Stormwachter, de strijd om Arranmore – een magisch avontuur

Een boek over magie en Ierland, dat heeft direct een bepaalde aantrekkingskracht. Want Ierland heeft een bijzondere combinatie van iets ruigs én spiritueels. Het verhaal in dit boek speelt zich af op het eiland Arranmore voor de Ierse kust. Een bestaand eiland waar de grootouders van schrijfster Catherine Doyle opgroeiden. De strijd om Arranmore is het laatste deel in de serie Stormwachter. Een magisch en spannend verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar.

hoofd

De hoofdpersonen in Stormwachter

Fionn Boyle is een bescheiden jongen, die zich het liefst een beetje op de achtergrond houdt. Hij heeft groot verdriet van het verlies van zijn opa. In de strijd met de duistere kracht Morrigan is zijn opa verdwenen in het Noorderlicht. Morrigan wil met haar donkere magie het eiland overnemen. Er is een eeuwenoude strijd tussen het goede en kwade. En de stormwachters zijn er al generaties om te beschermen. Zij bezitten bijzondere krachten. Ook Fionn stamt af van de Stormwachters en is voorbestemd om de nieuwste Stormwachter te worden. Maar ondanks zijn uitzonderlijke gaven, lukt het hem maar moeilijk om zijn magie te bevrijden. Hij voelt zich angstig en onzeker. Maar de tijd dringt, want de duistere krachten van Morrigan nemen toe. Zelfs op het vasteland zijn onverklaarbare verdwijningen en vermissingen.

Een spannende zoektocht begint. Waaronder naar de Fluisterboom die een magische plek van wijsheid is. Naar het graf van Dagda, de laatste tovenaar van het eiland. Fionn krijgt daarbij hulp van zijn vrienden Sam en Shelby. En ook van zijn dappere zus Tara. Tegen wil en dank hangt het lot van het eiland af van hun vindingrijkheid. Maar het eiland met zijn sterke bewoners zal niet zomaar opgeven.

Magie en Mario Kart

Je zal maar een jonge tiener zijn die een belangrijke taak op zich moet nemen. Om het eiland Arranmore te beschermen als Stormwachter. En om het juiste pad te vinden naar het bevrijden van je magische krachten. Tussendoor moet je dan natuurlijk wel even een potje Mario Kart spelen met je vrienden. Omdat je even wilt ontladen! Echt een bijzondere combinatie van een magische en realistische wereld.

Een wereld die jonge lezers zeker zal aanspreken. Het verhaal bevat namelijk alles wat een jeugdboek een succes maakt. Zoals humor, vriendschap, magie en heel veel spanning. En ook een hoofdpersoon met herkenbare twijfels en onzekerheden die passen bij de beginnende puberteit. Maar met een enorme magische kracht die zelfs die van zijn voorgangers overstijgt. Dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Het lot van het eiland ligt in de handen van een onzekere tiener. Lukt het hem om zijn kracht te vinden?

De strijd om Arranmore – het slot van een magische trilogie

Stormwachter is een prachtige en fantasievolle reeks van drie boeken. Het is geschreven door Catherine Doyle en vertaald door Maria Postema. En wat is dat knap gedaan. Het leest heel vlot en er staan pareltjes van zinnen in.

Ineens was hij zich bewust van al het moois op de wereld. Van de wuivende dennenbomen om hem heen en van de heuvels die over hun schouders gluurden. De heuvels die het eiland bewaakten dat al duizenden jaren lang onverzettelijk en onbevreesd volhield. Alsof het duister in zijn binnenste slechts een voorbijdrijvende wolk was.

In de eerste twee delen gaat het over het begin van de strijd. De jonge held groeit in dit laatste deel in zijn rol als redder en tovenaar. Dit boek wordt goed ingeleid en het begint met een soort tussenfase in de strijd. Dus het is los te lezen. Maar lees vooral ook de eerste twee delen, want dan begrijp je dit magische avontuur het beste. Stormwachter deel 1 is De kaarsenmaker van Arranmore. En deel 2 is De verdwenen zeekrijgers.

Conclusie

Een boek over jonge helden, over zelfvertrouwen en het overwinnen van je angsten. Over een ruig en magisch eiland waar alles een eigen wil heeft. De Ierse kust zie je zo voor je door de mooie beschrijvingen. Bijvoorbeeld de kliffen, de baaien en de zee. En dan op die plekken de enorm spannende strijd die tot een bloedstollende ontknoping komt. De Stormwachter serie is dus een aanrader voor jonge lezers die van een flinke dosis magie en spanning houden!

‘De kracht stroomt door jou. Gebruik hem. Wees je eigen licht’

Trilogie van Catherine Doyle

Leeservaring Anouk

En ook reviewer Anouk is in deze hele boekenserie gedoken! Deel 1 en 2 zijn van haar hand. En uiteraard deelt ze ook graag haar leeservaring van dit derde deel van de Stormwachters trilogie.

In het derde boek gaat de strijd om het eiland Arranmore door. Fionn moet de strijd met de verborgen Morrigan aangaan om (definitief?) de toekomst van het eiland veilig te stellen. In het eerste deel blijkt Fionn de Stormwachter van het eiland te zijn en daardoor te beschikken over magie. Maar in het derde deel blijkt zijn magie veel verder te gaan. Hij is meer dan de stormwachter, hij is een tovenaar.

Ik ga niet verklappen hoe het verhaal in elkaar steekt, maar ook dit derde deel voert je mee naar een onbekende fantasy wereld, waarbij je wel een beeld hebt omdat het zich op een Iers eiland afspeelt. Het is heel filmisch geschreven en je gaat er makkelijk in mee. En dat is echt een prestatie, aangezien ik eigenlijk helemaal niet van fantasy hou. Hoewel het verhaal en de locatie totaal anders zijn, heeft het wel een Harry Potter vibe. Een aanrader dus.

Op zoek naar meer spannende boekentips voor jongeren? Klik hieronder!

Specificaties Stormwachter De strijd om Arranmore

Auteur: Catherine Doyle | Vertaling: Maria Postema | Uitgeverij Baeckens | 9789059249387 | april 2021 | 288 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of klik hier

kaft
Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.