Het vliegtuigenboek. Van ontwerp tot vlucht

Maak kennis met de luchtvaart in het vliegtuigenboek. Het laat je ten eerste zien hoe je een vliegtuig bestuurt, maar ook welke soorten wolken er zijn. En je ontdekt ook welke toestellen de piloten vlogen in de geschiedenis. Een bijzonder boek voor iedereen die graag het luchtruim wil verkennen. Vanaf ongeveer 10 jaar.

Wat komen we tegen in het vliegtuigenboek?

onderdelen lijnvliegtuig van Het vliegtuigenboek

Het vliegtuigenboek begint met een tijdlijn die verdeeld is over twee dubbele pagina’s. Van Wright Flyer tot Northrop HL-10 en ook van A-90 Orlyonok tot Airbus A-380-800. Daarna kun je lezen over vliegtuigontwerpen, de atmosfeer, over communiceren in de lucht en de toekomst van het vliegen.

Onderdelen in het vliegtuigenboek

bovenaanzicht vliegtuig

Het vliegtuigontwerp beschrijft hoe een vliegtuig eruitziet en waarom. Op de eerste pagina’s van dit hoofdstuk worden alle onderdelen benoemd en aangewezen. Daarna wordt er uitgebreid ingegaan op hoe de onderdelen werken en welke grote krachten invloed hebben op vliegen. Met uitbreid bedoel ik dan ook écht uitgebreid. Want dit onderwerp telt al bijna 50 pagina’s.

Hoe beweegt een vliegtuig in de lucht?

En die 50 pagina’s over het ontwerp beschrijven niet alleen de onderdelen en krachten, maar ook welke vleugelvormen er zijn en wat er bedoeld wordt met het zogenaamde grondeffect. Ooit gehoord van rolroeren, een dubbele schroef en flaps? Als je het vliegtuigenboek hebt gelezen, weet je er alles van!

In de wolken

Door het lezen van het vliegtuigenboek doe je ook veel kennis op over de atmosfeer en het weer. Je leert uit welke lagen de atmosfeer bestaat en wat de temperatuur doet. Ook hoe die adembenemende groene gloed, wat we allemaal kennen als het noorderlicht, ontstaat. Verschillende wolken komen voorbij: stratuswolken en cirrocumulus. Je gaat met hele andere ogen naar het weerbericht kijken!

Wat doet lucht met een vliegtuig?

Lucht is gevuld met luchtdeeltjes en hoe groter het aantal luchtdeeltjes, hoe hoger de luchtdruk is. Warme lucht zet uit en is dunner dan koude lucht. In het vliegtuigenboek lees je welke invloeden dit heeft op vliegen. En hoe turbulentie ontstaat. En zelfs de werking van een hoogtemeter wordt uitgelegd. Dus je leert echt een hoop van dit boek!

Communicatie en navigatie

op de grond in Het vliegtuigenboek

In het stuk over communiceren en navigeren lees je over het internationale alfabet, van Alfa tot Zulu. Maar ook over tekens op de grond. Is het je ooit wel eens opgevallen dat er op vliegvelden vanuit de lucht tekens op de grond staan? In het vliegtuigenboek kun je lezen wat ze betekenen. En ook hoe het luchtruim in elkaar zit. Vooral bij luchthavens komt er namelijk veel vliegverkeer samen dat in goede banen geleid moet worden door luchtverkeersleiders.

De toekomst in het vliegtuigenboek

Als laatste in het boek lees je een stukje over de ontwikkeling van vliegtuigen van vandaag. Bijvoorbeeld over de zeppelin, maar ook over vliegende auto’s en de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven drone. En over de Concorde en het idee van een supersonisch toestel.

Spreekbeurt

Alle onderwerpen in het vliegtuigenboek kende ik trouwens zelf al. Niet alleen omdat ik het interessant vind hoe vliegen werkt. (Als kind droomde ik er van om een vogel te zijn!) Maar ik heb alle brevetten van parachutespringen behaald. En daarvoor heb ik ook veel theorie moeten leren. Ik vind dit een geweldig boek om als naslagwerk in de kast te hebben staan. Wie weet kan mijn zoontje het later gebruiken als hij bijvoorbeeld een spreekbeurt over vliegtuigen wil gaan doen. Of natuurlijk als hij later zelf parachutist of piloot wil worden!

Wat vindt jouw kind van vliegtuigen? En wat wil hij/zij later worden?

Specificaties ‘Het vliegtuigenboek’

Het vliegtuigenboek met alle informatie over vliegtuigen van ontwerp tot vlucht. Informatief vliegtuigboek voor oudere kinderen

Auteur: Jan van der Veken| Uitgever: Lannoo | 9789401455794 | augustus 2019 | 104 pagina’s | meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.