De kunst van positief denken – een boek om het beste uit jezelf te halen

Je hebt weleens van die dagen dat de dingen niet zo lekker lopen. Je vergeet van alles, bent kortaf of gewoon vermoeid. Moeilijk is het dan om in de avond tevreden en positief terug te kijken. Naar die kleine dingen die wel goed gingen. Die vergeet je dan een beetje. Terwijl dat wel heel goed blijkt te zijn, dat je dagelijks ook een aantal dingen benoemt die goed gingen. Positief denken is dus echt een kunst. En om daar wat beter in te worden, lijkt een boek met tips hiervoor heel bruikbaar. Caitlin Margaret schreef De kunst van Positief Denken. Wat houdt dit precies in en wat levert dit boek je op?

Dit boek belooft:

 • Jezelf te leren accepteren
 • Een duurzame innerlijke verandering tot stand te brengen
 • Realistische doelen te stellen

Lees verder voor meer informatie!

hoofd

Inleiding

Het boek begint met een uitleg van de persoonlijke beweegredenen van de schrijfster. Bijvoorbeeld over depressie, angsten en negativiteit en hoe zij behoefte had aan beproefde methodieken om hiermee om te gaan. Over hoe zij door positief denken de kracht kreeg om haar leven op alle vlakken tot een hoger niveau te tillen. Alle informatie en technieken deelt zij in dit boek De kunst van positief denken. Met daarbij een gedegen wetenschappelijke onderbouwing én praktische toepassingen.

Hoe kun je je leven inrichten zodat er elke dag positieve ervaringen op je pad komen? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Want je eigen instelling en mindset is de basis. Hoe kun je omgaan met moeilijkheden, perfectionisme loslaten en je motivatie behouden? Dat is dus best wel een kunst!

Hoofdstukken in de kunst van positief denken

Het boek is verdeeld in 5 hoofdstukken:

 1. De basis leggen voor je positieve mentale houding
 2. Het verband tussen je hersenen en positiviteit
 3. Leven volgens je waarden
 4. Actie ondernemen
 5. Positiviteit koesteren

Een mooie opbouw in de hoofdstukken waardoor je wordt meegenomen vanuit de basis. En steeds wat meer inzicht krijgt in de kunst van het positief denken. Iets wat dus niet vanzelf komt, je hebt een plan nodig om tot verandering te komen. Positief denken is echt een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. En dat gaat natuurlijk niet van het ene op het andere moment.

Je hersenen hebben namelijk vooral automatische gedachtenpatronen. Als voorbeeld wordt het ontwikkelen van een positief lichaamsbeeld genoemd. Negatieve gedachten als dit werkt toch niet kunnen de overhand krijgen en je belemmeren om daadwerkelijk verandering in gang te zetten. Vind je motivatie en laat stress los, zo geeft Caitlin Margaret aan. Want door positieve ervaringen en aandacht, passen je hersenen zich steeds een beetje aan en ontstaan er nieuwe gedachtenpatronen.

Kunst van positief denken

Inzicht en kennis

Waarop kun je de kunst van het positief denken zoal toepassen? Bijvoorbeeld op het doorvoeren van veranderingen om je werk en privéleven meer met elkaar in evenwicht te brengen. Als je spijt hebt dat je veel aan het werk bent geweest en als ouder veel momenten hebt gemist van je kind. Door met mildheid terug te kijken en fouten te aanvaarden, kun je aan de slag met nieuwe doelen en een positieve mindset. Helpend is ook dat je gedachten over het verleden kunt en moet loslaten. Besef dat de invloed die het verleden op je heeft in het heden, het enige is wat je eraan kan veranderen.

Je vindt in het boek veel oefeningen, bijvoorbeeld om perfectie los te laten en je onvolmaaktheid te aanvaarden. En natuurlijk ook hoe je de focus kunt houden op je successen en wat er goed is gegaan. Want zo kom je steeds een beetje verder tot een duurzame innerlijke verandering. Een boek om je inzicht en kennis te vergroten. Hoe je tevreden kunt zijn, hoe je omgaat met moeilijkheden op je pad en je leven in balans houdt.

Of je je nu zelfverzekerd wil voelen op je werk, sterke relaties wil opbouwen of onvoltooide projecten wil afmaken. Blijvende verandering begint bij positief denken.

De kunst van positief denken

Caitlin Margaret

De auteur van de Kunst van Positief Denken is Caitlin Margaret. Zij heeft een holistische coachingpraktijk in New York. In het boek worden ook praktijkvoorbeelden aangehaald van haar cliënten, die bijvoorbeeld worstelen met relatieproblemen of werkgerelateerde problemen. Dat maakt het ook wat meer tastbaar. Het kan namelijk veel zijn om alle inzichten op je in te laten werken en om te begrijpen wat er precies wordt bedoeld. Allerlei inzichten uit de positieve psychologie, mindfulness en integratieve wellness worden gecombineerd.

Wat helpt is dat er steeds in ieder hoofdstuk steeds een onderdeel is Nu is het jouw beurt. Met een stappenplan en vragen die je jezelf kunt stellen om daadwerkelijk aan de slag te gaan met het positief denken. Opdrachten die bijvoorbeeld worden gegeven zijn:

 • stel je doelen
 • ga de confrontatie aan met je angsten
 • spoor negatieve denkpatronen op
 • tolereer onzekerheid

Om echt met de opdrachten aan de slag te gaan, vraagt best wat tijd en energie. Het boek wordt afgesloten met een mooie conclusie – namelijk dat de kunst van positief denken is iets waarin je moet groeien. Dat falen, angst en verdriet erbij horen. Koester je in fijne gedachten en in leuke momenten, zo is de mooie boodschap van Caitlin Margaret en de kunst van het positief denken.

Specificaties De Kunst van Positief Denken

Auteur: Caitlin Margaret | Vertaling: Kitty Polderman | Uitgeverij: Deltas | 9789044760101 | september 2021 | 160 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.