Zelfherstel van binnenuit – inzicht in de kracht van je mindset

Een boek voor iedereen die de regie wil nemen over zijn of haar gezondheid. Zo wordt het boek Zelfherstel van binnenuit ingeleid. Want geestkracht is cruciaal voor je gezondheid. Zo heeft schrijfster Pascale Bruinen uit eigen ervaring ondervonden. En na intensieve bestudering van wetenschappelijk onderzoek heeft zij dit kunnen bevestigen. Want de aanname dat je zelf invloed hebt op je gezondheid blijkt veelvuldig bewezen. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar en vormen samen een geheel. Het boek is een uitnodiging om niet alleen te vertrouwen op je arts en medicijnen. Maar zeker ook op de zelfhelende capaciteiten van je lichaam. Boeiende kost!

hoofd

Geest en lichaam

In het voorwoord geeft de schrijfster aan dat dit boek Zelfherstel van Binnenuit zich focust op de Power of Possibility. Oftewel de kracht van wat wel mogelijk is. Een boek dat door veel mensen met enige scepsis zal worden opengeslagen. Hoe zou je door middel van je gedachten, gevoelens en overtuigingen je lichaam kunnen activeren om gezonder te worden? Dit kan bij sommigen wellicht wat weerstand oproepen deze gedachte. Als je bijvoorbeeld ernstig ziek bent, een operatie moet ondergaan of chronisch pijn hebt. Maar dat je zelf invloed hebt op je gezondheid, wordt tegenwoordig steeds duidelijker. Alhoewel dat zelfs al van oudsher wordt onderkend:

Iedereen heeft een arts in zich, een heler. De natuurlijke genezende kracht van ieder van ons is de grootste kracht om gezond te worden.

Hippocrates

De innige verbondenheid tussen geest en lichaam is het onderwerp van het eerste hoofdstuk. Via je hersenen en geestkracht kun je invloed uitoefenen op jouw gezondheid en welbevinden. Bijvoorbeeld als je een positieve mindset hebt.

Gezondheidsvoordelen van een positieve mindset

 • pijnstilling
 • verbetering van geheugen
 • toename van spierkracht
 • betere slaapkwaliteit
 • afname van allergische reacties
 • vermindering van depressieve gevoelens
 • sneller herstel na operaties

Zo zijn er nog vele positieve effecten van een positieve mindset. En je hersenen blijven gezonder als je ze regelmatig stimuleert. Dat is belangrijk aangezien ze zoveel lichaamsfuncties aansturen. Dankzij het natuurlijke aanpassingsvermogen van je brein kunnen ze tot het einde van je leven doorgaan met nieuwe verbindingen maken. Onderzoek toont aan dat mensen die frequent lezen, een kaartspel doen, schaken of puzzels maken bijna 50% minder kans lopen om alzheimer te ontwikkelen. En ook blijven bewegen en een positieve mindset zijn op latere leeftijd goed voor de gezondheid. Daarom is het ook zo belangrijk dat oudere mensen blijven bewegen. Zie onderaan onze review een inspirerend voorbeeld hiervan!

geestkracht
Geestkracht – your issues are in your tissues

Zelfherstel van binnenuit – inhoud van het boek

Het boek leert je hoe je je geest kunt inzetten om je gezondheid te optimaleren‘. Hiervoor wordt veel wetenschappelijke onderbouwing gegeven. Dit wordt afgewisseld met het persoonlijke verhaal van de schrijfster die een zware operatie heeft moeten ondergaan. Daarnaast worden veel praktische tips en oefeningen beschreven, die je helpen bij het toepassen van de theorie.

In deel 1 van het boek gaat het over de connectie tussen lichaam en geest. Het bevat een uitleg over mindset, over de invloed van chronische stress en de werking van je afweersysteem. De invloed van emoties op lichamelijke processen wordt helder beschreven. Het belangrijkste onderdeel van het boek is de werking van Mental Management technieken. Zoals mediteren, affirmaties en visualiseren. Deze hebben biologische effecten op je lichaam. Je gedachten, gevoelens en overtuigingen worden namelijk chemisch vertaald naar hormonen. Zo wordt uitleg gegeven hoe je zenuwcellen samenwerken met je hormonen en wat de invloed is op je DNA.

De feelgood hormonen kennen we als endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Positieve gedachten leiden tot de aanmaak van meer feelgood hormonen. En dus tot meer geluksgevoelens, minder stress, pijnstilling en een lagere bloeddruk!

Uit wetenschappelijk studies blijkt dat je je onder specifieke omstandigheden letterlijk ziek(er) kunt denken. Maar gelukkig ook gezonder kunt denken. Een negatieve manier van in het leven staan heeft een beschadigend effect op je gezondheid. Dit kan je levensduur met wel zeven jaar verkorten. Positieve gedachten leiden daarentegen tot positieve gevoelens die je immuunsysteem boosten en je beschermen tegen (chronische) ziekten.

Zelfherstel van binnenuit

Praktische handleiding

In deel 2 volgt een praktische handleiding hoe je zelfherstel van binnenuit kunt bereiken: optimaal integraal. Hierin staan aanbevelingen en tips van de schrijfster. Bijvoorbeeld hoe je kunt werken aan een positieve mindset en een rotsvast vertrouwen in je lichaam. Maar op 1 staat zelfzorg. Wees zacht en vriendelijk voor jezelf, neem regelmatig een massage en maak je huiselijke omgeving een veilig en opgeruimd toevluchtsoord. Ook belangrijk tijdens je ziekteproces is het creëren van een positieve realiteit. Geen google op bijwerkingen of doemscenario’s, maar voed jezelf met positief nieuws en positieve mensen om je heen. Want emotionele ondersteuning is ook bewezen bevorderend voor herstel.

liefdevolle zelfzorg

Ook de natuur in gaan wordt als belangrijk advies genoemd. Bekend is bijvoorbeeld dat bosbaden stress vermindert. Natuur is ook belangrijk bij genezing. Mensen die in een ziekenhuiskamer zicht hebben op groen, genezen sneller dan mensen die uitkijken op een blinde muur. Hopelijk vinden de uitkomsten van al deze wetenschappelijke onderzoeken hun weg naar de huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Of gezondheidscentra zoals de schrijfster een veel beter passende term vindt.

Het kan zijn dat mensen extra druk voelen van de gedachte om positief te moeten denken. Zoals de schrijfster benoemt: dit is niet het effect wat ze met het boek wil veroorzaken. Niemand kan ooit meer doen dan zijn of haar best. En ieders omstandigheden kunnen verschillen, en zo zijn er vele factoren van invloed op een ziekteproces. Maar er zijn wel dingen die kunnen helpen bij het optimaliseren van je gezondheid. Bewustzijn daarvan is al een eerste stap.

Meditatie, visualisatie en affirmatie

Hoe kun je positief geloof in in je gezondheid in jezelf installeren? Dit kan door meditaties, affirmaties en visualisaties. De positieve effecten van deze drie Mental Management technieken komen uitgebreid aan bod. Over de gezonde effecten van meditatie is veel bekend. Een toegankelijke manier om stress te reduceren en je veerkracht te vergroten. Maar ook de kracht van visualisatie is evenzeer boeiend en kan leiden tot zelfherstel van binnenuit. Het gaat daarbij om het zo levendig mogelijk voorstellen van een gewenste situatie. Je maakt gebruik van de unieke menselijke verbeeldingskracht waarmee je je door tijd en ruimte verplaatst. Hierbij zien je hersenen nauwelijks het verschil tussen iets dat echt gebeurt of in je gedachten. Dit heeft vele positieve effecten, waaronder:

Effecten van visualisatie

 • versterking immuunsysteem
 • vermindering bijwerkingen bestraling en chemotherapie
 • pijnvermindering
 • kortere operatieduur en sneller herstel na operaties
 • betere werking medicatie en behandeling
 • bevorderen wondgenezing
 • verlaging bloeddruk
 • sneller herstel bij revalidatie

Zo is er bijvoorbeeld de motorische visualisatie. Hierbij is een toename van spierkracht mogelijk door de beweging van spieren in gedachten uit te voeren. Maar ook pijnstilling door middel van visualisatie is mogelijk. Zo wordt helder uitgelegd aan de hand van de eigen ervaring van Pascale Bruinen. Het is zeer boeiende informatie, en bijzonder om te lezen.

Juist onder de moeilijkste omstandigheden heb je meestal maar een diepe wens, namelijk genezing. Deze eenzijdige focus is een goed uitgangspunt voor succesvolle visualisatie omdat je daarvoor je onverdeelde aandacht nodig hebt. Juist omdat je oerverlangen om te (over)leven uit je diepste zelf komt, heb je de grootste kans dat je ook de bijbehorende emoties kunt oproepen. Zo krijgt jouw visualisatie de grootste manifestatiekracht.

Pascale Bruinen

Affirmaties

Ook positieve affirmaties zijn een belangrijk onderdeel richting zelfherstel van binnenuit. Dit zijn krachtige positieve uitspraken die je denkt, uitspreekt of opschrijft. Je hersenen gaan deze voor waar accepteren en er ontstaat een positief verwachtingspatroon. Hierdoor gaat je brein helende stoffen produceren. Er worden duidelijke tips gegeven voor succesvolle affirmaties, en beschreven wordt hoe deze kunnen helpen richting zelfherstel van binnenuit. Voorbeelden van affirmaties zijn bijvoorbeeld Ik ben gelukkig, gezond en geheeld. Ik ben krachtig en optimistisch. Ik ben blij en dankbaar. Sterke uitspraken die je vaak herhaalt en bij voorkeur ook in het zicht ophangt.

affirmaties

Van al deze genoemde technieken wordt dus met onderzoeken bevestigd dat ze positieve effecten hebben. In het boek worden heel veel onderzoeken aangehaald, en op een duidelijke manier beschreven.

Wetenschappelijk onderzoek naar zelfherstel van binnenuit

Een welbekend voorbeeld van de kracht van je geest is bijvoorbeeld het placebo-effect. Het geloven in de werkzaamheid van een nepmedicijn of behandeling, zorgt ervoor dat je brein allerlei lichamelijke processen activeert. Zoals lichaamseigen pijnstillende stoffen en versterking van je afweersysteem. Patiënten voelen zich niet alleen beter, maar ervaren ook biologisch meetbare effecten. Placebo’s hebben een sterke werking bij bijvoorbeeld depressie, Parkinson, allergieën, prikkelbare darmsyndroom en zelfs kaalheid.

Zelfherstel van binnenuit

Maar ook is er het nocebo-effect. Als je een negatief verwachtingspatroon creëert voor een behandeling of medicijnen, kan dit een nadelig effect hebben op de resultaten. Twijfel of een negatieve verwachting over een bepaald medicijn, kan leiden tot bijvoorbeeld een verhoogde pijnintensiteit. Angst en ongerustheid hebben immers invloed op hormonen en leiden tot het vrijkomen van bepaalde stoffen. Daardoor kunnen hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid ontstaan. Dit zijn belangrijke processen om je bewust van te zijn. Hoe dit werkt, wordt op een duidelijke manier uitgelegd. En wat je geestkracht allemaal kan doen, wordt onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek:

Een kleine greep uit de verbluffende resultaten:

 • Zelfhypnose waarbij het immuunsysteem werd gevisualiseerd, bleek de effecten van stress bij studenten te dempen. Hierdoor kregen ze minder virale infecties.
 • Een op maat gemaakte geleide visualisatie zorgde bij een groep borstkankerpatiënten voor een significante verbetering in welbevinden gedurende de eerste bestralingsweken.
 • De wondheling na een operatieve ingreep bleek beter bij een groep patiënten die zowel standaardzorg als een geleide visualisatie kregen. Zij stelden zich met name voor hoe zij ontspannen de ingreep ondergingen en hoe hun lichaam zich heelde.
 • Parkinsonpatiënten die motorische visualisaties ondergingen, vertonen na verloop van tijd snellere bewegingspatronen en betere cognitieve prestaties.
 • Ouderen die positieve feedback krijgen over hun grijpkracht voelen zich jonger en vertonen daarop een daadwerkelijke toename in grijpkracht.
 • Een yoga nidra meditatie van elf minuten gedurende 30 dagen geeft minder stress, meer gevoelens van welbevinden en verbeterde slaapkwaliteit.

Inspiratie en inzicht

Het is inspirerend om te lezen wat er allemaal mogelijk is. Maar het optimaliseren van je gezondheid door de genoemde technieken valt of staat met herhaling. Dit komt doordat je hersenen nieuwe neurale verbindingen moeten aanleggen. Het kan dus best moeilijk zijn om in je dagelijks leven te integreren. Maar na het lezen van dit boek kun je alleen maar concluderen dat het zeker de moeite waard is. Bij chronische klachten, een ernstige ziekte of bij het moeten ondergaan van een operatie. Verdiep je in de mogelijkheden, en gebruik het naast je reguliere behandeltraject. Van de ziekte van Parkinson, tot allergieën, Burn-out, depressie, chronische pijn en ontstekingen. Er zijn heel veel gebieden waarop de technieken toegepast kunnen worden.

Het onderwerp zelfherstel van binnenuit afdoen als zweverig of magisch denken is dan ook totaal ongegrond. En het zou mooi zijn als dit veel meer geïntegreerd wordt in reguliere behandelingstrajecten. Niet alleen gezien de kostenbesparing, maar vooral ook het enorme effect op welbevinden en veerkracht.

Mooi hoe schrijfster Pascale Bruinen haar eigen persoonlijke ervaring als aanknopingspunt heeft kunnen gebruiken. En vervolgens een wetenschappelijk onderbouwd naslagwerk heeft geschreven. Ze is een voormalig Officier van Justitie en heeft daar eerder ook een boek over geschreven: Mijn eerste lijk is gelukkig vers. Momenteel is zij een succesvolle auteur, spreker en trainer op het gebied van geestkracht en zelfherstel. Ook heeft zij de Academie voor zelfherstel opgericht, een online kenniscentrum voor alle bewezen effectieve zelfherstelinterventies.

Conclusie zelfherstel van binnenuit

Dit boek leest heel prettig door de afwisseling van theorie en praktijkvoorbeelden. Je wordt meegenomen in de gezondheidsuitdagingen van de schrijfster zelf. Maar er zijn ook voorbeelden van derden waarin overtuigend wordt beschreven hoe zij de kracht van hun geest hebben ingezet. Het is laagdrempelig en toegankelijk geschreven.Met een frisse lay-out en mooie quotes. Er staat heel veel belangrijke en boeiende informatie in, dus er komt nogal wat op je af.

Maar door de praktische handleiding en vele tips kun je daadwerkelijk aan de slag met de inzichten. Voor talloze situaties kun je de tips gebruiken. Bijvoorbeeld als je je bij het wakker worden niet fit voelt. Of als er iets spannends staat te gebeuren. En iets wat bijvoorbeeld recent vaak ter sprake komt, zijn de bijwerkingen van vaccins. Positieve verwachtingen van pijnstillers of injecties blijken meer dopamineproductie te veroorzaken, en dus minder bijwerkingen. Belangrijk om je te realiseren, en je niet te veel te laten beïnvloeden door negatieve berichten.

Het boek kan een houvast zijn voor diegenen die gezondheidsproblemen ervaren en een actieve benadering zoeken richting herstel. Het kan best een enorme focus, tijdsinvestering en verbeeldingskracht vragen om bepaalde adviezen toe te passen. Er wordt ook geadviseerd om daar eventueel hulp bij te vragen, van bijvoorbeeld een hypnotherapeut.

Maar wat op een treffende manier duidelijk wordt, is dat een aantal factoren kunnen bijdragen aan een snel herstel en zelfs genezing. Zoals het bezitten van innerlijke kracht, de regie durven nemen en een positief verwachtingspatroon houden. Aangevuld met meditatie, visualisatie en affirmaties kun je zoveel meer dan je denkt!

Meer informatie?

Bekijk de website van de Academie voor Zelfherstel voor meer informatie over de technieken. Of over het volgen van workshops. Zo is er een aanbod voor burn-out en stressgerelateerde krachten, omgaan met pijn of meditatietechnieken. Maar er is nog veel meer. Er is een online community. En ook kun je op de website een database terugvinden met alle bewezen effectieve interventies.

Als je ziek bent, bepaalde klachten dan wel blessures hebt of een operatie moet ondergaan. Kun je met behulp van meditaties, affirmaties, en visualisaties je hersenen vertrouwd gaan maken met jouw gewenste nieuwe situatie. Namelijk symptoomverlichting, snel herstel en volledige genezing.

Pascale Bruinen

Specificaties Zelfherstel van binnenuit

Auteur: Pascale Bruinen | Omslag en binnenwerk: Villa Grafica | Uitgeverij: Ankh Hermes | 9789020218008 | juni 2021 | 400 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of kijk hier

Er zijn vele mooie voorbeelden van de kracht van je mindset. Van ouderen die nog op latere leeftijd heel sportief en gezond zijn. Een ontzettend leuk voorbeeld gefilmd door RTV Oost, in het nieuws van 10-08-2021.

Footer5

Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.