Eén wereld: 24 uur op aarde, een verhaal om stil van te worden

Ik ben enorm onder de indruk van Eén wereld: 24 uur op aarde. Dit bijzonder mooie prentenboek komt binnen, het raakt me en zorgt dat ik er stil van ben. Laten we beter voor onze aarde zorgen voor het te laat is. Open je ogen en help mee…

Eén wereld: 24 uur op aarde

Eén wereld: 24 uur op aarde

Waar op aarde ben jij nu? Misschien is het waar jij bent tijd voor ontbijt, of juist tijd om te gaan slapen. Waar ik ben, is het laat. Bijna iedereen slaapt, maar ik ben wakker en kijk de nacht in. Vol vragen. Ik vraag me af wat er op dit moment op aarde gebeurt, terwijl het ver in het oosten al ochtend is, en ver in het westen nog middag. Kom, dan gaan we het bekijken, jij en ik, terwijl de klok middernacht slaat.

Uit Eén wereld: 24 uur op aarde

Terwijl de klok middernacht slaat, bezoeken twee zusjes verschillende dieren in alle soorten en maten over de hele wereld. Ze ontdekken dat op sommige plekken dieren net aan hun dag beginnen, terwijl ze op andere plaatsen al druk aan het jagen zijn.

Doormiddel van tijdzones over de hele wereld brengen Nicola Davis in pakkende teksten en Jenni Desmond in betoverende tekeningen een belangrijke klimaatboodschap. Hun eerste samenwerking is een prachtige viering van het leven op aarde en een krachtige oproep tot actie.

Nicola Davies

Tijdsbegrip

In de eerste plaats is Eén wereld: 24 uur op aarde een prachtige manier om te laten zien hoe tijdzones werken op onze aarde. Dit wordt op een eenvoudige manier uitgelegd en vervolgens visueel ondersteund door letterlijk de wereld over te reizen. Afgelopen jaar verbleef mijn man een week in Amerika. Wij hebben onze dochter toen uitgelegd dat het daar niet dezelfde tijd is als hier. Want als wij wakker werden sliep papa nog. Als wij gingen lunchen, zat papa net aan het ontbijt. Dit vond ze toen zo gek. En dat snap ik. Het begrip tijd is natuurlijk enorm abstract. Daarom is dit boek zo bijzonder. Het geeft mooi en eenvoudig weer hoe het bij ons avond kan zijn en op een andere plek op aarde net ochtend.

Tijdsbegrip

Thema’s in Eén wereld: 24 uur op aarde

Zoals ik hierboven al schreef gaat dit boek over tijd. En dan specifiek over tijdzones. Ik heb erover nagedacht hoe ik dit zou kunnen uitleggen. Maar kom tot de conclusie dat ik niet goed weet waar te beginnen. Eén wereld: 24 uur op aarde weet dit op eenvoudige manier te vertellen. En door de reis over de wereld is het direct beeldend.

Elk jaar smelt het ijs eerder, waardoor het jagen steeds moelijker wordt. Voor dit kleine gezin is de toekomst onzeker.

Uit Eén wereld: 24 uur op aarde

Dan komen we ook bij het andere grote thema, de wereld. De illustraties laten zien hoe mooi onze wereld is. En in de tekst kun je lezen over al deze bijzondere plekken. Daarbij wordt er subtiel gesproken over klimaatverandering. Wat natuurlijk ook een belangrijk thema in dit boek is.

Krachtige oproep tot actie!

In verhalende vorm wordt er gesproken over verschillende plaatsen op aarde. Wat is er zo bijzonder juist precies op dat moment? Op die datum en op dat tijdstip? Heel subtiel geven de verhalen weer wat de mens kapot heeft gemaakt. En dit is pijnlijk… en zo belangrijk om mee tegen aan onze kinderen. Als we nu niks doen is er straks geen aarde meer om door te geven.

Achterin dit prachtige prentenboek staan berichten van zowel auteur Nicola Davies als illustrator Jenni Desmond. Lees waarom Nicola Davies heeft gekozen het boek af te laten spelen op 22 april, de Dag van de Aarde. Daarnaast verteld ze dat Eén wereld: 24 uur op aarde zowel een viering moet zijn van onze prachtige planeet als een oproep tot actie!

Ook Jenni Desmond heeft een bericht voor de lezers. Ze verteld hoe ze het heeft ervaren aan dit boek te werken. Maar ook dat zij en Nicola hopen dat ze met Eén wereld: 24 uur op aarde een stukje bewustwording kunnen creëren. Een hoop voor een gezamenlijke toekomst op onze bijzondere maar kwetsbare aarde.

Naast de berichten van Nicola Davies en Jenni Desmond staat er kort een stukje informatie over klimaatverandering. Kort en helder staat hier uitgelegd wat dit is en hoe het is ontstaan. Ook is er een stukje over wat wij als mens kunnen doen om te helpen. Eén van de belangrijkste punten is andere mensen vertellen over klimaatverandering. En dit kunnen wij nu al doen!

Ik deel deze oproep tot actie! Laten we nu samen in actie komen. Zet de lichten uit als het niet nodig is en laat de kraan niet te lang lopen. En praat erover wat je nog meer kunt doen. Samen kunnen we onze aarde behouden!

Eén wereld: 24 uur op aarde

Waarom raakt Eén wereld: 24 uur op aarde?

Eén wereld: 24 uur op aarde raakt, omdat het waar is. En de realisatie hiervan kwam bij mij enorm binnen. Hier werd ik stil van… dit voelde ik in mijn hart! Ik ben echt zo blij met dit bijzondere boek, want het geeft feilloos aan waar we de fout in zijn gegaan. En wat we anders moeten doen!

ÉÉN WERELD, ÉÉN THUIS, ÉÉN TIJDSTIP

Cover Eén wereld: 24 uur op aarde

De belangrijke boodschap in dit prentenboek wordt ondersteund met betoverende illustraties. Deze zijn werkelijk prachtig en benadrukken waarom we beter voor onze aarde moeten zorgen. Er is zoveel moois in de wereld en als we hier aandacht voor hebben kunnen we hiervan genieten en mogen we hier onderdeel van zijn.

Als we nu onze ogen openen is er nog zoveel te redden! Help jij mee deze boodschap te verspreiden?

Eén wereld: 24 uur op aarde

Houd jij ook zo van prentenboeken over onze wereld? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties Eén wereld: 24 uur op aarde

Auteur: Nicola Davies | Illustraties: Jenni Desmond | Vertaler: Steven Blaas | Uitgever: Lemniscaat | 8 augustus 2023 | 40 pagina’s | 9789047713951 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.