De psychologie van geld – een interessant boek over financiën

Geld. Een ontzettend interessant onderwerp om over te praten én lezen. De psychologie van geld is een boek met tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk. Interessant voor iedereen die graag met dit onderwerp bezig is.

hoofd De psychologie van geld

De psychologie van geld – een internationale bestseller

We denken vaak dat we beslissingen over geld nemen op grond van rationele overwegingen en feitelijke gegevens. Op school en in onze opvoeding is ons dat ook zo geleerd.
In werkelijkheid nemen mensen geen beslissingen op basis van spreadsheets. Beslissingen worden genomen tijdens een diner, of in de vergaderzaal, op basis van persoonlijke ervaringen, de unieke kijk op de wereld, ego, trots, marketing en random invloeden van buitenaf.

Goed omgaan met geld heeft meer met gedrag te maken dan met kennis. En gedrag is moeilijk aan te leren, zelfs voor heel slimme mensen.
In ‘De psychologie van geld’ deelt Morgan Housel, voormalig columnist van The Wall Street Journal korte verhalen met tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk. Een boek voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in hoe we tegen geld aankijken en ermee omgaan.

Een boek vol verhalen en tips

In ‘De psychologie van geld’ gaat de auteur in 20 hoofdstukken in op verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben. En dit zijn niet de ‘standaard’ onderwerpen die ik in eerdere boeken al ben tegen gekomen. Vaak lees je tips van mensen over hoe je het beste rijk kunt worden of je geld moet beleggen. Ook hoor je nu in de media steeds meer over FIRE (Financial Independence/ Retire Early). Natuurlijk zijn dat mega interessante boeken, maar ‘De psychologie van geld’ is anders. Dit zijn echt meer verhalen uit de praktijk, waaraan een wijze les verbonden wordt.

Elk hoofdstuk heeft een titel die een beetje cryptisch de lading dekt. Al lezende kom je er tijdens het hoofdstuk achter wat nu eigenlijk de les is die de auteur hiermee wil duidelijk maken. En dit wordt gekoppeld aan allerlei waargebeurde verhalen, gebeurtenissen uit de geschiedenis en bekende personen. Het boek geeft ook echt een inzicht in de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.
Titels van de hoofdstukken zijn bijvoorbeeld: ‘geluk & pech’, ‘de paradox van de snelle auto’ en ‘vermogen is wat je niet ziet’. Intrigerende titels, die nieuwsgierig maken naar de inhoud!

Een origineel en verrassend boek over geldzaken

Toen ik dit boek in handen kreeg, was ik meteen enthousiast. Leuk om een boek in handen te hebben dat echt anders is dan andere boeken over dit onderwerp. De auteur heeft veel verstand van zaken en ziet dingen ook echt in een breder verband. En wat hij ook meerdere malen blijft noemen: wat een wijsheid of les lijkt te zijn voor de een, hoeft dat niet voor de ander te zijn. We kunnen proberen alles te plannen en voorspellen, maar als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, is het wel dat dingen niet te voorspellen zijn!
Ik vond het eerste deel van ‘De psychologie van geld’ super interessant. Het laatste stukje vond ik wat ’taaier’ om te lezen.

Wat dit boek zo sterk maakt, zijn de aansprekende en waargebeurde verhalen. Zo heb ik de verhalen over Warren Buffet ook hier thuis besproken en zelfs met collega’s! Er staan echt wel wat mooie lessen en eye-openers in. Een aantal van die lessen bevestigt wat wij hier samen thuis ook altijd bespreken over geld. Interessant om hier dus meer voorbeelden en invalshoeken over te lezen. Ik vind dit echt een origineel boek en een aanrader voor iedereen die interesse heeft in dit onderwerp!

Specificaties ‘De psychologie van geld’

Auteur: Morgan Housel | Vertaling: Carla Zijlemaker | Uitgeverij: Kosmos Uitgevers | 9789021590745 | februari 2022 | 272 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

2 reacties

  1. Dat is nu al de 3e positieve review die ik lees over dit boek. Ik heb zelf ook een blog over (be)sparen en dit boek wordt dus ook toegevoegd aan mijn verlanglijstje. Bedankt voor jouw uitgebreide beoordeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.