De gruweltoren 2, een griezelig vervolg van Tom Thys

Yes, ik mag terug in de griezelige wereld van Tom Thys. Ik maakte kennis met onder andere Kaat en Gideon. En uiteraard horror auteur Klijf Blaffer. Met De gruweltoren 2 mag ik terug naar deze wereld en naar deze karakters. Het is een jeugdhorror waarin diverse soorten angsten en spanningen aan bod komen. Ik ben benieuwd waar Thys ons in dit vervolg door laat gruwelen.

De gruweltoren 2 voorkant cover kader tom theys jeugdhorror

Synopsis De gruweltoren 2

Nadat ze op het nippertje uit de Gruweltoren ontsnapt is, rouwt Kaat om haar idool Klijf Blaffer. Haar favoriete schrijver ligt nu begraven in het Schoonselhof, pal in de schaduw van dat sinistere flatgebouw. Samen met Gideon wil ze zijn graf gaan bezoeken voor een laatste eerbetoon. Maar is hij wel echt dood? Bij zonsondergang klimmen ze over de omheining van het kerkhof en zoeken ze hun weg tussen de oude zerken. Eenmaal bij de crypte van de griezelschrijvers blijkt hun plan niet zonder gevaren.

Vanuit de diepte fluistert een onheilspellende grafstem hen toe. Ze zijn bang, maar bovenal nieuwsgierig. En dus luisteren ze met ingehouden adem naar het verhaal dat verteld wordt. Is het een automatisch bandje? Ze zijn best wel in de stemming voor een nachtelijke griezelmarathon. Tot er een gil weerklinkt. En dan begint het hen te dagen… wie of wat zit daar beneden in de duisternis? Lees het in De gruweltoren 2!

Tom Thys (Antwerpen, 1983) jaagt kinderen graag de stuipen op het lijf, vooral zij die stiekem naar zijn klompvoet gluren. Daarnaast is hij schrijver van horrorboeken voor volwassenen. Schrijven doet hij uitsluitend ’s nachts, wanneer zijn lezers geplaagd worden door enge dromen over zijn verhalen. Ook bevat De gruweltoren 2 weer prachtige duistere illustraties. Ze zijn spaarzaam maar doeltreffend gemaakt door Leslie Saurus. Én beter geplaatst dan in het eerste deel, geen spoilers door de illustraties!

De wereld van Thys

Ik kan wel zeggen dat ik menig horrorboek voor jong en oud heb gelezen. En menig is hierin een ruim begrip. Thys is de nieuwste auteur waarmee ik momenteel kennis heb gemaakt. Hij ontkomt er dan ook niet aan dat ik eerst in modus ‘vergelijken’ stond. Dat komt deels doordat horror vaak een oorsprong in andere verhalen vindt, oude verhalen die elke keer anders verteld worden. En het komt ook deels omdat ik veel herkenbare dingen lees. Toch doet alleen maar vergelijken afbreuk aan de wereld van Thys. Want hij is ook heel erg eigen. En in De gruweltoren 2 komt dat eigen nog meer naar voren!

De rode draad in de Gruweltoren boeken is een hoofdverhaal die zich in het nu afspeelt en daarom heen komen telkens korte diverse horrorverhalen. In deel 1 was dit middels verhalen vanuit kinderen tijdens een cursus schrijven. In De gruweltoren 2 komen deze verhalen uit een radio die op spookfrequentie uitzend. Thys schrijft snel en soms vlieg ik al uit de bocht voordat de bocht er is. Zo heb ik kennelijk het einde van deel 1 verkeerd gelezen of begrepen. Iets wat nu in dit vervolg duidelijk wordt. Toch vind ik dit niet storend of remmend tijdens het lezen. Ik zie het gewoon als enthousiasme en passie waarbij geen tijd is voor teveel uitleg. Stap in het ritje van Thys en bereid je voor op veel geschud, menig looping en veel angstgeschreeuw. Plus de kans op eruit vallen.

Ook laat zijn auteursomschrijving me glimlachen, deze is tot nu toe bij elk deel minimaal anders. Ik kan zulk (glazen)oog voor details zeer waarderen. Een teken van passie en liefde voor het schrijven.

De horror

We gaan weer terug naar Kaat en Gideon die we hebben leren kennen in deel 1. Daarnaast is er ruimte voor 2 nieuwe karakters. Ik vind de locatie en de karakters erg leuk van De gruweltoren 2. Het hele verhaal is nieuw en vers, maar staat wel in de schaduw van De gruweltoren, letterlijk en figuurlijk. De locatie is een begraafplaats pal naast het sinistere flatgebouw uit deel 1. De rode draad van het hoofdverhaal in het nu is voor mij spannender dan die vanuit het eerste deel. We gaan van een grote hoogte naar zeer donkere diepten. Een zeer herkenbaar boekje (dank wederom voor de link naar Barker) gemaakt van een zeer bijzonder leer bevat woorden die je beter niet kan uitspreken.

Ondertussen worden we getrakteerd op geweldige kleine horrorverhalen die uit de radio komen. Deze waren voor mij echt het sterkste punt uit dit boek. Ik heb genoten van de verhalen zonder vergelijking te voelen. Al ontkom je er soms niet aan, en is dat ook niet erg. Het verhaal van de clown is echt grandioos goed, maar ook de Haarknabbelaar en die van de glijbaan. De volwassene in mij vindt de vader uit dat verhaal zeer dubieus maar dat soort gedachten moet ik lekker loslaten. De gruweltoren 2 is een jeugdhorrorverhaal en geschreven om te genieten en griezelen.

De horror is divers in De gruweltoren 2. Van thriller naar gore. Van angst voor hoogtes en dieptes, naar angsten die erger zijn dan je engste nachtmerries. Ook tussen de regels door weet Thys leuke horror te verweven zoals een natte toffee die op de grond valt en teruggestopt wordt in een mond. Brrrr.

De gruweltoren 2 boek tom thys hoofdstuk

Vanaf welke leeftijd is De gruweltoren 2?

Net zoals het eerste deel is ook De gruweltoren 2 geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het ligt aan het kind natuurlijk. Dit tweede boek vond ik spannender maar dat is natuurlijk geheel persoonlijk. Thys verwerkt een aangename diversiteit aan karakters in zijn boek. Zo zal het een grote groep kinderen aanspreken. Ook is zijn snelle en to the point manier van schrijven perfect voor de doelgroep waarbij de aandachtsboog vaak kort is.

Ik vind alle connecties die verstopt zitten erg tof. Zoals Klijf Blaffer en het speciale leren boekje (Clive Barker). Maar ik zie ook connecties naar bijvoorbeeld Hex van Olde Heuvelt, de oude iconische film Poltergeist, It van King, Sleepy Hollow en ook naar de comic van The Mask. Verwar die niet met de over de top komische film. De oorsprong ligt in een donkere comic. Thys verwijst zelfs in een verhaal naar een boek wat gelezen wordt, Volmaakt monster, dat is zijn eigen boek. Ik waardeer zulke easter eggs altijd wel. Dat maakt De gruweltoren ook voor oudere lezers leuk om te lezen.

Maar boven alles hebben de korte verhalen echt indruk op me gemaakt en hebben deze een plekje in mijn hersens weten te vinden om zich daar vervolgens te verankeren. Heel knap gedaan. Het smaakt eigenlijk naar meer verhaal over de glijbaan… en zeker ook meer over de Haarknabbelaar, Nachtkruiper en Pykkit-Nykkit. Ik ben benieuwd wat deel 3 gaat brengen.

de gruweltoren 1 en 2 tom thys

Leestips passend bij dit boek

  • Bakhuis is voor mij de queen van de jeugdhorror. Durf jij te dwalen in haar urban legend van Het huis zonder einde?
  • Meer zin in enge clowns? Dan is Ik kom je halen een goede tip!
  • Oké en ik kan Clownsnacht van Daniëlle Bakhuis ook niet negeren als we eenmaal over clowns praten (en ook weer mee stoppen anders krijg ik nachtmerries)
  • Villa Vita Nova is ook zo gruwelijk zenuwslopend spannend en eng
  • Klaar voor het grotere werk? Pak dan vooral eens Hex op (is wel voor volwassenen)

Specificaties De gruweltoren 2

Auteur: Tom Thys | Illustraties: Leslie Saurus | Uitgever: Zilverspoor | Februari 2021 | 230 bladzijden | 9789463083799 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.