De kale boom, een prentenboek over kanker, vriendschap en samenwerken

Stel je bent ziek. De bomen om je heen krijgen blaadjes, maar jij verliest je haren. Je kijkt in de spiegel en zegt: “Ik lijk wel een omgekeerde boom”. Dit overkwam de zieke Michael en zo werd het prentenboek: De kale boom geboren. Een boek over vriendschap en samenwerken. 

de kale boom

De kale boom

Op een mooie dag in het bos komen de jonge dieren tevoorschijn, bloemen schieten uit en de bomen krijgen felgroene blaadjes, maar niet voor alle bomen in het bos. Er is een beuk die zich niet zo lekker voelt. Hij verliest blaadjes. De familie Eekhoorn die er woont vindt het maar raar.

De beuk kan er niks aan doen, hij voelt zich ziek. De andere dieren opperen dat het misschien al herfst is. De oude slak zegt dat ze geduld moeten hebben. Maar er gebeurt niks. De beuk is een kale boom geworden.

Meisje Eekhoorn en Klein Konijn bedenken een planom de kale boom weer warm te krijgen voor de winter. Iedereen doneert iets. De vogels een veer, de mieren brengen wol van de schapenweide, de lange slang geeft zijn oude vel en de grote eik doneert alle bladeren die van takken vallen als iedereen eraan hangt. De spinnen spinnen samen draden en daar worden prachtige slingers van gemaakt.

Als beuk, de kale boom, zijn ogen opent na de verrassing wordt hij helemaal warm van binnen en van buiten. Als het dan herfst is verliezen alle bomen hun bladeren maar de beuk blijft prachtig versierd.

Na de winter komt de lente en beuk heeft jeuk! Hij krijgt weer groene blaadjes! Maar die versiering die laat hij mooi zitten.

de kale boom

Wat vinden wij er van?

De kale boom is een prachtig prentenboek over ziek zijn en op een laagdrempelige manier met andere kinderen over kanker en de vaak hierbij behorende haaruitval te kunnen praten. Een exemplaar voor gezinnen en professionals die hier mee te maken, kunnen, krijgen.

Hiernaast is het een prachtig verhaal over vriendschap en samenwerken en om te zien wat de lente, de herfst en de winter met een boom kunnen doen.

Mooie fantasietekeningen die de kinderen prikkelen om zelf ook mooie bomen en dieren te gaan tekenen.

Specificaties de kale boom

Uitgeverij: De vier windstreken | Auteur:  Tamara Bos | 9789051165838 | 32 pagina’s | maart 2017 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd De kale boom
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.