Veranderen is kinderspel: op naar een winnend team!

Veranderen is kinderspel is geschreven door Yves van Durme. Als Global Human Capital leader bij Deloitte en topsportcoach heeft hij veel ervaring als het gaat om verandermanagement. Deze Belgische auteur laat je in Veranderen is kinderspel zien welke mindset nodig is voor de leiders van een winnend team. Een interessant boek vol ervaringen, theorie en tips om (als manager) veranderingen door te voeren. Want dat er verandering komt, dat is een feit. Iedereen die in een organisatie werkt (of een huishouden bestiert of sociale contacten heeft) weet: alles is altijd in beweging. Kleine of grote veranderingen, abrupt of geleidelijk: niks blijft echt hetzelfde. Maar zeker op het werk pakt een verandering vaak niet uit zoals beoogd, of blijven we halverwege steken. Veranderen is kinderspel geeft daarvoor handvatten.

Veranderen is kinderspel

Waarom (nog) een boek over verandermanagement

Als je een willekeurige boekenwinkel in stapt, staat er bij de business sectie vaak een uitgebreide rij boeken die gaat over verandermanagement. Van Durme wilde Veranderen is kinderspel toch aan deze rij opties toevoegen, omdat de meeste boeken focussen op 1 visie of onderdeel. Hij wil dit juist breed bekijken. Bovendien is verandermanagement volgens van Durme makkelijker dan we denken. Cruciaal voor een succesvolle verandering: mindset en goed weten waarom je iets wilt veranderen, hoe je dat wilt doen en wat je er voor nodig hebt. Als je deze elementen scherp hebt (zelf en/of met elkaar) wordt een verandering doorvoeren een stuk makkelijker. Het kinderspel zit ook in de opzet van het boek, dat lijkt een beetje op Levensweg en Mens Erger Je Niet!

Veranderen is kinderspel

Start met waarom

In Veranderen is kinderspel gaat van Durme uitgebreid in op de aspecten van de (ogenschijnlijk) simpele vragen: waarom, hoe en wat? Waarom moet er iets veranderd worden? Willen we dat zelf, of is er een externe reden? Belangrijk is om de benodigde verandering zelf simpel en scherp te kunnen uitleggen: je schoonmoeder moet het kunnen begrijpen. Zo niet: dan heb je gelijk ruis op de lijn. Het is belangrijk om te kijken wat er nodig is voor de veranderen, en ook of je het meetbaar kunt maken. Kun je inzichtelijk maken wat de huidige situatie is en na afloop ook hoe het dan, en of de verandering is gelukt en succesvol is.

Yves van Durme

Veranderen is kinderspel

Bij het Hoe van een verandering wordt het nog interessanter. Hoe krijg je mensen er in mee? Waar zit er energie, waar juist weerstand. En wie zijn degene die de verandering leiden? Terwijl je een verandering juist samen doormaakt. Als je weet wat er voor nodig is en wie wat moet doen, dan is het een kwestie van doen. En monitoren of het lukt, en bijsturen.

Of verandermanagement nu echt kinderspel is, dat is toch wel de vraag die bij mij blijft hangen. Het model waar het boek op gebaseerd is (een lemniscaat: een 8 op zijn kant) is oneindig. Dus als de verandering nog niet volledig is, dan begint het proces opnieuw. Of er start een andere verandering. Mijn eigen ervaring is dat het niet zo makkelijk gaat, zeker als er veel personen en patronen bij betrokken zijn. Het leuk houden is een simpel maar wel belangrijk advies, dat geeft de energie om steeds weer een stap te maken.

Veranderen is kinderspel is een prettig en toegankelijk boek om te lezen. Geen ‘dure’ management taal, maar praktisch gericht. Een boek vol inspiratie door de voorbeelden die er in staan. En vol met allerlei aspecten die je tegenkomt wanneer je werkt aan een verandering of ontwikkeling. Een prettige leidraad!

Specificaties Veranderen is kinderspel

Auteur: Yves van Durme | Uitgever: Lannoo | September 2022 | 9789401487504 | 184 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Yves van Durme
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.