Het verlegen vogeltje – een titel van de Prentenboek top 10 2024

‘Het verlegen vogeltje’ is een titel die we in de Prentenboek top 10 van 2024 terug zien. Dit is een ontzettend grappig boek met veel herhaling. Het gaat over een kleine, verlegen groenling, die dolgraag met een vrouwtje een nestje wil beginnen. Maar hij durft het niet te vragen. En daarom verzint hij een oplossing, maar die oplossing loopt compleet uit de hand…

het verlegen vogeltje

Een kleine groenling: het verlegen vogeltje

Kijk, daar heb je de kleine groenling. Wat een leuk vogeltje. Maar waarom kijkt hij zo ongelukkig?

Het is een herrie van jewelste in het bos: alle vogels zijn luid fluitend een nestje aan het bouwen. De kleine groenling nog niet. Hij is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil beginnen. Hij vraagt de merel om hulp, maar met al dat gesnater verstaat zij hem helemaal verkeerd! En de kauw hoort ook iets heel anders dan wat de merel zegt. En de roek verstaat de kauw weer niet… Al snel vliegt iedereen in een lange slinger door het bos, over de wei, het landgoed en naar het strand. met helemaal achteraan de verlegen groenling. Komt het nog goed?

Een grappig prentenboek vol herhaling

Soms heb je van die boeken die meteen een grote glimlach op je gezicht toveren. En dat had ik dus bij ‘Het verlegen vogeltje’. Dit boek is echt ontzettend leuk en grappig opgebouwd, een soort van klassieke opbouw, waarbij je al aan voelt komen dat het ontzettend uit de hand gaat lopen.
De merel verstaat de groenling verkeerd, en maakt er een hele rare zin van: ‘IK MOEST VAN DE GROEN-LING VRA-GEN OF JIJ OP HET HOOFD VAN EEN EK-STER WIL SPRING-EN.’ En de volgende vogel die het weer doorgeeft, maakt er een compleet andere zin van, maar die is zo mogelijk nog gekker. En je snapt natuurlijk dat dat volkomen uit de hand loopt. Echt heel grappig en zeker als je deze zinnen net als de vogels echt schreeuwend voorleest en de nadruk legt op deze gekke uitspraken.

het verlegen vogeltje

Hebban olla vogala

Het boek ‘Het verlegen vogeltje’ heeft raakvlakken met één van Nederlands oudste teksten die op papier teruggevonden zijn, namelijk: ‘Hebban olla vogala’. Deze tekst dateert uit 1075. Dit zijn regels uit een middeleeuws liefdesliedje.

‘Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?’
Het betekent: ‘Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve ik en jij. Waar wachten we nog op?’

‘Het verlegen vogeltje’ is een titel die terugkomt in de Prentenboek top 10 van 2024. Tijdens de Nationele Voorleesdagen zal dit boek één van de kerntitels zijn. Dit zijn alle boeken van de Prentenboek top 10 2024 op een rijtje. De titels met een klikbare link hebben een recensie op onze site:

Het verlegen vogeltje

Specificaties ‘Het verlegen vogeltje’

Auteur: Jan Paul Schutten | Illustraties: Liset Celie | Uitgeverij: J.H. Gottmer | 9789025775872 | 6 april 2022 | 40 pagina’s | meer informatie via je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.