vanuit verschillende perspectieven. Een universeel thema, een verhaal over liefde en geluk. De kracht van beide, en daardoor is er ook plaats voor het destructieve. Niks komt eendimensionaal, alles heeft een verhaal. Je perspectief wat je kiest vormt het beeld van wat je ziet. Of wilt zien. Wij zijn onze eigen makers van ons beeld. En van wat anderen te zien krijgen. Wij persen onze eigen citroenen om er limonade van te maken.

Ik proost op Limonade met pulp en Niels Van Droogenbroeck lest mijn dorst niet. Het smaakt naar meer. Ik ben klaar voor een refill!

Het boek staat bol van de prachtige zinnen. Normaal kies ik een enkele quote maar Niels strooit zijn taalkundige heerlijkheden in het rond als confetti. Hieronder nog enkele pareltjes die vanaf de bodem door vileine Frans zijn parelvissers zijn opgedoken:

  • Onze handen zouden we in elkaar vervlechten en het verhaal dat zich op het scherm ontspint, wordt volledig ondergesneeuwd door het verhaal dat zij en ik in onze stoelen schijven. ~ Blz 34
  • En hoewel de zaal nagenoeg leeg is, voelt het alsof de ruimte bol staat van verwachting. ~ Blz 35
  • Ik weet niet of ‘ironisch’ het juiste woord is, maar ik ga het toch gebruiken, want als Alanis Morisette dat mag, dan mag ik het ook. ~ Blz 79
  • De route naar de haven is rechttoe rechtaan, op enkele rotondes na. ~ Blz 136
hoofdstuk

Specificaties Limonade met pulp

Auteur: Niels van Droogenbroeck | Uitgever: Manteau | Mei 2022 | 272 pagina’s | 9789022338896 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Muziek uit het boek Limonade met pulp

Niels Van Droogenbroeck verwerkt heel veel muziek in zijn boek. Ik hou hiervan! Hieronder nog een kleine selectie uit die muziek.

Timbaland ft. OneRepublic – Apologize
Goodwill & Hook N Sling – Take You Higher
Guus Meeuwis & Vagant – Het is een Nacht
Admiral Freebee – Rags ‘n’ Run
Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.