De sprong op Normandië, een boeiend historisch boek van Manschot

‘’We sterven allemaal een keer. We hebben allemaal iets te doen, voordat de dood ons komt halen. Doe het jouwe. Als je sneuvelt, is dat jouw grote offer voor de vrijheid van andere mensen. Dan zal God je welkom heten in de hemel. En als je gewond raakt, is dat net zo goed een offer, maar dan zal God je de kracht even om het te dragen. En het is helemaal niet erg om bang te zijn. Moedig zijn houdt niet in dat je geen angsten kent, maar dat je die hebt overwonnen.’’ Uit: De sprong op Normandië – Anke Manschot

hoofd kader De sprong op Normandië – Anke Manschot

De jeugd interesseren voor oorlogsverhalen, lukt dat nog wel?

Misschien is het de lezers van StoerLeesVoer al opgevallen dat onder veel recensies van oorlogsboeken, en dan met name verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, mijn naam staat.  Fan van dit genre klinkt altijd wat ongemakkelijk vind ik zelf, terwijl ik dat toch echt bent. Net zoals ik fan ben van het genre thriller en (historische)-romans. Hoeveel ik er ook al over gelezen of gezien hebt, telkens weer blijft het me raken. Gelukkig maar, want zoiets afschuwelijks kan en mag niet vergeten worden. Zeker niet nu we in een periode zitten waar er een oorlog woedt zo dichtbij, tussen Oekraïne en Rusland. Daarom is het ook zo belangrijk om deze verhalen onder jongeren actueel en interessant te houden. De sprong op Normandië is gericht op jongeren.

Het blijft me dan ook elke weer verbazen dat er wel weer nieuwe verhalen blijven komen waar weer iets uit te leren valt. Zo kwam ik in aanraking met het boek ‘De sprong op Normandië’ van auteur Anke Manschot. Een verhaal over de belevenissen van de jonge parachutisten van de Amerikaans Airborne- afdeling. Zij zijn het die in de nacht van D-Day uit vliegtuigen sprongen en vooruitgaan in de linies om zo mee te helpen met het bevrijden van Europa. Een boek voor jongeren, vanaf 12 jaar, die de lezers geboeid houdt over een onderwerp van al zo lang geleden, lukt dat nog wel?

Een oorlog draait om doden en om te voorkomen dat je zelf wordt gedood.

De eerste auteur met een jeugdboek over D-Day

Auteur Anke is geboren in 1950 en begon als tiener al met het schrijven van verhalen voor de kinderpagina van de krant ‘De Gelderlander’. Ze volgde een studie geneeskunde en deed de School voor de Journalistiek. Bij het weekblad ‘Opzij’ was ze vervolgens 26 jaar lang werkzaam als (eind)redacteur. Tijdens haar pensioen redigeert ze nog steeds manuscripten en artikelen. Tevens is ze sinds 2016 verslaggeefster van Jordaan & Gouden Reaal, wat ook wel de Jordaankrant wordt genoemd. En begeleidt ze rondleidingen in het Joods Cultureel Kwartier en Verzetsmuseum te Amsterdam.

Door haar jarenlange fascinatie en interesse voor de Tweede Wereldoorlog en met name voor de belevenissen van de soldaten aan het front heeft ze vele begraafplaatsen in binnen- en buitenland bezocht en was en is altijd nieuwsgierig naar het verhaal achter de naam. Voor het verhaal ‘De sprong op Normandië’ heeft ze zicht verdiept in de Amerikaanse Airborne parachutisten die op 6 juni 1944 werden gedropt boven Noord-Normandië, en een paar maanden later boven Zuid-Nederland. Met het boek ‘De sprong boven Normandië’ was Anke Manschot de eerste auteur die een jeugdboek schreef over D-Day.

quote boek De sprong op Normandië, een boeiend historisch boek van Manschot

Synopsis – De sprong op Normandië

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Dave, een verlegen Amerikaanse jongen, wil dolgraag dat het weer vrede wordt. Hij laat zich door zijn beste vriend Joey overhalen om parachutist te worden bij Airborne, een nieuw onderdeel van hun leger.

Na een zware training staan hij en Joey voor een zeer gevaarlijke opdracht. Ze moeten in de nacht van D-Day op Normandië springen en meehelpen Europa te bevrijden. Zal Dave zijn vriendin, op wie hij smoorverliefd is, ooit terugzien?

De sprong op Normandië, een boeiend historisch boek van Manschot

Oog voor emotie en details

In eerste instantie, afgaande van de flaptekst leek ‘De sprong op Normandië’ me een beetje een liefdesverhaal. Maar na het uitlezen heeft het boek me weten te raken als een van de best geschreven persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Wat een prachtige meelevende, boeiende en interessante schrijfstijl heeft Anke Manschot. Wat vooral opvalt is het oog voor detail. Wanneer je niet bekend met de Airborne missie van D-Day weet je na het lezen van dit boek alle in- en outs. Zonder dat het belerend overkomt. Het is vooral een heel intiem verhaal. Je waant je naast het hoofdpersonage Dave in een vliegtuig, in een greppel of lopend door de velden. Daarbij voel je zijn angst, zijn eenzaamheid maar ook zijn trots. Je ziet hem veranderen van een onhandige jongvolwassen naar een ervaren volwassen soldaat.

quote boek anke manschot

Research voor De sprong op Normandië

Uit het verhaal komt duidelijk naar voren dat er heel veel research voor dit boek gedaan is. De auteur geeft in het boek ‘De sprong op Normandië’ een masterclass over vliegtuigen, wapens, slagvelden, oorlogsverwondingen en beginnende liefde. Iets wat voor jongeren dankbare onderwerpen zijn om over te lezen en te leren. Daarnaast laat ze ook de gekte van de oorlog zien en wat dat met een mensenbrein doet. Over het algemeen leren we allemaal van huis uit dat het doden van andere personen niet mag. Toch is het iets wat in oorlog vaak instinctief bijna als een natuurlijk verloop bij je ‘werk’ hoort. Ze weet die omslag heel mooi weer te geven. Net zoals de strijd tussen hart en brein wanneer het over de liefde gaat.

Daarnaast is het heel knap te noemen dat ze de gruwelijkheden, en de verwondingen, die soldaten meemaken en oplopen ook niet schuwt. Sterker nog ze beschrijft net zo makkelijk een prachtig bos bloemen als een afgerukte hand met een nog tikkend horloge eraan. Werkelijk alles komt aan bod, waardoor ik door het verhaal ook daadwerkelijk wel geëmotioneerd of geschokt kon raken zonder
dat het te verschrikkelijk werd om door te lezen. Dat is juist wat je doen wilt: doorlezen.

Als een gewonde hard schreeuwt, valt het meestal mee. Het is veel erger als ze stilvallen.

De sprong op Normandië, een boeiend historisch boek van Manschot

Zowel jeugd als volwassen boek

Het boek ‘De sprong op Normandië’ is niet alleen aanbevolen leesvoer voor jeugd vanaf 12 jaar. Ik zou het zelf volwassen ook aanraden. Je krijgt namelijk, zonder belering of te veel aan geschiedkundige informatie, een heel precies beeld over hoe het voor die jonge jongens geweest moet zijn. Van de een op andere dag werden ze weggerukt uit hun veilige en stabiele omgeving. En werden ze vervoerd naar de hel op aarde om te strijden voor de vrijheid die ze zelf nog amper geleefd hadden.

Ik kan niets anders doen dan dit boek aan te raden voor de jeugd, maar ik zou het heel jammer vinden als de volwassen het om die reden laten liggen. Het is voor elke leeftijd vanaf 12 zou ik eerder zegen. ‘De sprong op Normandië’ is een zeer interessant, emotioneel en persoonlijk oorlogsverhaal waarbij je als lezer zelden zo dicht bij de actie en de emoties komt.

De sprong op Normandië, een boeiend historisch boek van Manschot

Specificaties De sprong op Normandië

Auteur: Anke Manschot | Uitgeverij: uitgeverij Brandt | Uitgave: februari 2023 | Aantal bladzijden: 351 | Genre: jeugd 12+, oorlog, Tweede Wereldoorlog, geschiedenis, kinderboeken, literatuur, roman, oorlogsroman, young adult, oorlogsroman | 9789493319011 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.